PSRM

24 iulie 2020

PSRM: Datorită acțiunilor coordonate, autoritățile au reușit să mențină stabilitatea financiară, să ia măsuri pentru susținerea business-ului și a populației

Datorită acțiunilor coordonate ale Președintelui, Guvernului și fracțiunii PSRM din Parlament, în contextul crizei pandemice și economice, a fost posibilă menținerea stabilității financiare, întreprinderea măsurilor pentru susținerea business-ului și a populației.

Deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor, care reprezintă blocul economic, au declarat astăzi într-o conferință de presă că principalele priorități ale fracțiunii în cadrul sesiunii de primăvară au fost asigurarea sprijinului legislativ pentru inițiativele Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon și ale Guvernului condus deIon Chicu, în special în lupta combaterii virusului, asistență sistemului medical, sectorului public, populației și business-ului.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Vladimir Golovatiuc, a menționat că, în acest scop, Comisia a examinat și a susținut mai mult de 45 de proiecte de legi. Pînă la 75% din problemele înscrise pe ordinea de zi a comisiei au fost inițiativele președintelui, ale Guvernului și ale deputaților PSRM.

Ca urmare a acțiunilor coordonate ale Președintelui, Guvernului și fracțiunii parlamentare PSRM, în primul rînd, în buget au fost alocate peste 2,5 miliarde de lei, care vizau combaterea virusului și susținerea sectorului bugetar, a populației și business-ului.

În al doilea rînd, țara noastră nu are datorii față de Comisia Europeană, FMI și alți parteneri.

Și în al treilea rînd, astăzi s-a creat o situație unică – în cele mai dificile condiții, în conturile de trezorerie ale Ministerului Finanțelor au fost acumulate resurse financiare semnificative – aproximativ 9 miliarde de lei, iar în cele ale autorităților locale – aproximativ 2 miliarde de lei.

„Acest lucru atestă nivelul înalt de gestionare financiară și responsabilitatea autorităților de guvernare”, a subliniat Vladimir Golovatiuc.

De asemenea, deputații PSRM au remarcat că activitatea acestora din sesiunea de primăvară s-a bazat pe pragmatism și realism. Activitatea fracțiunii PSRM a fost direcționată spre obținerea rezultatelor concrete. Au fost examinate acele probleme stringente cu care se confruntă țara, cetățenii și businessul din Republica Moldova.

Petru Burduja, vicepreședintele Comisiei economie buget și finanțe, a remarcat că în timpul sesiunii a fost examinată și soluționată o problemă gravă legată de împrumuturile acordate persoanelor fizice din sectorul nebancar.

În special, au fost făcute modificări la Legea privind Comisia Națională a Pieții Financiare, Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi și Codul fiscal, care asigură protecția consumatorilor,  promovarea practicilor de creditare responsabilă și atenuarea riscurilor de îndatorire a persoanelor fizice.

Una dintre prioritățile stabilite de comisie la începutul sesiunii a fost transformarea turismului într-un vector al dezvoltării naționale. Parlamentul a adoptat modificări ale legislației, care ajută la simplificarea desfășurării acestui tip de activitate pe teritoriul Moldovei, în principal în zonele rurale. Petru Burduja a subliniat că turismul intern va stimula dezvoltarea infrastructurii și antreprenoriatului în regiuni și, ca urmare, va da un impuls creșterii locurilor de muncă și reabilitării satelor.

Deputatul PSRM, Radu Mudreac, a vorbit în cadrul conferinței de presă despre activitățile Comisiei agricultură, industrie alimentară și mediu, menționînd că au fost adoptate mai multe inițiative legislative în domeniul agriculturii și securității alimentare.

Deputatul a spus că este vorba despre data de expirare a produselor alimentare importate și a clarificat marcarea produselor alimentare.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă