PSRM

20 iulie 2020

Orientarea socială a Guvernului Chicu: Pensii majorate, bani de la stat pentru perioada rece a anului, alocații indexate

Circa 658 mii de persoane au beneficiat de prestații sociale indexate cu 4,8 la sută, începând cu data de 1 aprilie 2020, iar circa 581,7 mii de beneficiari de pensii și alocații sociale mai mici de 3000 lei vor primi un suport financiar unic de 700 lei. Aceste realizări ale Guvernului condus de Ion Chicu au fost incluse în raportul de activitate al Executivului, prezentat astăzi în Parlament.

În documentul prezentat în contextul dezbaterilor asupra moțiunii de cenzură, depusă de fracțiunile PPDA și PAS și susținută de grupările Candu și Șor se mai vorbește despre reducerea perioadelor de reexaminare a pensiilor pentru limită de vîrstă cu 4 ani, introducerea mecanismului de indexarea de 2 ori pe an a pensiilor la 1 aprilie și la 1 octombrie, precum și despre majorarea compensației pentru perioada rece a anului (de la 350 lei la 500 lei). Datorită acestei inițiative, peste 180 000 familii defavorizate vor beneficia de ajutor de la stat.

Totodată, Guvernul Chicu a fost preocupat de majorarea cu 200 de lei a alocațiilor lunare de stat pentru participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale şi independenței Republicii Moldova, la acțiunile de luptă din Afganistan şi pe teritoriile altor state. De asemenea, circa 2000 persoane din rândul victimelor reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917–1990, vor beneficia de alocații lunare de stat în cuantum de 500 lei.

Alte realizări sociale ale actualului Cabinet de miniștri sunt majorarea cu 25% a pensiei de urmaș pentru copii de pînă la 18 ani, majorarea cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului cu 388 lei, precum și majorarea alocațiilor unice la plasament pentru copiii cu vîrsta pînă la 1 an cu 351, 4 lei.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă