PSRM

09 noiembrie 2014

Peste 20 mii de cetăţeni au participat la mitingurile organizate de socialişti în Bălţi, Ungheni şi Cahul

Astăzi, socialiștii împreună cu susținătorii săi au organizat acțiuni de protest în masă în Bălți, Ungheni, Cahul. Socialiștii au protestat împotriva guvernării iresponsabile și lașe, care, semnînd Acordul de Asociere cu UE a lăsat producătorii agricoli din Moldova fără piețe de desfacere și compensații, precum și a lipsit cîteva sute de mii de cetățeni ai Moldovei, aflați la muncă în Rusia de dreptul la vot. La protest au participa peste 20 mii de cetăţeni, inclusiv fermieri și reprezentanți ai migranților de peste hotare.
La mitingul din Bălţi, liderul PSRM Igor Dodon a menţionat: „Oligarhii simt că sfârșitul lor este aproape. Și dacă ei vor încerca să falsifice alegerile, noi vom ieşi în stradă cu sute de mii de cetățeni. Ce fac ei? Ei îşi bat joc de persoanele în etate și veterani, ei interzic votarea în baza paşapoartelor de tip sovietic, au deschis numai 5 secţii de votare în Rusia, deşi acolo muncesc peste 700.000 de concetățeni de-ai noștri, care întreţin țara noastră”.
În cadrul acţiunilor de protest socialiştii au insistat asupra:
1) suspendării imediate a punerii în aplicare a Acordului de Asociere cu UE și demararea negocierilor cu Federația Rusă la cel mai înalt nivel în vederea revenirii mărfurilor moldovenești pe piața rusă;
2) deschiderii în cel mai scurt timp în Federația Rusă a unui număr de secții de votare proporțional cu numărul total de cetățeni moldoveni migranți în străinătate;
3) Prelungirii posibilităţii de a vota cu paşapoartele de tip vechi pînă la 1 iulie, 2015;
4) Asigurării de compensaţii TUTUROR producătorilor, nu doar celor loiali puterii.
În cursul mitingurilor, protestatarii au adoptat următoarea declaraţie:
Declaraţia Partidului Socialiştilor din Republica Moldova
Regimul criminal-oligarhic din Moldova a început lichidarea deschisă a Moldovei, pentru a le face pe plac patronilor occidentali. Semnarea înţelegerii coloniale cu Uniunea Europeană a provocat o degradare catastrofală a agriculturii din Moldova. Autorităţile au lăsat fără susţinere peste 90 la sută din producătorii agricoli, deoarece Guvernul este dispus să achite compensaţii doar celor care manifestă loialitatea faţă de guvernare. Prin încheierea acordului de Asociere cu UE, guvernarea încearcă să acapareze pămînturile ce aparţin fermierilor moldoveni, pentru a le vinde la un preţ de nimic străinilor.
Nu demult, oligarhii de la guvernare au încercat să adopte un proiect de lege, care ar permite vînzarea pămîntului moldovenesc cetăţenilor străini, dar tentativa a eşuat. Totuşi, imediat după alegeri, în cazul în care la putere vor ajunge partidele antipopulare, proiectul de lege respectiv va fi adoptat, acesta fiind deja inclus în agenda de lucru a legislativului.
Esenţa Acordului cu UE şi lipsa de compensaţii reprezintă o provocare planificată în scopul efectuării unor presiuni asupra fermierilor, astfel încît oamenii disperaţi să fie gata să cedeze pămîntul la preţuri de nimic oricui o va cere. Dar nu va fi aşa!
În paralel cu aceasta, regimul a întreprins acţiuni pentru a împiedica exprimarea democratică a voinței de către majoritatea cetăţenilor Moldovei. Astfel, 150 mii de pensionari – deţinători ai paşapoartelor de tip vechi – au fost lipsiţi de dreptul de a vota la alegeri. Pentru cei 700 mii de cetăţeni moldoveni, care trăiesc şi muncesc în Rusia, vor fi deschise doar 5 secţii de votare. Acest lucru înseamnă că doar un număr de 15 mii de cetăţeni ai Moldovei, aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse, vor putea participa la scrutinul parlamentar.
Regimul de la guvernare din Moldova, lăsînd o mare parte din cetăţenii moldoveni fără posibilitatea de a-şi realiza dreptul constituțional de a vota la alegeri, a continuat uzurparea puterii de stat în ţară. Conform Constituţiei şi Codului Penal al Republicii Moldova, acţiunile săvîrşite în scopul uzurpării sau menţinerii forţate a puterii de stat reprezintă crime grave împotriva statului.
Drept răspuns, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a întreprins măsuri concrete în vederea anihilării planurilor regimului colonial de la guvernare de a nu permite majorităţii cetăţenilor Moldovei să-și exprime democratic voința. În cadrul întrevederii cu preşedintele Rusiei, V.V. Putin, şi conducătorul Serviciului Federal de Migrație al Rusiei, C. Romodanovski, noi am reuşit să obţinem de la SFM adoptarea unei decizii istorice care prevede posibilitatea revenirii nestingherite la muncă a migranţilor muncitori din Moldova, care, pînă la 30 noiembrie, se vor întoarce în patrie pentru a-şi vedea familiile şi pentru a participa la alegerile parlamentare. Totodată, în mai puţin de 3 săptămîni, activiştii PSRM au ajutat unui număr de 50 de mii de persoane în etate să vină la secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei pentru a-şi înlocui paşapoartele de tip vechi cu buletine de identitate de tip nou.
Vom face totul, pentru ca fiecare persoană să aibă posibilitatea de a-şi realiza dreptul constituţional la vot!
Partidul Socialiştilor nu-i va permite Alianţei de guvernare să răpească poporui alegerile! Noi vom continua acţiunile de protest pînă la încetarea „experimentului european” al actualei Alianţe asupra poporului Moldovei. În acest context cerem următoarele:
1) Suspendarea imediată a realizării Acordului de Asociere cu UE şi lansarea negocierilor cu Federaţia Rusă la nivel înalt cu privire la revenirea produselor moldoveneşti pe piaţa rusească;
2) Deschiderea cît mai urgentă pe teritoriul Federaţiei Ruse a secţiilor de votare pentru cetăţenii Republicii Moldova, numărul cărora să fie proporţional cu numărul total al migranţilor muncitori-cetăţeni moldoveni, aflaţi peste hotarele ţării;
3) Prelungirea posibilităţii de a vota în baza paşapoartelor de tip vechi pentru cetăţenii Republicii Moldova, pînă la 1 iulie, 2015;
4) Asigurarea cu compensaţii pentru toţi producătorii agricoli şi fermierii şi nu doar pentru cei loiali guvernării.
Noi am demonstrat că putem soluţiona problemele Moldovei în colaborare cu oficialii de rang înalt din Rusia. După victorie la alegeri, în acelaşi mod vom soluţiona şi problema revenirii produselor moldoveneşti pe piaţa rusească, reducerea preţurilor la gazele ruseşti pentru Moldova, precum şi reglementarea diferendului transnistrean.
Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, îndemnînd cetăţenii Moldovei să-i ofere voturile la alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent, îşi asumă următoarele obligaţii primordiale în faţa alegătorilor:
1) Să nu facă coaliţii cu partidele antisociale şi antistatale de dreapta – PLDM, PL şi PDM.
2) La prima şedinţă a noului Parlament, să vină cu iniţiativele privind denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi organizarea unui referendum despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală.
3) Să obţină revenirea producătorilor moldoveni pe piaţa rusească!
4) Să insiste asupra atragerii la răspundere, inclusiv cea penală, a tuturor conducătorilor actuali ai Moldovei, care au comis crime împotriva poporului, precum şi a reprezentanţilor regimului oligarhic.
5) Să păstreze intact statutul de neutralitate al Republicii Moldova, statutul constituţional al limbii moldoveneşti şi să realizeze revenirea în programul şcolar a disciplinei „Istoria Moldovei”.
Deja spre finele anului 2014, vom include în Legea Bugetului de Stat majorarea pensiilor cu 20%, revenirea la compensaţiile şi indemnizaţiile nominative, achitarea compensaţiilor pentru perioada rece a anului în mărime de 550 lei, precum şi a altor iniţiative cu caracter social-economic din programul PSRM. Costul poliţei medicale va fi redus cu 30 la sută din preţul actual. Vom bloca la nivel legislativ procesul de închidere a şcolilor, grădiniţelor pentru copii, spitalelor, centrelor de sănătate, centrelor medicilor de familie şi a caselor de cultură.
Guvernarea actuală mai are la dispoziţie exact 20 de zile. Ratingul cumulat al tuturor partidelor din actuala coaliţie nu depăşeşte 25%. Foarte curînd, actuala Alianţă va fi aruncată definitiv la gunoiştea istoriei, iar cei vinovaţi de crimele comise vor fi atraşi la răspundere în conformitate cu Codul Penal.
ÎNTR-UN NOU AN – O GUVERNARE NOUĂ, O GUVERNARE A POPORULUI!
Amintim, că începînd cu 27 octombrie curent socialiştii au organizat proteste în majoritatea raioanelor din țară.
Foto

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă