PSRM

12 mai 2022

Majoritatea parlamentară nu vrea ca cetățenii să știe ce preț achită țara pentru electricitatea procurată din Ucraina

Deputații PAS susțin Guvernul în eforturile acestuia de a ascunde prețul de cumpărare a energiei electrice de la compania ucraineană Ukrhidroenergo. Majoritatea parlamentară a respins propunerea deputaților fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor de a o chema în Parlament pe marginea acestui subiect pe premierul Natalia Gavrilița.

Socialistul Vasile Bolea a atras atenția parlamentarilor PAS că prețul de cumpărare nu poate fi secret, deoarece până la urmă acesta va fi achitat de cetățenii Republicii Moldova.

”Cred că nu trebuie să existe secrete, deoarece cetățenii vor plăti pentru energie. Lunar, în facturile lor, aceste cifre vor veni și fiecare cetățean va simți pe pielea proprie deciziile luate, inclusiv secrete. Luând în considerare ce se întâmplă în sectorul energetic la noi în țară, informația cu privire la contractul secret privind livrarea a 30% din volumul necesar pentru țara noastră, solicităm audierea astăzi a premierului Natalia Gavrilița cu privire la contractul de achiziție și modul de formare a prețului încheiat de Energocom cu Ukrhidroenergo care va livra 30% din necesarul de energie electrică, începând cu 12 mai. Este un subiect important. Să nu existe secrete, să avem posibilitatea să acordăm întrebări premierului și cetățenii să știe ce-i așteaptă, începând cu data de 12 mai”, a declarat Bolea.
Deși propunerea nu a fost susținută de deputații PAS, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a recunoscut că subiectul abordat de BCS este unul justificat.

”În țara asta e tare greu să ții ceva în secret. E imposibil. Așacă foarte curând vom afla răspuns la întrebări pe care toată lumea justificat îi interesează”, a spus Grosu.

Agenția Proprietăți Publice a anunțat, în ajun, că Energocom a semnat un contract de achiziție a 30% din necesarul de energie electrică cu compania Ukrhidroenergo, doar că prețul de achiziție face parte din secretul comercial și nu poate fi făcut public.

”Conform condițiilor contractuale, la solicitarea părții ucrainene, prețul de achiziție pentru acest contract este un secret comercial și nu poate fi divulgat, dar pot confirma ca este un preț mai mic decât ofertele parvenite la licitația precedentă”, a spus Vladimir Sadovoi, director general interimar al Energocom.

La sfârșitul lunii aprilie, Energocom, în baza negocierilor directe, a semnat un contract de achiziție cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), la prețul de 59,5 dolari/ MWh. MGRES și-a asumat să asigure 70% din necesarul de energie electrică pentru luna mai.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă