PSRM

11 noiembrie 2022

PSRM despre percheziții: Adevărul este de partea noastră

În cadrul briefingului de astăzi, deputații PSRM au acuzat guvernul și mașinăria sa represivă, reprezentată de Procuratura Anticorupție, de presiuni politice asupra opoziției, organizarea acțiunilor de intimidare și blocarea activității celui mai mare partid parlamentar de opoziție.

Este vorba despre perchezițiile nejustificate la sediul central al PSRM, pe care procurorii anticorupție le-au organizat în această dimineață, în ziua în care președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, rostește un discurs în organul legislativ al Republicii Moldova. În cadrul briefingului, deputații s-au adresat Președintelui Parlamentului European cu întrebări foarte incomode despre esența democrației de astăzi în Republica Moldova.

Deputatul PSRM, Grigore Novac a menționat că ceea ce se întâmplă confirmă încă o dată faptul că Republica Moldova este un stat capturat. Prin asemenea acțiuni de intimidare, autoritățile încearcă să diminueze din amploarea scandalului legat de corespondența secretă a reprezentanților PAS și, în special, a ministrului justiției Sergiu Litvinenco, recent apărut în spațiul public. Deputatul consideră că perchezițiile au avut loc în rezultatul cererii de demisie a ministrului Litvinenco, lansate de deputații PSRM în cadrul ședinței de ieri a Parlamentului.

Grigore Novac a atras atenția asupra faptului că nu este prima dată când astfel de percheziții la sediul partidului sunt efectuate în timpul ședințelor plenare ale Parlamentului. Vizita anterioară a procurorilor la sediul PSRM a avut loc în ziua examinării în Parlament a moțiunii de cenzură împotriva actualului guvern. De asemenea, citarea deputaților PSRM la procuratură se întâmplă, în mod ciudat, în zilele de desfășurare a ședințelor Parlamentului. Care este sensul perchezițiilor de astăzi? Ideea constă în faptul ca deputații să fie preocupați de comunicarea cu procurorii și să nu poată fi prezenți în Parlament pentru a spune adevărul despre situația reală din țară.

„Constatăm în mod repetat că reforma justiției în Republica Moldova a eșuat, iar astăzi, când înalții oficiali UE vorbesc în Parlament, la sediul PSRM se implementează justiția în stil PAS. Acest lucru nu poate fi numit justiție, deoarece în cazul dat Procuratura Anticorupție acționează ca o filială PAS, o filială a Maiei Sandu, Igor Grosu și Natalia Gavrilița –cei care prin intermediul lui Litvinenco au falsificat concursuri de numire a conducătorilor instanțelor judecătorești și acum desfășoară acțiuni de intimidare a opoziției parlamentare”, a spus Grigore Novac.

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a atras atenția asupra faptului că astăzi în Parlament se declară că Republica Moldova este „campion la capitolul democrație”. Dar cum se face că în țara care este „lider al democrației” sunt fabricate dosare penale împotriva tuturor liderilor opoziției, iar toți participanții „furtului miliardului” sunt la libertate?

„Vrem să o întrebăm pe Doamna Metsola, ce crede despre implementarea reformei Procuraturii dacă Comisia de la Veneția a dat aviz negativ acestei reforme PAS? Cum putem vorbi despre libertatea presei dacă Agenția Uniunii Europene de Radio și Televiziune și-a exprimat îngrijorarea cu privire la subordonarea politică a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”? Cum putem vorbi despre statul de drept dacă CEDO adresează guvernului întrebări foarte serioase despre cazul Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, iar guvernul nu poate răspunde la ele? Cum putem vorbi despre libertatea de exprimare dacă SIS a închis cel puțin 15 canale informaționale, dintre care unele sunt simboluri ale democrației în Republica Moldova?”,- a specificat Bogdan Țîrdea, menționând că opoziția așteaptă un răspuns din partea înalților reprezentanți UE.

Deputatul Vladimir Odnostalco a menționat că prin acțiunile sale actualul guvern conduce țara spre totalitarism. El a subliniat că „astăzi PAS este un partid al frigului și foametei stabile, al corupției stabile, al sărăciei și al mortalității… noi, socialiștii, suntem persecutați pentru că spunem adevărul despre genocidul social, despre vaccinurile depășite în termen, cumpărate pe banii din credite, că școlile nu trebuie închise. Dar vom rezista, pentru că în spatele nostru sunt oamenii.”

Deputatul Adrian Lebedinschi a menționat că, în ultimele zile, sediul PSRM a primit mai multe solicitări din partea Procuraturii Anticorupție de a prezenta un șir de documente interne, care au și fost oferite organelor de control și la CEC. Prin urmare, perchezițiile nu aveau sens. „O altă explicație decât blocarea activității celui mai mare partid parlamentar de opoziție de către procuratură, noi nu vedem”, a concluzionat deputatul.

Lebedinschi a asigurat cetățenii că „lupta continuă, nu renunțăm. Adevărul este de partea noastră.”

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă