PSRM

12 decembrie 2022

Petru Burduja: Nu votăm bugetul în această lectură. Nu putem susține gafele guvernării!

Petru Burduja, deputat PSRM, a criticat proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023. Astăzi, de la tribuna Parlamentului, deputatul socialist a amintit că în anul 2021, când s-a aprobat bugetul pentru anul 2022, socialiștii au preîntâmpinat că țara merge într-o incertitudine totală în condițiile în care ministerul Economiei propunea o inflație de 6%, în timp ce BNM publicase o inflație nu mai mică de 15%.

Potrivit deputatului, consecințele au fost resimțite de toți cetățenii, iar inflația a depășit 34 la sută, datorită managementului defectuos și neprofesionist al Guvernului. Totodată, deputatul a atras atenția la efectele periculoase ale proiectului bugetului de stat, prezentat în prima lectură pentru viitorul țării noastre.

”Deficitul bugetar este totalmente acoperit din surse împrumutate. Apropo, în anul curent datoria externă a statului a atins cifra record de 101 mld. lei și doar în 2022 ați preluat 19 mld. lei care vor fi întorși de strănepoții noștri”, a atenționat Burduja.

În această situație, socialistul a îndemnat ministrul de finanțe să investească în domeniile care asigură venturi la buget, or 87,7 % de completări bugetare provin din impozite și taxe.

”Anume aici trebuie de investit – în parcuri industriale, întreprinderi industriale multifuncționale, în procesarea producției agricole, acolo unde vom avea plus valoare, plus produs, plus venituri bugetare și nu din surse împrumutate pe care nu se știe cine le va întoarce”, a subliniat deputatul.

Referindu-se la inflația de 15,7% pentru anul 2023, Burduja a explicat că în timp ce în anul curent avem o inflație de 34.5%, în anul viitor vom avea plus 15 la sută față de anul acesta, iar față de anii 2020, 2021 vom avea plus 50% inflație per total.

În context, deputatul a menționat că ”dacă în 2022, la începutul anului taxa pe valoare adăugată a fost planificată de ministerul Finanțelor la nivel de 26 mld. lei, în septembrie s-a venit cu rectificare de 29 mld. lei, adică plus circa 3,5 mld., bani care au fost acumulați din buzunarele cetățenilor. Deja pentru 2023 s-a planificat deodată 34 de mld. plus 4 mld. Atunci cum ne puteți spune că inflația va fi de 15 la sută? Asta înseamnă că inflația va fi nu mai puțin decât în anul curent”, a specificat Burduja.

Pe final, deputatul socialist a remarcat că anul viitor va fi de asemenea un an al compensațiilor și nu se știe dacă vom avea împrumuturile pe care mizează ministerul Finanțelor, dar nimeni nu va da bani la infinit pentru a acoperi gafele pe care le comite Guvernul. Astfel, Burduja a concis că fracțiunea nu va vota pentru actuala lectură a bugetului de stat deoarece nu dorește să susțină gafele guvernării.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă