PSRM

06 februarie 2019

PSRM: Noi nu vom lăsa cetățenii singuri în fața problemelor locativ-comunale

Candidatul PSRM în circumscripția uninominală Nr.24, Chișinău, Vasile Bolea, a prezentat astăzi, 6 februarie, prioritățile Platformei electorale a PSRM pentru circumscripția Nr.24.

În primul rînd, candidatul a remarcat încălcările pe care și le permite guvernarea, uzurpînd drepturile cetățenilor aproape zilnic. Este vorba despre legea adoptată în 2013, cu privire la așa-numita “Cota-parte” la plata pentru serviciul la apă și canalizare și noua Lege privind condominiul, care a fost adoptată de Parlament la 28 noiembrie 2018.

Vasile Bolea a anunțat că, socialiștii au avut foarte multe discuții cu cetățenii care se plîngeau pentru că, erau obligați să plătească pentru apa pe care nu au consumat-o, așa numita “cota-parte”. Candidatul a îndemnat cetățenii să nu meargă pe cercul vicios: ÎMSCL – Apă Canal – Î.M. Infocom, pentru că pe această cale, problema nu va fi soluționată.

Socialistul a remarcat că, semnul de întrebare constă în faptul că această problemă de atribuire a cotei-parte la serviciul de apă, defapt se conține în Legea Nr.303 și problema poate fi remediată numai prin modificarea legislației.

Vasile Bolea a dat asigurări că, după obținerea victoriei la alegerile parlamentare din 24 februarie, fracțiunea PSRM va adopta această modificare a legii, astfel încît oamenii să nu plătească pentru apa pe care nu o consumă.

Un alt subiect important abordat de către candidat în timpul prezentării, este cu privire la noua Lege a condominiului. “La prima vedere, aceasta este o lege bună, a spus Vasile Bolea. Cu toate acestea în această lege sunt prevăzute foarte multe nereguli și dacă, după 24 februarie, guvernarea va rămîne aceeași, atunci cu siguranță va lăsa locuitorii Chișinăului singuri în fața problemelor locativ-comunale”.

Legea prevede crearea așa numitului “fond de reparații și dezvoltare”, decizia privind cuantumul contribuțiilor la acest fond  de dezvoltare se va încasa anual. Și practic anual cetățenii vor simți majorarea tarifului pentru acest fond, precum ei vor fi nevoiți să plătească absolut tot ce este legat de întreținerea blocurilor, reparațiilor curente, reparațiilor acoperișurilor.

Mai mult de atît, cetățenii vor fi nevoiți să achite pentru amenajarea spațiului care nu aparține proprietarilor, dar este conceput pentru a satisface nevoile sociale de viață. Este vorba de întreținerea terenurilor de joacă și de sport, curțile, grădinile și căile de acces, care vor fi transmite la balanța condominiului.

„În fiecare an cu toții plătim impozite, dintre ele, o parte sunt direcționate în bugetul municipal. Cu toate acestea, după adoptarea Legii condominiului, guvernarea ne obligă să plătim impozit condominiului și în același timp să amenajăm din banii proprii teritoriul orașului, adică să plătim dublu”, a subliniat Vasile Bolea. El a dat asigurări că va veni cu amendamente substanțiale la această lege, pentru ca cetățenii să nu rămînă singuri în fața acestor probleme.

“În continuare vom lupta cu fărădelegile, inclusiv la nivel de Parlament. Vom depune tot efortul pentru a perfecta cadrul legal, ca în cele din urmă să fie îmbunătățită viața fiecărui om”, a conchis Vasile Bolea.


 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă