PSRM

07 aprilie 2016

PSRM: „Crimele comise la 7 aprilie, 2009, nu au termen de prescripţie”

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova consideră ziua de 7 aprilie drept una dintre cele mai tragice din istoria Moldovei. În această zi, în capitala Moldovei, a avut loc o tentativă de lovitură de stat dirijată de forţe din exterior, în primul rînd din România.

În centrul Chişinăului, mai multe cete de huligani ameţiţi de propria impunitate, au luat cu asalt şi au aruncat cu pietre în Palatul Prezidenţial şi clădirea Parlamentului ţării. A fost distrusă versiunea originală a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova. Statului i-a fost adus un prejudiciu de sute de milioane de lei. Pînă astăzi numai în reabilitarea clădirii Parlamentului s-a investit circa 600 mln. lei. În cazul evenimentelor din 7 aprilie prejudiciul total adus clădirilor de stat şi centrului capitalei a fost de peste 1 mlrd. de lei. Toate acţiunile de atunci au avut loc sub drapelele „României Mari”, însoţite de strigăte din mulţime precum că „nu avem nevoie nici de Preşedinte, nici de Parlament, or le avem pe toate la Bucureşti!”. Aducem la cunoştinţă că ancheta a stabilit persoane care au instigat la aceste acţiuni, dar care n-au fost atrase la răspundere.

Ajunşi la putere, eurounioniştii, în decurs de 7 ani, lichidează într-un mod conştient statalitatea moldovenească. Ei distrug cu premeditare economia Moldovei, distrug sfera socială, inducînd poporului sentimentul de disperare şi inutilitate a existenţei Moldovei independente. Actualele marşuri ale unioniştilor, susţinute de alianţa eurounionistă de la guvernare, reprezintă doar o continuare a acelei zile.

PSRM consideră că ziua de 7 aprilie urmează a fi declarată drept zi de doliu naţional. Crimele, comise în acea zi, nu au termen de prescripţie. Considerăm necesară reluarea anchetei în legătură cu tentativa de lovitură de stat din 7 aprilie, 2009 şi tragerea la răspundere a tuturor organizatorilor şi liderilor politici, implicaţi în evenimentele tragice de atunci. Urmează a fi anchetate şi acţiunile conducătorilor structurilor oficiale, care nu au împiedicat acapararea şi devastarea clădirilor guvernamentale.

Totodată, PSRM îşi exprimă recunoştinţa şi respectul pentru toţi funcţionarii organelor de drept, care în acea zi, au ripostat ferm gloatelor de barbari-devastatori, au vegheat ordinea în Chişinău şi securitatea locuitorilor capitalei.

Chemăm toate forţele obşteşti la consolidare, să ne pronunţăm pentru păstrarea statalităţii, independenţei şi neutralităţii Republicii Moldova, să nu admitem repetarea acelor evenimente teribile.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă