PSRM

17 noiembrie 2021

PSRM: Politica Guvernului Gavrilița – genocid social

Deputații socialiști au susținut astăzi un briefing în cadrul căruia au prezentat cea de-a treia parte a raportului alternativ al celor 100 de zile de mandat a Guvernului Gavrilița, analizând situația în domeniul social.

„Ceea ce se întâmplă acum este un genocid social” – astfel a apreciat politica socială a guvernului Nataliei Gavrilița deputatul socialist, vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Vladimir Odnostalco.

Deputatul a menționat că astăzi, oamenii sunt total dezamăgiți de activitatea cabinetului de miniștri pe care îl numesc „un guvern al prețurilor foarte mari”.

Totodată, raportul despre primele 100 de zile ale guvernului, pe care l-a prezentat prim-ministrul Natalia Gavrilița, nu descrie situația reală, ci este un document intermediar pe care o asociație obștească îl prezintă sponsorilor pentru a mai obține bani.

„Nici Sandu, nici Gavriliță nu au nicio atribuție față de multe realizări indicate în raport, acestea fie au fost lansate, fie au fost deja realizate de autoritățile precedente”, a menționat socialistul.

Deputatul a mai atras atenția asupra faptului că guvernul indică printre realizările sale o activitate obișnuită pentru care demnitarii primesc salariu. De exemplu, „achiziția a 400 mii de teste – de când activitatea curentă se numește realizare?”.

Vladimir Odnostalco a remarcat faptul că situația din țară se agravează, iar guvernul le propune cetățenilor „să rabde”. Însă „foamea și frigul sunt mai îngrozitoare decât războiul, precum afirmau părinții noștri. Și așa nu se mai poate continua”, a subliniat socialistul.

El a reamintit că PSRM a propus mai multe inițiative sociale, care au fost respinse de către guvernarea actuală: îndemnizație unică în mărime de 1000 de lei, capitalul familial, majorarea salariilor pentru medici, majorarea numărului de asistenți sociali personali, ajutor financiar unic către începerea anului școlar, alimentație gratuită pentru elevi – autoritățile nu au nevoie de toate acestea.

„Și în final – eșec total pe toate fronturile. Noi nu avem o politică socială”, a concluzionat Vladimir Odnostalco.

Alla Darovannaia, deputat PSRM, membru al Comisiei protecție socială, sănătate și familie a analizat situația din domeniul educației menționînd faptul că în perioada celor 100 zile de mandat ale Guvernului Gavrilița, autoritățile au acumulat datorii de circa 69 mln. lei la plata salariilor angajaților din domeniul învățământului iar Ministerul Educației exercită presiune asupra autorităților locale pentru a închide instituțiile de învățământ prin mecanismul de subfinanțare a școlilor.

Deputatul a afirmat că ministerul Finanțelor a prevăzut plata acestor restanțe doar după mai multe insistențe ale deputaților PSRM.

Darovannaia a amintit despre acțiunea ofensatoare a autorităților de a impune angajații din Educație, care nu sunt vaccinați anti-COVID-19, să suporte cheltuieli pentru teste la fiecare două săptămni, decizie care a provocat mari nemulțumiri și chiar plecări din sistem.

„Ministrul Educației este cunoscut cetățenilor doar după poza de pe site-ul ministerului, pentru că nu a fost activ deloc în primele 100 de zile de mandat”, a specificat Darovannaia.

Deputatul socialist a afirmat că actualul guvern s-a opus vehement inițiativelor îndreptate spre susținerea familiilor și copiilor iar toate inițiativele legislative care au drept scop susținerea viitorului țării noastre au fost avizate negativ.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă