PSRM

26 ianuarie 2022

PSRM insistă pe dezicerea de la acțiuni care duc la subminarea suveranității și statutului de neutralitate a țării noastre

ПСРМ

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu sfidarea de către guvernare a statutului de neutralitate a țării noastre prin aprofundarea cooperării cu NATO.

Noul plan Individual de cooperare cu NATO, pentru anii 2022-2023, aprobat de Guvernul țării, prevede desfășurarea „consultărilor politice la diferite niveluri, dintre Chișinău și țările membre NATO, pe probleme de politică externă și securitate.” Același plan prevede „consolidarea controlului democratic al Forțelor Armate ale Republicii Moldova, cooperarea în modernizarea și dezvoltarea capacităților forțelor armate ale Republicii Moldova, cooperarea în combaterea noilor amenințări la adresa securității: atacuri cibernetice, terorism, răspândirea armelor de distrugere în masă.”

Prin aprobarea acestui document, conducerea Moldovei a aprobat extinderea controlului NATO asupra forțelor armate ale Moldovei și transferul informațiilor cu privire la apărare către Alianța Nord-Atlantică. Acest lucru este absolut inacceptabil pentru un stat neutru. Noi suntem împotriva ca aspecte legate de politica internă a statului nostru să fie subiect de discuție cu blocul militar, din care Moldova nu face parte.

Partidul Socialiștilor își exprimă îngrijorarea cu privire la vizita ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, la sediul NATO de la Bruxelles și întrevederile cu conducerea Alianței. Nu este clar scopul acestei vizite a șefului diplomației unui stat neutru la sediul principal al blocului militar. De asemenea, este îngrijorător faptul că întâlnirea a avut loc cu ușile închise, fără reprezentanții mass-media.

Suntem indignați, de asemenea, de intenția de a organiza o ședință comună a Guvernelor Republicii Moldova și României pe 11 februarie curent, la care, printre altele, va participa și ministrul Apărării al țării membre NATO. Acest lucru reprezintă o cale directă de asigurare a controlului departamentelor românești asupra sferei politice, economice, financiare, de apărare a Republicii Moldova și spre absorbția ulterioară a țării noastre de către România.

Partidul Socialiștilor condamnă cu fermitate astfel de acțiuni ale Guvernului Republicii Moldova și insistă pe dezicerea de la acțiuni care duc la subminarea suveranității și statutului de neutralitate a țării noastre.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă