PSRM

30 martie 2022

PAS refuză inițiativa PSRM menită să excludă presiunile financiare asupra cetățenilor și businessului: Trebuie să colectăm impozitele

Săptămâna trecută au promis, dar acum spun că nu au motive ca să facă ”turnuri”, pentru că se colectează impozitele: PAS a respins inițiativa PSRM care prevede extinderea termenului de prezentare a declarațiilor privind impozitul pe venit pentru persoanele fizice și juridice

Guvernarea PAS din nou și-a încălcat cuvântul dat. Săptămâna trecută, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a dat asigurări în plen că va solicita Comisiei pentru Situații Excepționale să voteze proiectul PSRM menit să excludă presiunile financiare asupra cetățenilor și businessului. Astăzi, însă, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a declarat că guvernarea nu poate face asemenea ”turnuri”, deoarece bugetul are nevoie de impozitele colectate de la cetățeni și mediul de afaceri.

Discuția a avut loc în cadrul ședinței de miercuri, 30 martie, a comisiei economie, buget și finanțe. Deputatul PSRM, Petru Burduja, a solicitat să fie inclus pe ordinea de zi acest proiect, deoarece el include anumite termene care dacă nu vor fi votate, atunci ele își pierd din actualitate.

”Atrag atenția că, la ședința în plen de săptămâna trecută, președintele Parlamentului ne-a asigurat că prevederile acestui proiect ce ține de declararea impozitului pe venit până la 31 martie vor fi luate în calcul ca să fie prelungite până la 31 mai. Achitarea impozitului pe venit noi o propunem până la 31 decembrie, dar Guvernul poate veni cu propuneri. Am avut asigurarea că va fi luat în calcul acest moment și se va ajunge la un consens. Insistăm să fie examinat pe platforma comisiei acest proiect pentru că 31 martie este mâine. Pe de altă parte, vrem să știm poziția Guvernului sau dacă dumneavoastră ați discutat acest subiect cu Guvernul”, a spus Burduja.

La rândul său, președintele comisiei, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a declarat că subiectul a fost discutat de majoritate și s-a decis ca acesta să nu fie susținut.

”La moment nu există suficiente motive ca să facem asemenea turnuri, pentru că se colectează impozitele. Trebuie să fim conștienți și de faptul că mergând pe asemenea cale mai dăm și unele semnale care trebuie să fie proporționale”, a spus Alaiba.

În lipsa votului de susținere a deputaților PAS din comisiei, proiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței.

Președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a atras atenția plenului, săptămâna trecută că, majoritatea proiectelor de lege înaintate de opoziție nu sunt avizate în termen de Executiv, ceea ce pune în dificultate dezbaterea lor în comisii și Parlament. Zinaida Greceanîi i-a atras atenția lui Alaiba că, în calitate de președinte al comisiei, trebuie să creară de la consultanți să urmărească respectarea Regulamentului Parlamentului, care prevede obligativitatea Guvernului de a da aviz proiectelor în termen de 30 de zile. Atunci, președintele Parlamentului, Igor Grosu, și-a asumat responsabilitatea să propună acest proiect la Comisia pentru situații excepționale.

Inițiativa PSRM prevede ca declararea impozitului pe venit de către agenții economici, întreprinzătorii individuali sau gospodăriile țărănești de fermieri care nu au mai mult de 3 salariați pe an să se efectueze până la 31 mai, iar achitarea impozitului – până la 31 decembrie. Aceleași schimbări se propun și în cazul persoanelor fizice. Autorii susțin că proiectul are menirea să atenueze consecințele distructibile ale crizei energetice și pandemice, să păstreze locurile de muncă, să creeze condiții favorabile pentru susținerea mediului de afaceri și să excludă presiunile financiare ale statului în activitatea întreprinzătorilor.

Amintim, că PAS și-a încălcat cuvântul dat și în cazul promisiunilor electorale de a aplica cota zero la venitul reinvestit.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă