PSRM

10 iulie 2019

Comisia parlamentară a susținut inițiativa socialiștilor privind crearea capitalului familial în Moldova

Deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor propun crearea capitalului familial în Moldova – asistență care vizează majorarea nivelului bunăstării familiilor tinere cu copii. Acest proiect de lege a fost înaintat Comisiei parlamentare permanente pentru agricultură și industria alimentară și a fost susținut în unanimitate de către deputați, raportează Accent TV.

“Fracțiunea PSRM are un pachet de legi menite să susțină maternitatea și copilăria. Acesta este unul dintre pachetele conceptuale ale legilor. Este vorba despre un mecanism de sprijin numit “capital familial”. Acesta este un sprijin suplimentar care nu exclude mecanismele existente de plăți sociale și de sprijin de stat pentru familii”, a declarat Vladimir Odnostalco, unul dintre autorii inițiativei, care a prezentat proiectul în cadrul ședinței.

Potrivit acestuia, capitalul familial va contribui la soluționarea unor probleme cu care se confruntă familiile tinere, cum ar fi: îmbunătățirea condițiilor de trai, asigurarea cu medicamente, dacă este necesar, și educația copiilor.

“La nașterea primului copil din familie, părinții primesc 3 salarii medii lunare pe țară. Pentru al doilea copil – 5 salarii medii, iar pentru al treilea și mai mulți- 7 salarii. Aceasta nu este o rată fixă, deoarece plățile vor crește odată cu creșterea salariului mediu pe țară. Mecanismul de obținere a acestei asistențe: la nașterea copilului, părinții prezintă documentele necesare Casei Naționale de Asigurări Sociale, deoarece acest organ va trebui să se ocupe de distribuirea și gestionarea fondurilor, iar în timpul specificat în proiectul de lege va fi emis un certificat pentru a primi acești bani”, a spus el.

Odnostalco a remarcat că documentul va intra în vigoare la 3 ani de la nașterea copilului. Apoi, părinții vor trebui să se adresese din nou la CNAS și să determine direcția asistenței oferite, după care o comisie specială va revizui această solicitare. De asemenea, Odnostalco a subliniat că banii nu vor fi oferiți direct. Ei vor fi transferați pentru realizarea obiectivului ales de părinți.

“Termenul implementării proiectului – propunem să fie 2020. Dacă va fi la început sau la sfîrșit – se va discuta cu Guvernul, deoarece suma pentru finanțarea acestui proiect este destul de mare – 1 miliard 100 milioane lei. Aceasta este anual și în conformitate cu indicatorii actuali privind salariul mediu pe țară. Primele sume pe care statul le va plăti potențialilor beneficiari va fi în 2023, atunci oamenii vor putea să utilizeze aceste servicii, dar banii se vor acumula în cont timp de 3 ani”, a adăugat el.

Vladimir Odnostalco a declarat că deja comunică cu ministerul relevant pentru ca acesta să găsească posibilitatea finanțării acestui important proiect social. Este demn de remarcat faptul că deputații comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară au susținut în unanimitate proiectul de implementare a capitalului familial propus de deputații socialiști.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă