PSRM

09 aprilie 2021

Parlamentul a creat Comisia de anchetă în cazul răpirii lui Nicolae Ceaus

La propunerea deputaților PSRM, Parlamentul a creat Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Din componența comsiei fac parte nouă deputați din toate fracțiunile parlamentare: Adrian Lebedisnchi (PSRM), Grigore Novac (PSRM), Fiodor Gagauz (PSRM), Alexandru Jizdan (PDM), Vladimir Cebotari(Pro – Moldova), Grigore Repeșciuc (Partidul Șor), Vadim Fotescu (Partidul Șor), Oazu Nantoi (PAS), Vasile Năstase (PPDA).

Parlamentul l-a ales pe deputatul Vasile Năstase în funcția de președinte al comisiei, Adrian Lebedisnchi – vicepreședinte al comisiei și deputatul Grigore Novac – secretar.

Autorii inițiativei au declarat în plen că necesitatea constituirii Comisiei de anchetă ține de monitorizarea acțiunilor organelor competente de soluționarea cazului în scopul identificării carențelor din legislația națională. Un alt obiectiv al comisiei de anchetă va fi colaborarea cu instituțiile de stat ale căror competență ține de soluționarea situațiilor de genul dat. De asemenea, comisia va înainta propuneri pentru soluționarea eficientă și rapidă a cazului, în scopul neadmiterii încălcării grave ale drepturilor omului, dar și a legislației din domeniul penal al Republica Moldova.

Președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat vineri, în cadrul emisiunii live, că dacă această comisie va stabili în cadrul anchetei că Președinția și SIS au fost implicate în răpirea fostului magistrat ucrainean, atunci trebuie să urmeze și sancțiuni.

Ex-judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus, a fost răpit din centrul Capitalei, în data de 3 aprilie. Presa de la Chișinău a scris că Ceaus a fost transportat în Ucraina în portbagajul unui automobil, care aparține ambasadei Ucrainei în Republica Moldova.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă