PSRM

08 noiembrie 2019

PSRM a propus Guvernului să-și retragă proiectul de lege și să revină la condițiile acordului

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, în această dimineață a avut discuții cu premierul Maia Sandu și a făcut o declarație în acest sens. În urma discuțiilor, socialiștii propun Guvernului să-și retragă proiectul de lege și să revină la condițiile acordului privind activitățile comune în cadrul coaliției.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a amintit că în urmă cu o lună a fost semnat un acord politic, în cadrul căruia, împreună cu șeful statului, președintele Parlamentului și reprezentanți ai fracțiunilor care formează majoritatea parlamentară, a semnat și premierul Maia Sandu.

Socialistul a menționat că, din acel moment, acest acord a fost încălcat în mod repetat de colegii din blocul ACUM și de Primul-ministru, în pofida faptului că acest acord conține repere de bază pentru activitățile guvernării, inclusiv pentru reforma justiției și lupta împotriva corupției.

Una dintre prevederi este adoptarea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură în formula convenită pentru selecția unui Procuror General independent, inclusiv cerințele pentru componența comisiei, care trebuie constituită pe lîngă Ministerul Justiției.

În același timp, Vasile Bolea a subliniat că toate aceste condiții ale acordului au fost respectate de fracțiunea PSRM.

Cu toate acestea, pe 6 noiembrie, „s-a pus cruce” pe prevederile legii, concursul a fost anulat, doamna Prim-ministru pe la spate, mișelește, a venit cu un proiect de asumare a răspunderii prin care dorește să preselecteze personal candidații pentru funcția de Procuror General, astfel desconsiderînd cea mai mare fracțiune din Parlamentul RM compusă din 36 de deputați.

Vasile Bolea a remarcat că pe 6 noiembrie, în primul rînd, regulile jocului au fost schimbate în timpul jocului – așa a acționat și Plahotniuc. În al doilea rînd, acordul a fost pur și simplu încălcat – asta a făcut Filat. „Astăzi vedem simbioza dintre Plahotniuc și Filat în acțiunile Maiei Sandu”.

Deputatul PSRM a amintit de eșecurile Guvernului Sandu în domeniul social, economic, în domeniul ordinii și securității publice și al diplomației, pe care le simt cetățenii țării.

„Noi nu suntem absolvenți ai Harvard-ului, dar voi cu aceste diplome ați adus țara într-o stare jalnică”,a subliniat Vasile Bolea.

Cu toate acestea, el a menționat că socialiștii doresc să mențină coaliția care ar veni în ajutorul Guvernului în situații dificile.

„Singura cale de ieșire este retragerea acestui proiect, pentru care și-au asumat răspunderea. Suntem gata să discutăm dacă doresc acest proiect și să îl votăm în Parlament. Noi, 36 de deputați, suntem pregătiți să susținem orice inițiativă de reformare a justiției și nu numai.

Dar, în această situație, ei au demonstrat că nu au nevoie de Parlament și că, asumîndu-și responsabilitatea, ei pot face ceea ce vor fără să se consulte cu partenerii, pentru că se consideră cei mai buni și atotputernici”, a spus Vasile Bolea.

El a subliniat că Guvernul mai are timp pînă la ora 15.00 pentru a-și reconsidera decizia.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă