PSRM

04 septembrie 2020

Președintele a povestit ce subiecte au fost discutate la ședința coaliției de guvernare din această săptămână

La ședința coaliției de guvernare, care a avut loc în ziua de marți, 1 septembrie, au fost abordate mai multe subiecte sociale și economice. Totodată, a fost discutată soarta coaliției de guvernare PSRM-PDM, care a rămas cu 48 de deputați în Parlament. Despre aceasta a relatat șeful statului Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.

Șeful statului a fost întrebat dacă PSRM își va îndeplini angajamentele și le va oferi democraților funcția de premier sau cea de președinte al Parlamentului.

„Când am creat coaliția erau 36 socialiști și vreo 26 democrați, acum 37 socialiști și 11 democrați. Întrebarea ce facem mai departe cu această coaliție. Noi angajamentele noastre tot timpul le respectăm, dar cum să votezi un premier sau un spiker, dacă avem doar 48 de mandate. Din această cauză trebuie dizolvat parlamentul. Dar eu cred că deznodământul va fi în următoarele săptămâni, când vor fi ședințele Parlamentului și vom vedea cum se votează pachetul de legi propus de Guvern”, a răspuns șeful statului.

Săptămâna viitoare Parlamentul se va întruni în prima ședință din această sesiune. Pe ordinea de zi vor fi mai multe proiecte importante, printre care și pachetul de măsuri de susținere a producătorilor agricoli care au avut se suferit din cauza secetei.

Igor Dodon: După anticipate, Maia Sandu va trebui să se așeze la masa de discuții cu PSRM, dacă nu va dori să negocieze cu Șor sau Usatîi

După alegerile parlamentare anticipate, Maia Sandu va trebui să se așeze la masa de discuții cu PSRM, asta dacă nu va dori să negocieze o coaliție de guvernare cu Șor sau Usatîi, a declarat Igor Dodon în cadrul ediției live ”Președintele răspunde”.

”Doamna Maia Sandu văd că face declarații iar tăioase. Anul trecut tot a făcut că nu dă mâna, după aceasta a venit aici în birou în fiecare săptămână la ședință. Eu înțeleg că e campanie electorală, înțeleg că vreți să păreți tare bățoși, dar campania electorală se va finaliza și veți fi nevoiți să vă așezați și să discutați. Apreciez faptul că anul trecut noi am avut curajul, inclusiv Maia Sandu a venit și a discutat, a dat mâna în fiecare zi și eram în coaliție.

Acum nu vrea să recunoască acest lucru. A fost o coaliție când eu personal am propus-o pe Maia Sandu la funcția de premier. De ce o face acum pe marea luptătoare anti-Dodon? Dar cu cine după alegeri anticipate, pe care noi le provocăm la sigur va trebui să te așezi să discuți? Cu Șor sau cu Usatîi vei face majoritatea parlamentară, stimată doamnă, dacă nu va fi altă soluție? Dar alta nu-i. Uitați-vă în toate sondajele. Va trebui să veniți să vă așezați cu socialiștii să găsim limbă comună. Pentru ce tot veninul acesta care-l turnați. Eu vă promit că noi nu vom răspunde cu aceeași monedă”, a declarat Dodon.

Potrivit președintelui, mesajele iresponsabile le lansează politicienii care nu-i interesează ce va fi cu țara mai departe.

”Pe ei îi interesează acum să trăsnească, dar pe urmă fie ce o fi. Noi suntem politicieni responsabili și când e bine și când e rău. Ai spus ceva, îndeplinește. Nu poți îndeplini, ieși și spune oamenilor că asta nu ai făcut. Ai făcut o greșeală, recunoaște-o”, a declarat șeful statului.

Decizia de a majora ajutorul unic pentru pensionari de la 700 la 900 lei a fost luată la propunerea președintelui

Decizia de a majora mărimea suportului financiar unic de la 700 la 900 de lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale a fost luată la propunerea șefului statului. Cu această rugăminte, Igor Dodon s-a adresat Guvernului după ce s-a stabilit că indexarea pensiilor în octombrie va fi de 1,07 procente.

”După ce am văzut că indexarea nu va fi atât de mare, am rugat Guvernul, care a găsit posibilități, ca să adauge încă 200 de lei la cele 700 pentru pensionarii cu o pensie mai mică de 3 mii de lei. 660 de mii de pensionari vor primi câte 900 de lei la 1 octombrie. Cred că este foarte important în ajunul sezonului rece. Asemenea inițiative au fost, sunt și vor fi”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”.

Guvernul a anunțat că va mai veni cu un suport unic de 900 de lei pentru pensionari și beneficiarii de alocații sociale și la 1 ianuarie 2021.

I

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă