PSRM

11 februarie 2021

PSRM propune candidatura doamnei Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru într-un guvern de tranziție

Astăzi, după ședința Executivului politic al PSRM, președintele formațiunii, Igor Dodon a făcut următoarea declarație:

„Ceea ce se întâmplă astăzi în Parlament este un spectacol de prost gust regizat de Maia Sandu și partidul său, PAS. A trimis-o pe Gavrilița ca propunere de prim-ministru cu dorința disperată ca ea să nu fie votată.

Practic avem un președinte care bate toate recordurile, întâi își bate joc de Constituție, apoi își bate joc de cetățeni cu această propunere fake de premier, apoi își bate joc de Gavrilița și toți oamenii pe care i-au adunat ei acolo pe lista de așa-ziși miniștri.

Toți acești oameni sunt parte a unei scene de prost gust, regizată de Maia Sandu, un om care în loc să se ocupe de problemele oamenilor, de două luni face doar astfel de experimente politice.

În aceste condiții întrebarea mea, dar sunt sigur că și a cetățenilor, este ce se întâmplă în realitate astăzi în Parlament? A venit Gavrilița să se joace de-a candidatul la funcția de prim-ministru, știind că nici măcar partidul ei nu vrea să o voteze? Ce se dezbate și ce votăm azi în Parlament? Care este sensul, ce mesaj le transmite cetățenilor prin ceea ce se întâmplă astăzi în Parlament?

Uitați-vă la lista de miniștri, jumătate din ei sunt picați de pe lună, nu înțeleg nimic din ce se întâmplă în Moldova și în viața cetățenilor, nu au călcat în teritoriu niciodată, probabil știu doar unde se află sediul PAS, dar și asta doar daca îi duce un taxi. Acești oameni nu pot să facă ceva în funcția de ministru, câtă vreme sunt complet desprinși de realitățile din Moldova. Dar intenționat au fost puse pe listă astfel de personaje deconectate de viața reală a moldovenilor, pentru că s-a dorit ca aceștia să nu fie votați și să nu ajungă niciodată miniștri.

Uitați-vă la programul lor de guvernare, e o parodie, nu un program real. Este vizibil că au aruncat acolo câteva fraze, știind că președintele lor i-a trimis în parlament în glumă, nu să fie votați ei și programul lor.

Asta avem astăzi în Parlament, o Rușine politică, creată de câțiva iresponsabili. Iată cu ce se ocupă președintele și PAS, în loc să se ocupe de problemele reale ale țări, se joacă de-a politica, fac experimente pe situația disperată a oamenilor. În toate țările în perioada aceasta pandemică grea, conducerea țării se preocupă de criza pandemică, nu de jocuri politice și scenete. Doar Moldova iese iar în evidență, cu aceste improvizații și lupte disperate ale președintelui pentru a băga țara în haos și a o lăsa fără guvern în plină criză.

Deja au trecut două luni de când Maia Sandu este președinte. Unde e schimbarea pe care a promis-o? Singura schimbare pe care o vedem este că la președinție avem un om complet debusolat, care nu știe ce să facă în această funcție și ne oferă doar spectacol unde își umflă televizat mușchii în fața șefilor de instituții, într-o încercare ridicolă de a părea un președinte real și puternic, care însă prin aceste show-URI arată mai degrabă a parodie de președinte, unul care încearcă disperat să-și ascundă prin astfel de spectacole neputința de a face ce a promis alegătorilor.

Acesta este și motivul pentru care Maia Sandu vrea haos în țară și alegeri anticipate pe fundalul acestui haos. Ea înțelege că oamenii au început să vadă că nu e în stare să facă nimic pentru ei, înțelege că se repetă scenariul de la guvern când a dezamăgit ca prim-ministru și vrea să acopere acest eșec prin haosul politic pe care îl generează, în speranța ca astfel oamenii nu vor vedea neputința ei.

PSRM nu are de gând să încurajeze un astfel de comportament iresponsabil și să participe la astfel de experimente politice făcute pe spatele cetățenilor. Decizia noastră este de a nu vota acest guvern, chiar dacă înțelegem că la prima vedere prin acest demers poate părea că mergem pe planul Maiei Sandu, care a trimis-o pe Gavrilița tocmai ca să nu fie votată. Știu că Maia stă acum în biroul de la președinție și tremură de frică să nu i-o votam pe Gavrilița, ar fi o lovitură grea pentru ea dacă i-am vota guvernul fake.

Dar scopul nostru nu este să ne contrăm cu Maia Sandu și din asta să aibă de suferit cetățenii, scopul nostru este să protejam cetățenii.

De aceea nu votăm guvernul fake, nu putem să ne dăm votul pentru un astfel de guvern de persoane puse la întâmplare pe o listă, ar fi un gest incorect față de cetățeni și țară.

Ca urmare, luând act de situația critică spre care țara este împinsă de Maia Sandu și partidul său de iresponsabili, am luat decizia de a veni cu o propunere serioasă de premier, pe care o vom înainta chiar astăzi președintelui. Este vorba de o persoană care este capabilă să gestioneze un guvern de tranziție format pentru câteva luni, până la declanșarea anticipatelor, o persoană capabilă să gestioneze criza pandemică și situația economică până la anticipate, astfel încât oamenii să nu aibă de suferit în această perioadă și țara să nu intre în haos.

Lansăm inițiativa de a forma o majoritate parlamentară de cel puțin 51 de deputați care va activa doar pe perioada acestui mandat de tranziție pentru susținerea unui candidat profesionist, responsabil și apolitic la funcția de prim-ministru. Noi, fracțiunea PSRM am semnat deja pentru această candidatură, îndemnăm și alți deputați să se alăture.

Așadar nu vorbim de nici un fel de alianță politică, dar vorbim de o majoritatea parlamentară tehnică, una constituită strict pentru a salva țara din acest haos. La această majoritate pot să adere toți deputații responsabili, inclusiv cei din PAS, dacă doresc să iasă din această scenetă a președintelui și să se întoarcă la problemele reale ale oamenilor.

Numele candidatului la funcția de prim-ministru pe care îl înaintăm oficial astăzi este Durleșteanu Mariana.

Propunerea cu care mergem pentru funcția de premier este una total constituțională, la fel și majoritatea parlamentară ce urmează a fi creată pentru formarea acestui guvern, așadar orice fel de refuz din partea președintelui va reprezenta o gravă încălcarea a Constituției și va atrage responsabilitatea legală și politică pentru acest lucru, cu consecințe negative de care va fi direct responsabil.

Președintele nu poate ignora voința majorității Parlamentului și nu se poate poziționa deasupra Parlamentului, într-o Republică parlamentară, în care este inadmisibil ca un președinte să vină cu asemenea abordări dictatoriale, încercând să anuleze rolul partidelor și al Parlamentului. Nu vom accepta un astfel de comportament si îl vom sancționa pe toate căile democratice existente, cu maxim de fermitate.

Credem că soluția pe care o propunem este una de ieșire din acest haos politic, una prin care pe de o parte vom avea un guvern funcțional, dar pe de altă parte vom avea și anticipatele organizate într-un cadru de liniște și stabilitate instituțională.

Personal mi-aș fi dorit ca anticipatele să fie în iunie, de aceea am insistat atât în ultima perioadă să găsim rapid o soluție pentru a asigura o bună guvernare până atunci, să ne așezăm la masa dialogului, însă cei din PAS se vede că preferă haosul și să genereze cât mai multă suferință oamenilor, în loc să dea dovadă de responsabilitate.

Nu este târziu însă nici acum inclusiv pentru cei din PAS și președinte să renunțe la aceste jocuri politice și să votăm un guvern de tranziție până la anticipate, un guvern care să nu fie al PSRM, PAS sau altor partide, dar să fie un guvern al oamenilor, unul format din profesioniști, care să ne ajute să ieșim cu bine din această perioadă pandemică atât de complicată. Noi punem pe primul plan stabilitatea și buna guvernare, dorința ca oamenii să nu aibă de suferit în această perioadă și mai mult, deoarece au suferit deja din cauza acestei pandemii mondiale.

Facem apel la toți deputații să manifeste responsabilitate și să ne așezăm chiar azi la masa de dialog și să găsim soluții pentru formarea unui guvern de tranziție profesionist. Noi am făcut propunere de candidat la funcția de premier, orice partid poate să vină cu propuneri de oameni profesioniști care să facă parte din acest guvern apolitic”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă