PSRM

12 iunie 2020

Președintele a explicat creșterea cazurilor de coronavirus: Au fost scoase restricțiile și se fac mai multe teste

În ultimele două zile s-a înregistrat un număr record de cazuri de coronavirus la nivel global. Acest fapt se explică prin ridicarea mai multor restricții în luna mai. Despre aceasta a vorbit șeful statului, Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.

„Peste tot în lume numărul de cazuri este record. Evident că avem și în Moldova. Pentru că au fost scoase restricțiile, pentru că moldovenii nu respectă regulile. Cînd autoritățile încearcă să strîngă gaica, toți strigă că Dodon sau Chicu sunt răi. Toți săreau în cap de ce nu deschideți piața, nu avem ce mînca… Toți au început să iasă din casă și a început răspîndirea comunitară. Totodată, se fac mai multe teste, nu doar celor care au simptome”, a explicat președintele.

Șeful statului spune că în prezent sistemul medical este mai pregătit să facă față unui număr mai mare de îmbolnăviri, decît în martie, cînd totul abia începea.

„Situația nu este scăpată de sub control. În martie spitalele nu erau pregătite. Nicăieri în lume nu erau pregătite. Acum suntem mai pregătiți. Am mers prin vreo 20 de spitale din Moldova. Acolo medicii sunt pregătiți, au consumabile, știu cum să reacționeze, au paturi”, a declarat Igor Dodon.

Președintele țării a venit și cu unele soluții, care ar putea îmbunătăți situația.

„Eu cred că de sistat activitatea economică nu este nevoie. Poate de dat la bugetari vacanță, ca să micșorăm fluxul de oameni. În opinia mea sunt probleme în transportul public, trebuie să intervină poliția, armata. Sunt convins că vom trece peste acest val, care vine după scoaterea restricțiilor în mai”, a spus președintele.

Vlad Plahotniuc s-a întîlnit cu Dmitri Kozak în iunie 2019, în biroul șefului statului

Fostul lider PDM Vlad Plahotniuc s-a întîlnit cu Dmitri Kozak la Chișinău, în biroul șefului statului, în iunie 2019. Despre aceasta, în premieră, Igor Dodon a povestit în cadrul emisiunii live „Președintele răspunde”.
„În cabinetul ăsta, la începutul lui iunie de anul trecut, stătea Plahotniuc, stătea Kozak, stăteam eu și dacă ați ști voi ce promitea Plahotniuc lui Kozak în cabinetul acesta… Diferența este că eu nu am apucături să înregistrez oamenii, cum ei înregistrează. Da poate alții înscriu. Dle Plahotniuc, sunteți sigur? Dacă ați ști ce semna el aici. Dar toate astea doar sunt undeva, doar sunt. Credeți că против лома нет приема?”, a spus Igor Dodon.

Sandu și Năstase au destulă minte și înțelepciune să nu facă majoritate parlamentară cu bandiții Candu și Șor, spune președintele țării

Președintele Igor Dodon este sigur că Maia Sandu și Andrei Năstase ”au destulă minte și înțelepciune să nu facă majoritate parlamentară cu bandiții Candu și Șor”. Șeful statului a declarat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că prin instrumentele sale Candu și Șor, Vladimir Plahotniuc încearcă să destabilizeze situația din țară, pentru a scăpa de răspunderea penală în dosarul fraudei bancare.

Potrivit președintelui, toate acțiunile desfășurate de ”jucăriile Candu și Șor”, nu au nimic absolut cu interesele cetățenilor.

”Prin instrumentele sale – Șor și Candu, Plahotniuc doresc să destabilizeze situația. Nu are nimic cu activitatea Guvernului Chicu sau cu activitatea președintelui Dodon. Lor le trebuie să mai scoată trei-patru deputați, să spună că este altă majoritate, cu toate că nimeni cu Candu și Șor nu va face majoritate parlamentară. Sunt sigur că Maia Sandu și Andrei Năstase au suficientă minte și înțelepciune să nu se lege cu niște bandiți. Vedem mesajele lor din ultimul timp”, a declarat Dodon.

În opinia șefului statului, scopul este ca să spună că nu-i majoritate parlamentară și ca să facă presiuni asupra judecătorilor, procurorilor ca să nu se grăbească cu examinarea dosarului penal pe numele lui Plahotniuc.

”Bandiții și mafia vor să destabilizeze situația. Nu o să vă ajute banii. Ei vor să ajungă la 30 de deputați și apoi să vină cînd la Maia Sandu cînd la mine cu condiții”, a spus Dodon.

Președintele a precizat că în eventualitatea plecării din majoritatea parlamentară PSRM-PDM a încă trei-patru deputați, în Moldova vom avea un Guvern minoritar.

Igor Dodon îi răspunde lui Vladimir Voronin: Atunci vă tremurau pantalonii și acum îți mai tremură pantalonii în fața lui Plahotniuc

Curaj nu ai și caracter nu ai… și faci tot ce îți spune Plahotniuc. Acest mesaj i-a adresat președintele țării, Igor Dodon, liderului PCRM, Vladimir Voronin. În cadrul emisiunii “Președintele Răspunde”, șeful statului i-a amintit lui Voronin cum, în 2016, a făcut jocul lui Plahotniuc.

„Vladimir Nicolaevici, dar mata cînd ai scris cerere să pleci din funcția de președinte, în septembrie, și i-ai dat țara lui Ghimpu, erai mare erou, așa-i? Dar cînd ai vîndut la pucioc deputații lui Plahotniuc? Întîi pe Tcaciuc l-ai dat afară, căci lui Plahotniuc nu-i era convenabil să fie Tcaciuc lîngă matale, dar pe urmă ai vîndut 14 deputați lui Plahotniuc să-și facă majoritate, în ianuarie 2016. Erai mare erou? Și acum o faci pe marele erou și apărător și dai sfaturi? Atunci vă tremurau pantalonii și acum îți mai tremură pantalonii în fața lui Plahotniuc. Cu tot respectul pentru lucrurile bune pe care le-ai făcut, dar curaj nu ai și caracter nu ai în toată această situație… și Plahotniuc ce îți spune, aceea faci, și acum inclusiv”, a spus președintele.

Vladimir Plahotniuc sună personal judecătorii din Moldova și face presiuni de a lua decizii favorabile în dosarele în care este vizat

Igor Dodon: Procurorii și judecătorii se tem, cer pază, pentru că le spun: ori iei 500 de mii ca să iei decizia ca să-l aperi pe Plahotniuc, ori îți vom rupe gîtul

Președintele Igor Dodon susține că Vladimir Plahotniuc sună personal judecătorii din Moldova asupra cărora face presiuni de a lua decizii favorabile în dosarele penale în care este vizat, în caz contrar aceștia sunt amenințați cu răfuiala fizică. Igor Dodon a declarat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că a anunțat și partenerii externi despre presiunea la care sunt supuși judecătorii și procurorii pentru a tergiversa examinarea dosarului lui Plahotniuc și i-a îndemnat să ia atitudine față de aceste fărădelegi.

”De ce aici nu faceți gălăgie, domnilor ambasadori UE, SUA? Spuneți că guvernarea nu știu ce face, dar de ce nu vedeți cînd bandiții fac chestia asta? Procurorii și judecătorii se tem, cer pază, pentru că le spun: ori iei 500 de mii ca să iei decizia ca să-l aperi pe Plahotniuc, ori îți vom rupe gîtul. Iată ce se întîmplă în justiția moldovenească”, a declarat Dodon.

Președintele s-a adresat către toți judecătorii și procurorii onești să nu le fie frică, ci să acționeze conform legii. În opinia lui Dodon, judecătorii și procurorii care încă mai apără interesele lui Plahotniuc trebuie să fie lipsiți de imunitate și puși la pușcărie.

”Altfel nu vom face regulă. Ei sunt ca țariocii. Îi sună personal Plahotniuc și le spune că, în curînd se va întoarce, că s-a înțeles cu Maia Sandu, cu ambasadorul SUA. Și unii cred, cu toate că nici Maia Sandu nu știe despre asta, nici ambasadorul SUA. Uite așa vă manipulează”, a spus Dodon.

Igor Dodon: Argumentul de bază pentru care americanii îl apără pe Plahotniuc, că el a fost împotriva rușilor. Dar voi sunteți siguri de chestia asta?

Șeful statului, Igor Dodon, a venit cu un mesaj pentru partenerii din SUA. În cadrul emisiunii “Președintele Răspunde” el a lăsat să se înțeleagă că există documentate, care demonstrează că fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, și-a luat mai multe angajamente față de Federația Rusă.

„Voi știți tot ce le-a promis Plahotniuc rușilor? Știți documentele care el le-a transmis? Angajamentele care și le-a luat față de ruși? Sunteți siguri pe cine apărați? Acesta este argumentul de bază, din cîte înțeleg: că el a fost împotriva rușilor și pentru americani. Dar voi sunteți siguri de chestia asta? Eu nu sunt așa de sigur. Eu pe depărat nu sunt sigur și sunt și documente, care confirmă. Ori voi îl țineți acolo ca să îl utilizați împotriva lui Dodon la alegeri, stimați parteneri?”, a declarat Igor Dodon.

În cadrul aceleași emisiuni, șeful statului a dezvăluit că în iunie 2019, Vlad Plahotniuc s-a întîlnit cu oficialul rus Dmitri Kozak chiar în biroul președintelui.

„În cabinetul ăsta, la începutul lui iunie de anul trecut, stătea Plahotniuc, stătea Kozak, stăteam eu și dacă ați ști voi ce promitea Plahotniuc lui Kozak în cabinetul acesta… Diferența este că eu nu am apucături să înregistrez oamenii, cum ei înregistrează. Da poate alții înscriu. Dle Plahotniuc, sunteți sigur? Dacă ați ști ce semna el aici. Dar toate astea doar sunt undeva, doar sunt. Credeți că против лома нет приема?”, a spus Igor Dodon.

Candu și Șor, comparați de Igor Dodon cu o piatră, care-i poate trage la fund pe Maia Sandu și Andrei Năstase

Președintele Igor Dodon a venit cu un îndemn către liderii opoziției, Maia Sandu și Andrei Năstase, să fie atenți să nu cadă în plasa grupării Candu-Șor, altfel riscă să plece la fund împreună cu aceștia. Șeful statului susține că acest lucru se poate întîmpla dacă liderul PAS și cel al PPDA vor decide să facă o coaliție cu deputații lui Candu și Șor.

”Dacă ei sunt gata să facă coaliția Sandu-Plaha-Candu-Șor, să o facă! Dar se vor duce împreună la fund. Doamna Sandu, Andrei Năstase, vă luați o piatră la gît și vă duceți la fund? Vă puneți două ”ghire” (greutăți) pe picior, una e Șor și alta e Candu și vă vor trage la fundul mării”, a spus Dodon în timpul emisiunii ”Președintele răspunde”.

Șeful statului i-a invitat la discuții pe Sandu și Năstase în eventualitatea plecării a cîțiva deputați din coaliția majoritară. Președintele a reiterat că, în asemenea situație, el pledează pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate în aceiași zi cu scrutinul prezidențial, stabilit pentru data de 1 noiembrie 2020.

Președintele, despre avocații BNM: achitați din banii statului: Adică ne-a trăsnit de cîteva zeci de miliarde de lei, le-a furat și noi încă îi plătim avocatul

Președintele țării, Igor Dodon, susține că statul achită milioane de lei pentru avocații foștilor guvernatori și viceguvernatori ai Băncii Naționale a Moldovei (BNM) inculpați în dosarul fraudei bancare. Șeful statului a declarat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că, independența BNM trebuie asigurată, însă dacă în judecată se va dovedi vinovăția acestora, ei trebuie să întoarcă statului milioanele cheltuite pe avocați.

”BNM este o structură independentă, dar nu trebuie să admitem formarea unui stat în stat. Nu vreau să critic BNM, dar apare întrebarea logică. În legea cu privire la BNM este scris că BNM acoperă cheltuielile avocaților în caz dacă cineva dintre angajați este chemat în judecată. Acum îmi pun întrebarea: un fost guvernator sau un viceguvernator, este evident că a participat la furtul miliardului, BNM din banii noștri îi plătește avocatul care costă milioane de lei. Adică ne-a trăsnit de câteva zeci de miliarde de lei, de un miliard de lei, le-a furat și noi încă îi plătim avocatul”, a spus Dodon.

Președintele susține că în această situație întrebarea premierului este logică, în condițiile în care Guvernul caută bani să achite salariile.

”Dar aici stau niște băieți deștepți care au participat în toate aceste scheme, iar acum statul le achită avocații. Dacă este decizia finală a judecății, banii trebuie întorși statului, iar vinovatul să stea la pușcărie”, a spus președintele.
Doi foști guvernatori și mai mulți viceguvernatori ai BNM sunt anchetați de procurori în dosarul fraudei bancare. Premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul va veni cu un proiect de lege prin care se va propune ca angajații BNM care încalcă legea să nu vor mai fie apărați din bugetul statului.

Igor Dodon: Eu am decis să lupt cu Plahotniuc și lovituri vor fi în mine din ce în ce mai multe în următoarele săptămîni, luni

Președintele țării spune că în iunie 2019, atunci când a decis să dea jos regimul oligarhic condus de Vlad Plahotniuc a riscat cu viața personală. Șeful statului spune că riscul persistă și în prezent, iar odată ce se apropie campania electorală, lovituri vor fi tot mai multe.

“Anul trecut, cînd am decis să merg împotriva lui Plahotniuc, am riscat cu tot: cariera politică, viața personală, cu viața familiei… Eu puteam, cînd Plahotniuc a încercat să mă șantajeze, să fac ca Voronin, sau să fac ca Filat. Să spun, văi, horoșo, hai să ne înțelegem. Așa a făcut Voronin și Filat și au terminat-o rău. Pe Voronin mai încearcă Plahotniuc să îl scoată la rampă împotriva mea. Filat a înțeles că a fost utilizat de Plahotniuc. Eu am decis să lupt și lovituri vor fi în mine din ce în ce mai multe în următoarele săptămîni, luni”, a spus președintele.

Președintele țării pregătește un proiect de lege, care va interzice traseismul politic al deputaților

Președintele țării, Igor Dodon, a declarat că, în cel mai apropiat timp, va fi prezentat proiectul de lege prin care se va interzice traseismul politic al deputaților. Dodon a explicat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că prin această inițiativă vrea să facă mai dificilă plecarea deputaților din fracțiunile partidelor politice pe listele cărora au acces în Parlament.

”Consider că, dacă nu vom pune capăt acestui așa-zis turism politic, atunci în Parlament nu vor înceta niciodată aceste jocuri. În Parlamentul actual deja 15 deputați s-au vândut și au trecut în alte partide. Acest Parlament nu mai este conform rezultatelor alegerilor din 2019. Acest Parlament trebuie dizolvat, dar nu înainte de a adopta această lege pentru a nu admite și în viitor traseismul politic”, a menționat Dodon.

Anterior, președintele a anunțat că, prin această lege vor fi impuse mai multe condiții dure pentru deputații traseiști, inclusiv aceștia vor trebui să achite cheltuielile suportate de partid în campania electorală. Joi, 11 iunie, Parlamentul a adoptat o Declarație prin care se condamnă traseismul politic.

Președintele a îndemnat deputații cărora le sunt propuse sume de bani pentru a părăsi fracțiunea în care sunt, să depună denunț la Procuratură

Președintele țării, Igor Dodon, a îndemnat deputații cărora le sunt propuse sume de bani pentru a părăsi fracțiunea în care sunt, să depună denunț la Procuratură. Șeful statului susține că doar așa pot fi trași la răspundere penală cei care cumpără deputați.

”Pentru a aresta pe cineva, cel care a fost încercat să fie mituit, trebuie să depună denunț și să fie prins în flagrant cel care merge cu cumpărarea deputaților. La moment se lucrează pe această direcție. Sunt mai multe denunțuri depuse la Procuratura Generală. Sper că în timpul apropiat pe cineva îl vom prinde cu mâța-n sac”, a spus Dodon în timpul emisiunii ”Președintele răspunde”.

Procuratura Generală a confirmat că în prezent se lucrează asupra unui denunț cu privire la tentativă de corupere a unui deputat. Paralel, și Centrul Național Anticorupție a anunțat că sunt mai multe denunțuri de la deputați pe subiectul tentativei de corupere.

Mai mulți fruntași PDM au anunțat în repetate rânduri că, deputaților care au părăsit fracțiunea democraților și au aderat la grupul Candu și fracțiunea Șor li s-a propus de la 250 de mii de euro până la 1,2 milioane de dolari.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă