PSRM

18 mai 2020

Procurorul general a anunțat că Vlad Plahotniuc este principalul beneficiar al furtului miliardului

Unul din principalii beneficiari ai furtului miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova este fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc. Declarația a fost făcută de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă.

“Unul din principalii beneficiari este Vlad Plahotniuc, avem dovezi că el prin intermediul grupului Șor a beneficiat de bani, în total peste 100 mln dolari SUA. Suma a fost dusă spre procurarea unei bănci, a Casei de modă din Chișinău. Totodată, banii erau utilizați în scop personal, pentru cumpărarea unui avion, achitarea curselor charter și altele”, a declarat Stoianoglo.

Procurorul general a precizat că din 2015 se cunoștea că beneficiari ai furtului miliardului erau trei grupuri: Platon, Șor și Filat. “O perioadă lungă nu au fost publicate rapoartele Kroll. Acum este clar de ce. S-a stabilit că în Kroll-2 se face trimitere încă la un grup de influenți, este vorba de grupul Plahotniuc. În urma unor investigații s-a confirmat activitatea activă a grupului Plahotniuc în furtul miliardului”, a precizat Stoianoglo.

Procurorul General a spus că pe numele lui Vlad Plahotniuc vor fi intentate dosare penale pentru crearea unei organizații criminale, escrocherie, și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Procuratura va cere repetat extrădarea lui Vlad Plahotniuc din SUA

Procurorii vor cere repetat extrădarea omului de afaceri Vlad Plahotniuc din SUA în Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut de Procurorul General, Alexandru Stoianoglo, în cadrul unei conferințe de presă. Asta după ce oamenii legii au stabilit că Vlad Plahotniuc este unul din principalii beneficiari ai furtului miliardului.

„Documentele vor fi traduse în limba engleză și trimise în SUA pentru a-l extrăda pe cetățeanul Vlad Plahotniuc în Republica Moldova. Vom cere evaluarea averii și a companiilor care îi aparțin. Mizăm pe susținerea societății. Este un moment al adevărului”, a declarat Stoianoglo.

Potrivit lui Alexandru Stoianoglo, Vlad Plahotniuc, prin intermediul grupului Șor, a beneficiat de peste 100 mln dolari SUA. “Suma a fost dusă spre procurarea unei bănci, a Casei de modă din Chișinău. Totodată, banii erau utilizați în scop personal, pentru cumpărarea unui avion, achitarea curselor charter și altele”, a declarat Stoianoglo.

Pe numele lui Vlad Plahotniuc vor fi intentate dosare penale pentru crearea unei organizații criminale, escrocherie, și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Stoianoglo: În timpul apropiat lui Ilan Șor îi va fi înaintată o nouă învinuire

Procurorul General Alexandr Stoianoglo a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă unde a vorbit despre dosarul fraudei bancare, că organul de urmărire penală îi va înainta o nouă învinuire cetățeanului Ilan Șor.

Potrivit Procurorului General, Ilan Șor este un subiect activ care a participat în organizația criminală creată de unul din principalii beneficiari ai furtului miliardului, Vladimir Plahotniuc. Stoianoglo a informat că un grup de procurori studiază dosarul penal deschis pe numele lui Șor, iar în timpul apropiat acestuia îi va fi înaintată o nouă învinuire.

Stoianoglo a declarat în cadrul acestei conferințe de presă că până acum dosarul furtului din sistemul bancar nu a fost investigat obiectiv.

În vara anului 2017, Ilan Șor, a fost condamnat la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi-închis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii. Prima instanță a decis atunci că Șor va fi plasat după gratii doar după o sentință definitivă. Între timp, liderul Partidului Șor a fugit din țară, iar acum este anunțat în căutare internațională.

Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței în privința cetățeanului Veaceslav Platon

Procurorul General Alexandru Stoianoglo a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă că, dosarul în privința lui Platon a fost falsificat în totalitate.

”Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Ilan Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa”, a spus Procurorul General.

Alexandru Stoianoglo a menționat că în baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței în privința acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, cu garantarea tuturor drepturilor procesuale ale acestuia.

”Pentru a evita tot felul de speculații, vom cere instanței de judecată să examineze dosarul în regim transparent, în cadrul unui proces echitabil, pentru a permite societății să dea apreciere materialelor care au stat la baza învinuirii acestuia, a afla cine, de fapt, stă în spatele acestor falsuri și cine, în realitate, a beneficiat de mijloacele financiare sustrase”, a spus procurorul.

Alexandru Stoianoglo a declarat că, începând cu anul 2015, beneficiarii fraudei bancare erau divizați în 3 grupuri de interese: Grupul Platon, Grupul Șor și Grupul Filat. Analizând însă materialele dosarelor în privința acestor figuranți s-a conturat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară. Potrivit procurorului, aceste dovezi existau de la bun început, dar ele au fost trecute cu vederea. Astfel, Procurorul General a anunțat că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. Organul de urmărire penală dispune de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la BEM, prin intermediul Grupului Șor, în total, peste o sută de milioane de dolari americani.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă