PSRM

27 aprilie 2021

PSRM propune anularea examenelor de Bacalaureat

Săptămâna trecută, deputații PSRM Nichita Țurcan și Marina Radvan au prezentat o inițiativă de anulare a examenelor de Bacalaureat. La briefingul de astăzi, deputații au anunțat că pe 26 aprilie această inițiativă a fost deja înregistrată în Parlament.

Autorii inițiativei au confirmat necesitatea aprobării sale prin faptul că orele în anul universitar 2020-2021 au avut loc în mare parte la distanță, iar sistemul de educație online nu a putut oferi fiecărui elev nivelul de cunoștințe necesar pentru a trece cu succes examenul .

„Mulți absolvenți nu au avut oportunitatea să folosească utilajul tehnic necesar pentru a fi la egalitate cu restul studenților. Considerăm că, în circumstanțele actuale, ar trebui să urmăm exemplul anului trecut și să anulăm examenele de Bacalaureat”, a spus Marina Radvan.

Parlamentarii propun să fie implementat exemplul din ultimul an, astfel încât notele de absolvire din licee să fie calculate din media ultimilor trei ani de studiu. Proiectul prevede, de asemenea, examene opționale pentru cei care vor continua studiile în străinătate.

Nichita Țurcan a menționat că proiectul de lege vizează atât liceele, cât și colegiile și școlile profesionale.

Potrivit Ministerului Educației, anul acesta 16,7 mii de studenți absolvesc clasele liceale, alte 30 de mii își finalizează studiile gimnaziale.

Potrivit proiectului, diploma de Bacalaureat va fi eliberată absolvenților, cu condiția de a obține o notă anuală medie de „5” și mai mare.

Proiectul de lege vizează minimizarea riscurilor de infecție și răspândirea infecției cu coronavirus, precum și lichidarea consecințelor negative ale învățământului la distanță în timpul pandemiei.

Proiectul de lege va fi discutat în comisiile permanente și apoi supus aprobării Parlamentului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă