PSRM

10 martie 2017

Pentru «furtul secolului» poartă răspundere toată guvernarea, cei ce au condus acestă țară

 (Discursul deputatului PSRM, Vlad Batrîncea în Parlament, cu privire la inițiativa președintelui de a anula „legea miliardului”)

Au trecut mai mult de doi ani de la furtul secolului. Banii furați nu au fost întorși. Guvernul susținut de majoritatea parlamentară a decis că miliarde furate devin datoria publică. O decizie absolut dubioasă dar și ilegală în fond.

Prin această decizie guvernarea oligarhică s-a resemnat în incapacitatea și nedorința sa de stabili toți vinovații în furt odios și de a întoarce banii furați. Cetățenii vor fi furați dublu.

Noul Guvernator al BNM dl Cioclea a relatat că schema de deturnare a fost gîndită foarte detaliat, iar operaţiunea de sustragere nemijlocit a fost realizată într-o manieră impecabilă.

Dacă e să-i dăm crezare lui Cioclea, reiese că $400 mln. Au fost transferate în țările străine. Unde a dispărut soldul de 600 milioane dolari? Despre asta Cioclea a tăcut modest.

Şi cum ar trebui să înţelegem actul prin care Guvernul Leancă, s-a responsabilizat, la 25 septembrie, 2014, pentru modificarea legii cu privire la Banca Naţională şi cea cu privire la instituţiile financiare (Nr. 187 din 28.09.2014  http://lex.justice.md/md/355019/), prin intermediul cărora Guvernul a obţinut dreptul de a garanta împrumuturile Băncii Naţionale oferite băncilor private? Or, legile au fost adoptate, ocolind Parlamentul.

Tot el s-a lăudat cu cele 177 de dosare intentate în legătură cu deturnarea miliardului. A avut o prestaţie curajoasă: n-a divulgat nici un nume din lista celor arestaţi, cu excepţia celor şi aşa cunoscute.

Și cine se face responsabil? De ce nici un funcționari de rang înalt inclusiv din Guvern și BNM nu a fost condamnat cu confiscarea averii?

Un Guvern a oferit prin dispoziții secrete 9 miliarde lei, altul 5 miliarde, iar al treilea le-a trecut miliarde furate în datoria publică.

De fapt, Harunjen se străduieşte din răsputeri să încurce urmele, să-i facă pe cetăţeni să creadă că că oficialii statului nu sînt implicaţi în fraudă!

Chiar și guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu pentru acoperirea furtului secolului nu a fost luat ca figurant într-o anchetă pornită de organe de drept. Acestuia a fost acceptată demisia pe propria inițiativă și el a plecat cu indemnizație de jumătate de milion de lei. Iar Leonid Talmaci, fondatorul BNM, sistemului bancar din Moldova, cel care a asigurat stabilitatea financiar bancară astăzi este persecutat și urmărit penal doar cu scopul ca să nu poată participa activ în consiliul economic pe lîngă președintele RM.

Este oare posibil să-l credem pe Filat ca fiind principalul beneficiar al banilor, avînd în vedere că acesta a fost arestat pentru mită de 250 milioane dolari, a fost judecat pentru o mită de 40 milioane, iar demonstrate au fost 23 milioane dolari? Şi unde e miliardul?

Cine este vinovat de omorul cîtorva angajaţi ai Băncii Sociale? Cine şi de ce a dat foc maşinii cu documente?

Din ţară s-a scos un miliard, CNA şi SIS au fost la curent, procurorul general a ştiut, preşedintele Timofti şi prim-ministrul Leancă erau la curent, dar nimeni dintre ei nu are nici o vină!

În realitate, a avut loc o fraudă cu participarea demnitarilor şi a autorităţilor statului. Elita îşi jefuia cetăţenii proprii. Acum ea încearcă să ascundă urmele. Răspunsul la aceste întrebări  este unul  clar și limpede. Pentru «furtul secolului» poartă răspundere toată guvernare, cei ce au condus acestă țară ultimii 7 ani. Vom insista încontinuare la pornirea unei anchete obiective în cazul furtului miliardelor. Banii furați trebuie întorși de cei care și le-au furat. Insistăm ca legea asumată de Guvern prin care miliarde furate au devenit datoria publică să fie anulată. Dacă parlamentul nu o abrogă, noi socialiștii vom merge în popor și vom declanșa un referendum.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă