PSRM

31 mai 2022

Petru Burduja către guvernare: Ce vă încurcă să opriți majorările nejustificate de prețuri?

Vicepreședintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Petru Burduja, deputat al Fracțiunii comuniștilor și Socialiștilor, se întreabă ce îi încurcă guvernării actuale să combată majorările nejustificate ale prețurilor ce au loc prin operațiuni de monopol.

„Aveți majoritate parlamentară, aveți Guvern, aveți absolut toate instrumentele necesare (…) Consiliul Concurenței, Comisia Națională a Pieței Financiare, Ministerul Economiei. Rugămintea noastră și a cetățenilor simpli – dați-i bătaie și cât mai repede”, a îndemnat deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor în cadrul unei dezbateri IPN dedicate inflației.

În replică la argumentul deputatului PAS Dumitru Alaiba, președinte al aceleiași comisii, precum că guvernarea actuală a reușit să majoreze pensiile și alte plăți bugetare, deputatul socialist a observat că puterea de cumpărare a leului a scăzut semnificativ în comparație cu decembrie 2020, când inflația a fost de doar 0.4%. „Nu 27% (ca acum). Așa că haideți să măsurăm. Poate mai bine întoarcem pensiile acelea și scădem prețurile cum au fost. Este o temă absolut discutabilă. Cetățeanul cu 200 de lei pe care îi avea în 2020 putea să procure 10 de litri de benzină. Azi cu 200 de lei, el cumpără 7 litri”, a spus deputatul.

Măsurile de sporire a veniturilor populației, a continuat Petru Burduja, sunt salutabile. „Dar în condițiile în care Guvernul Republicii Moldova nu preia controlul asupra creșterii prețurilor, (asemenea măsuri) se egalează cu zero”.

Într-o altă replică dată oponentului său, Petru Burduja a menționat că în 2020, în pofida faptului că a fost pandemie, inflația nu a depășit valorile prognozate.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a venit cu mai multe măsuri pentru a stopa inflația și a stimula economia. Una dintre ele ar fi aplicarea cotei zero la impozitul pe venit, care, spune Petru Burduja, ar transmite un mesaj de încurajare în adresa businessului. Potrivit lui, e vorba de o sumă de aproximativ 3 miliarde de lei, care, reinvestită, ar ajuta la dezvoltarea comunității de afaceri.

Însă, Petru Burduja nu crede că guvernarea actuală e gata să coopereze cu opoziția. Din cele peste 50 de inițiative legislative înregistrate de BCS, potrivit lui, 28 deja au primit aviz negativ de la Guvern. Inițiative precum cele privind introducerea unui moratoriu pentru controale fiscale, privind amnistia penalităților și amenzilor, sau privind micșorarea accizelor și TVA la carburanți, sunt „puse la murat” și nu vor ajunge în plenul Parlamentului, crede deputatul socialist.

Recunoscând că sunt „un colac de salvare” în condițiile crizei economice actuale, Petru Burduja spune că marea majoritate a împrumuturilor luate de guvern pentru a astupa gaura bugetară sunt îndreptate spre cheltuieli curente, inclusiv compensații pentru cetățeni. „Aș compara acest lucru cu situația când o familie ia un credit de la bancă pentru a cumpăra pește în loc de undiță (…) În cazul în care mijloacele atrase de Republica Moldova nu vor fi investite în obiecte de infrastructură și obiective de lungă durată, de interes național, acestea vor fi pur și simplu cheltuite pe parcursul anului 2022, iar în 2023 va trebui să umblăm să căutăm iarăși investiții din altă parte”, a declarat Petru Burduja.
www.ipn.md

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă