PSRM

21 iunie 2022

Partidul Socialiștilor a înaintat proiecte de lege în domeniul protecției juridice și sociale a angajaților

PSRM propune oferirea mai multor facilități pentru angajatorii, care asigură un loc de muncă persoanelor aproape de vârsta de pensionare. Deputatul socialist Alla Darovannaia a declarat în cadrul unei conferințe de presă că se propune extinderea termenului de subvenționare de la 6 la 12 luni a angajatorilor care iau la muncă această categorie de persoane.

”Angajatorul care angajează persoane din categoria de vârstă menționată va beneficia de subvenții lunare în sumă egală cu 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent pe un termen de 12 luni pentru fiecare șomer angajat. Prezenta extindere a termenului de angajare va încuraja angajarea persoanelor care într-o perioadă scurtă de timp vor dobândi dreptul la limita de vârstă”, a menționat Darovannaia.

La rândul său, deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a declarat că se mai propune ca persoanele care mai au cinci ani până la pensionare să nu poată fi concediate, fără solicitarea opiniei consultative a organului sindical sau a reprezentanților salariaților din cadrul unității.

”Este foarte important să fie apărate drepturile cetățenilor, să consolidăm prevederile Codului Muncii, astfel ca acesta să devină un garant pentru angajați ca să-și păstreze locul de muncă și salariul și ca să le fie asigurat stagiul de cotizare pentru ieșirea la pensie”, a spus deputatul socialist.

Proiectul PSRM instituie obligația angajatorului de a efectua procedura prealabilă de solicitare a opiniei consultative a organului sindical sau în lipsa acestuia a reprezentanților salariaților din cadrul unității, prin notificarea organului respectiv.

Concomitent, inițiativa PSRM instituie un mecanism de garanții în situația demarării procedurii de reducere a numărului sau a statelor de personal. În acest sens, în eventualitatea demarării procedurii, salariații care în termen egal sau mai mic de 5 ani vor dobândi statutul de pensionar pentru limită de vârstă, vor beneficia de dreptul preferențial de a fi lăsați la lucru.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă