PSRM

26 iulie 2022

Guvernul n-a susținut inițiativa PSRM cu privire la indexarea pensiilor la fiecare 3 luni

Autorii proiectului au propus ca coeficientul de indexare a pensiilor să constituie valoarea medie a creșterii prețurilor de consum din ultimele trei luni.

Dacă legea ar fi fost aprobată, peste 670 mii de pensionari ar fi beneficiat de indexarea trimestrială a pensiilor. Însă guvernul Nataliei Gavrilița a respins inițiativa, motivând acest lucru prin faptul că proiectul prevede alocarea unor mijloace suplimentare, iar mărimea acestora n-a fost determinată.

În același timp, în avizul cabinetului de miniștri la această inițiativă se menționează că, în conformitate cu prevederile Legii cu privire la finanțele publice și responsabilitatea financiară, pe parcursul următorului an bugetar, deciziile care vor implica reducerea veniturilor în buget și/sau creșterea cheltuielilor bugetare nu vor putea fi realizate dacă nu vor fi eliminate consecințele financiare ale acestora.

La fel, au fost respinse inițiativele socialiștilor referitoare la asistența pentru persoanele de vârstă pensionară. Astfel, PSRM a propus să fie oferite înlesniri pentru întreprinderile care angajează acești cetățeni, precum și să fie introdusă interdicția de a concedia lucrătorii cărora le-au mai rămas 5 ani și mai puțin până la pensionare. Ambele propuneri au primit avizele negative ale Guvernului.

Sursă: aif.md

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă