PSRM

14 februarie 2019

PSRM este pregătit să asigure un sprijin social efectiv cetățenilor

În cadrul conferinței de presă din 14 februarie, deputații PSRM, Vladimir Golovatiuc și Vladimir Odnostalco, precum și consilierul municipal al PSRM, Silvia Grigorieva au abordat subiectul cu privire la problemele sociale.

În ultima perioadă, în țara noastră nu există nici un sector, nu există nici o localitate din țară care să nu se confrunte cu probleme. Dar cel mai trist este faptul că, nivelul de trai este în descreștere și sărăcia este în creștere, a menționat Vladimir Golovatiuc.

Acesta a remarcat faptul că, politica promovată de guvernare în domeniul sistemului de salarizare nu duce la consolidare, ci la o stratificare mai mare a societății, cînd săracii devin mai săraci și bogații mai bogați.

“Ponderea celor care primesc salariu mai mare, în ultimii ani s-a dublat în Moldova. Iar cei care ne hrănesc, ne vindecă și ne învață primesc cu 25-30% mai puțin decît salariul mediu, aceștia sunt lucrătorii din domeniul agriculturii, sănătății și educației.

În prezent, 8% din populație primește salariu care în total este egal cu suma salariilor a 60%. Diferența dintre salariul minim și cel maxim este de 30 de ori. Adică, cineva primește 2 mii de lei, iar celălalt – 60 de mii. Și aceasta este în sectorul public”, a spus Vladimir Golovatiuc.

El a menționat că, jumătate dintre cei angajați în domeniul economic primesc salariu, iar a doua jumătate au “alte venituri” – aceștia sunt foști profesori, ingineri care practic milogesc pentru o existență mizeră.

“Rata inflației anuale, în decembrie 2017 a fost de 7,3%, în decembrie 2018 – 0,9%, în ianuarie este deja 2,2%, iar BNM prezice un nou val de inflații pentru al treilea și al patrulea trimestru. Prețurile deja sunt în creștere. Timp de 3 ani salariul s-a majorat cu 30%, dar la legume prețurile au crescut cu 85%. Dar ce mănîncă bătrînii noștri? Morcov, cartofi, varză, ceapă. Numai anul trecut prețurile la legume au crescut cu peste 30%, iar la ceapă, cu 70%. Adică eforturile guvernării pentru majorarea salariilor sunt “consumate” de creșterea prețurilor”, a spus deputatul.

De asemenea, a menționat că, problema salariilor și a pensiilor – veniturile populației în ansamblul său ar trebuie soluționată nu numai din punct de vedere al politicilor eficiente, ci și din perspectiva creșterii economice. Deputatul a subliniat că, PSRM are un program de dezvoltare pentru toate sectoarele economiei și a sferei sociale, iar partidul este pregătit să soluționeze toate aceste probleme.

Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco a prezentat poziția partidului privind sprijinul social pentru pensionari. „Noi propunem: indexarea de două ori pe an, pe 1 aprilie și pe 1 octombrie; recalcularea pensiilor cel puțin o dată pe an; soluționarea problemei ce ține de asigurarea pensiilor persoanelor care s-au pensionat pînă în 1999; introducerea unei pensii personale pentru persoanele care au lucrat mai mult de 40 de ani; acordarea biletelor la sanatorii”.

În cadrul conferinței, consilierul municipal, Silvia Grigorieva a prezentat unele programe sociale, lansate de socialiști la nivelul municipiului Chișinău, printre care:

 • peste 100 de curți amenajate cu terenuri de joacă, sport, banchete, trotuare și iluminare;
 • adaosuri la salariu, transport gratis, indemnizații unice pentru materiale didactice pentru profesori, ajutoare financiare lunare pentru specialiștii tineri pentru arenda spațiului locativ, tichete de masă pentru lucrătorii din domeniul asistenței sociale, etc;
 • pentru persoanele cu dizabilități: majorarea numărului de asistenți personali, pînă la 900 unități pentru oamenii cu grad sever de invaliditate;
 • procurarea aparatelor specializate: glucometre, tonometre și ochelari pentru oamenii cu deficiențe de văz;
 • instalarea semnafoarelor sonorizate și a soneriilor cu iluminare pentru oamenii cu dificultăți de auz;
 • instalarea a 12 ascensoare în centrele medicale, pentru invalizi;
 • înființarea serviciului comunitar de asistență socială pentru copii;
 • înființarea serviciului stradal;
 • înființarea fondului pentru sprijinirea familiilor cu mulți copii;
 • 2000 lei ajutor financiar unic pentru nașterea celui de al treilea copil și mai mulți;
 • înființarea serviciului social de suport monetar al familiilor și persoanelor defavorizate;

Fracțiunea PSRM în CMC a demonstrat că în Chișinău se poate de lucrat spre binele cetățenilor, a spus consilierul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă