PSRM

16 martie 2022

PSRM îndeamnă conducerea Republicii Moldova să dea dovadă de înțelepciune și responsabilitate politică: țara noastră nu trebuie să devină victimă a acțiunilor provocatoare ale forțelor externe

ПСРМ

Partidul Socialiștilor condamnă cu fermitate graba, emotivitatea și lipsa de perspicacitate cu care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat Rezoluția de condamnare a operațiunii militare a Rusiei pe teritoriul Ucrainei, inclusiv amendamentul cu privire la „agresiunea militară împotriva Republicii Moldova” și „ocuparea regiunii transnistrene”.

Acest alineat a fost inclus în textul final al Rezoluției la inițiativa delegației României (amendamentul nr.6), cu încălcarea procedurilor de rigoare, fără a consulta opinia  delegației Republicii Moldova, neținând cont de poziția oficială a țării.

Documentul adoptat de APCE este de natură politică, nu are un caracter obligatoriu și nu produce efecte  juridice.

Cu toate acestea, considerăm aprobarea acestui amendament în textul final al Rezoluției drept un pas provocator menit să atragă țara noastră neutră în conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, în jocuri geopolitice periculoase.

Amintim că autoritățile și opoziția țării au ajuns la un consens vizavi de necesitatea păstrării statutului de neutralitate al Republicii Moldova și neimplicare în conflictul militar din Ucraina. Forțele radicale din APCE subminează eforturile noastre comune.

Partidul Socialiștilor constată cu dezamăgire lipsa de curaj a unor reprezentanți ai PAS care au votat pentru această inițiativă iresponsabilă și care, fie din neștiință, fie intenționat, au retrogradat procesul de reglementare transnistreană la un nivel improbabil.

Facem apel către toți partenerii externi care sunt interesați cu adevărat de restabilirea granițelor legitime ale Republicii Moldova și care respectă neutralitatea țării noastre să renunțe la practica includerii problemelor și proceselor noastre în canavaua conflictului ruso-ucrainean.

Scopul principal al Partidului Socialiștilor este menținerea păcii în țara noastră și reîntregirea țării prin soluționarea politică durabilă și definitivă a conflictului transnistrean. Formatul reglementării conflictului și statutul Transnistriei în cadrul Moldovei trebuie să fie convenite doar la masa de negocieri în formatul 5+2.

Facem apel către conducerea Republicii Moldova să dea dovadă de înțelepciune și responsabilitate politică. Țara noastră nu trebuie să devină victimă a acțiunilor provocatoare ale forțelor externe care contribuie la creșterea tensiunilor din regiunea noastră, la stoparea negocierilor politice și la o nouă escaladare a conflictului de pe Nistru.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă