PSRM

31 iulie 2023

Reprezentanții Găgăuziei s-au pronunțat împotriva restrângerii intereselor Autonomiei de către autoritățile PAS

Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Parlamentul RM și deputații Adunării Populare a Găgăuziei s-au pronunțat categoric împotriva prejudicierii intereselor Autonomiei Găgăuze și au chemat partidul de la guvernare PAS la dialog și la soluționarea în comun a tuturor problemelor.

Deputatul BCS, Fiodor Găgăuz a menționat că, pe parcursul a peste 2 ani de guvernare, partidul PAS a promovat o politică de presiune, de restrângere, de ignorare și de diminuare a competențelor Autonomiei Găgăuze. Mai exact, pe agenda ședinței de astăzi a Parlamentului au fost cel puțin 4 proiecte de lege care, într-o oarecare măsură se referă la Autonomia Găgăuză, dar toate amendamentele aduse acestor proiecte de către deputații din opoziție au fost ignorate.

Deputatul a subliniat faptul că, în ultimii doi ani, Găgăuzia nu a primit niciun leu din Fondul Rutier, care este de circa 1,5 miliarde de lei. Potrivit vorbitorilor, Găgăuzia nu a primit bani nici din Fondul „Drumul-4”, care este implementat de guvern grație unui împrumut de 300 de milioane de euro.

Totodată, Fiodor Găgăuz a remarcat faptul că doar în acest an, guvernul PAS a obținut împrumuturi de peste un miliard de euro, care vor trebui plătite de întreaga populație, inclusiv de locuitorii Găgăuziei.

Participanții la briefing au menționat că situația financiară în regiune se agravează din cauza acțiunilor guvernului, care a mărit salariile funcționarilor publici locali, dar nu a stabilit sursa de finanțare. Drept urmare, sarcina pe bugetele locale ajunge la 40 de milioane de lei.

În această situație guvernul PAS propune restituirea TVA-ului agenților economici care activează în autonomie prin intermediul bugetului regional. Vorbitorii au subliniat că această inițiativă legislativă este anticonstituțională și discriminatorie față de Autonomia Găgăuză.

Fiodor Găgăuz a declarat că sub lozincile proeuropene guvernarea procedează antidemocratic, în timp ce practicile europene prevăd preferințe financiare pentru autonomii, pentru a permite reprezentanților minorităților naționale să dispună de resurse garantate pentru conservarea și dezvoltarea culturii, limbii și a identității naționale.

„Este clar că pentru partidul de la guvernare valorile europene sunt doar aparent importante, în realitate ei pot doar să interzică, să persecute și să jefuiască poporul Moldovei”, a concluzionat deputatul socialist.

Președintele fracțiunii PSRM din Adunarea Populară a Găgăuziei, Ivan Dimitroglo, a remarcat că, în urma modificărilor neconstituționale, bugetul Găgăuziei va pierde în jur de jumătate de miliard de lei în 5 ani.

Dimitroglo a informat că deputații Adunării Populare s-au întrunit săptămâna trecută într-o ședință specială, în urma căreia s-au adresat Parlamentului și grupului interparlamentar să inițieze un dialog pentru a lua o decizie comună vizavi de această problemă, dar nu au primit niciun răspuns.

Participanții la briefing au condamnat politica partidului PAS față de Găgăuzia și au chemat guvernarea să inițieze un dialog civilizat și să identifice o soluție comună de formare a bugetului Autonomiei.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă