PSRM

03 martie 2021

Proiectul Legii lustrației, ignorat de deputații de dreapta

Deputații din fracțiunile de dreapta au refuzat să participe la dezbaterile în Comisia juridică, numiri și imunități asupra proiectului de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică, propus de PSRM. Președintele comisiei, deputatul PSRM Vasile Bolea, a declarat că deși subiectul a fost pe ordinea de zi a ședinței, comisia nu a luat nicio decizie, astfel că soarta acestei inițiative va fi decisă de plenul Parlamentului.

”Păcat că unii colegi au plecat de la comisie. Probabil, subiectul judecătorilor fiind doar un pretext. Părerea mea, că astăzi la comisie s-au dezbătut pe lângă aceste proiecte importante și altele, mă refer la proiectul privind lustrația și colegii nu au dorit să se expună în comisie vizavi de acest subiect”, a declarat Bolea.

Potrivit inițiativei PSRM, competențele mai multor persoane care dețin funcții publice, numite în perioada 20 ianuarie 2016 – 07 iunie 2019, sunt încetate înainte de expirarea mandatului. Socialiștii susțin că numirile în aceste funcții s-au făcut pe criterii politice și de subordonare personală lui Vladimir Plahotniuc

Sub incidența Legii lustrației propusă în Parlament de PSRM cad următorii funcționari: președintele și membrii Consiliului Audiovizualului; directorul și directorul adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal; președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare; președintele și vicepreședinții Autorității Naționale de Integritate; guvernatorul, prim-viceguvernatorul, vice-guvernatorii și membrii Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei; directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică; directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației; director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor; președintele, vicepreședinții și Membrii Plenului Consiliului Concurenței; directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă