PSRM

06 iulie 2022

Petru Burduja: Nu vă puteți acoperi la nesfârșit incompetența cu împrumuturi

– Guvernul nu poate împrumuta bani la nesfârșit pentru a-și acoperi incompetența, a declarat deputatul socialist Petru Burduja după ședința comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe. Astăzi, comisia a examinat și a aprobat în grabă, trei pachete suplimentare de acorduri de împrumut pentru susținerea bugetului de stat în sumă de peste 400 milioane de euro.

Deputatul a menționat că în anul curent FMI alocă Republicii Moldova circa 400 de milioane de dolari, BERD – 300 de milioane de euro, iar UE – 120 de milioane de euro. Și toate aceste fonduri vor fi folosite pentru a acoperi cheltuielile bugetare, adică pentru consum.
Petru Burduja a subliniat faptul că fondurile împrumutate, aprobate la ședința de astăzi a comisiei, nu au un scop determinat, iar aceasta înseamnă că se vor dizolva în buget, ceea ce demonstrează lipsa de transparență în administrarea acestora.

Deputatul a atras atenția asupra a două chestiuni principiale. „În primul rând, noi cheltuim acești bani în acest an, dar îi vor rambursa copiii noștri timp de 15-20 de ani.

În al doilea rând, noi luăm bani de la UE, inclusiv pentru a acoperi riscurile legate de securitatea energetică. Aceasta înseamnă că în caz de reziliere a contractului cu ”Gazprom”, sursele alternative de gaze naturale sunt deja stabilite și vor fi cu mult mai costisitoare pentru noi”.

Petru Burduja a remarcat faptul că țara noastră are două opțiuni. Fie să ia în permanență bani cu împrumut – ceea ce face guvernarea actuală. Însă acest lucru este lipsit de perspectivă, pentru că nu-ți poți acoperi incompetența la nesfârșit prin obținerea creditelor. Fie să negociezi prețul la resursele energetice pentru țară, așa cum a făcut Germania, Ungaria, Austria și alte țări.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă