17 aprilie 2024
Reprezentanții PSRM au avut o întrevedere cu membrii Grupului de lucru al Consiliului UE responsabili de politicile privind Europa de Est și Asia Centrală
Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare BCS, împreună cu membrii Comitetului Executiv PSRM Olga Cebotari, Grigore Novac, Vladimir Odnostalco, deputatul Fiodor Gagauz și deputatul PSRM din Adunarea Populară a Găgăuziei, Elena Iurcenco, au avut o întrevedere cu membrii Grupului de lucru al Consiliului UE responsabili de politicile privind Europa de Est și Asia Centrală (COEST) care se află în Moldova în contextul evoluțiilor recente legate de procesul de aderare a RM la UE.
În cadrul întrevederii, Vlad Batrîncea a atras atenția asupra contextului geopolitic în care Republica Moldova a primit statutul de candidat la aderarea la UE. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, guvernarea PAS este restantă în toate domeniile pe care le-a declarat prioritare în activitatea sa. În mod aparte Vlad Batrîncea s-a referit la calitatea slabă a reformelor promovate de PAS, în special în domeniul justiției, la imposibilitatea alegerii unui Procuror General, organizarea unor concursuri trucate la Consiliul Superior al Magistraturii etc.
Președintele fracțiunii BCS a atenționat că democrația și un stat de drept veritabil prevede implementarea transparentă a reformelor, depolitizarea sistemului de justiție, asigurarea independenței televiziunii publice și a mass-media, inadmisibilitatea modificării legislației electorale într-un an electoral, încălcării drepturilor cetățenilor din diasporă prin implementarea votului prin poștă, precum și organizării, contrar legislației, a unui referendum concomitent cu alegerile prezidențiale.
Vlad Batrîncea a subliniat că un referendum privind Integrarea Europeană trebuie de organizat după finalizarea negocierilor de aderare.
Mai multe abateri ale PAS în domeniul drepturilor omului și a funcționării adecvate a instituțiilor statului, precum politizarea și subordonarea Comisiei Electorale Centrale, Consiliului Audiovizualului, a Consiliului Suprem al Magistraturii și a Consiliului Suprem al Procurorilor au fost semnalate de deputatul Grigore Novac, care a remarcat că presiunea asupra acestor instituții continuă, în pofida recomandărilor OSCE și a altor organizații internaționale.
Referindu-se la reglementarea diferendului transnistrean, Olga Cebotari, ex viceprim-ministru pentru Reintegrare, a subliniat că această problemă poate fi soluționată doar prin mijloace pașnice și diplomatice, în cadrul celui mai reprezentativ format ”5+2”. În opinia socialistei, în acest process este foarte important de respectat principiul constituțional al neutralității permanente a Republicii Moldova, susținut de 70% din cetățenii țării.
Fiodor Gagauz și Elena Iurcenco s-au referit la lipsa de dialog dintre puterea centrală și administrația Găgăuziei, despre promovarea unor reforme care încalcă flagrant drepturile locuitorilor Autonomiei.
Reprezentanții PSRM au concluzionat că în orice negocieri, o guvernare responsabilă trebuie să se conducă în primul rând de interesul statului și al cetățenilor săi.