PSRM

22 martie 2019

“Salata “оливье” lăsați-o pentru Anul Nou”: Dodon despre formarea unei eventuale majorități din transfugi.

În anul 2009 și ieri a fost a doua oară în istoria Moldovei, cînd, la prima ședință a Legislativului nu a fost constituită o majoritate parlamentară. La rîndul său, acest lucru a împiedicat alegerea organelor de conducere, care urmau să înceapă activitatea imediat. Săptămîna următoare, președintele țării intenționează să invite principalele forțe parlamentare la discuții, pentru a afla ce intenționează să facă în continuare. Igor Dodon a oferit mai multe detalii despre acest lucru, în cadrul emisiunii “Acces direct”, difuzată la postul de televiziune “НТВ Молдова”.

“Cred că luni, voi veni cu un mesaj în acest sens, în care voi specifica ora și locul, unde voi invita pe rînd Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și blocul “Acum”. De ce doar aceste 3 forțe? Pentru că de acestea depinde formarea majorității parlamentare. Celelalte nu influențează, indiferent dacă ele se vor alătura cuiva. Eu cred că, aceasta va avea loc în prima jumătate a săptămînii. Voi discuta cu fiecare fracțiune separat. Vreau să aud poziția lor, dacă sunt sau nu premize pentru a crea majoritatea parlamentară. Îi voi asculta pe toți, apoi vedem, poate îi invităm pe toți împreună. Dacă nu doriți să vorbiți separat, veniți la Președinție, vom încerca să găsim soluții. Dacă nu va fi posibil, atunci așa să declare”, a subliniat Dodon.

Șeful statului a subliniat încă odată că, va fi categoric împotriva unei majorități parlamentare creată prin șantaj și mituire. În această situație, este mai bine să aibă loc alegeri parlamentare anticipate, consideră președintele care este ferm convins că nici partenerii externi nu vor fi de acord cu această conducere a țării.

“Nu cred că vor fi doritori care să devină prim-miniștri votați de către o majoritate nelegitimă. Sigur, la noi fiecare dorește să fie director. Dar acum situația este alta. Din discuțiile pe care le port cu ambasadori din diverse țări,  pot să spun că și în vest și în est, o astfel de majoritate parlamentară nelegitimă nu se acceptă. Cred că poziția partenerilor va fi una categorică. De aceea, îi îndemn pe cei care aleg acest scenariu, s-o lase baltă. În primul rînd, eu nu voi accepta acest scenariu, iar oamenii vor ieși să protesteze în stradă, iar eu voi fi alături de ei”, a declarat Dodon. În același timp, președintele se îndoiește că opoziția va urma acest scenariu. El este convins că nici socialiștii, nici blocul „Acum”, nu intenționează să preia deputați din PDM. Singurul care poate lua în considerare această opțiune este Partidul Democrat, care a ales deja această cale în 2016.

“În acest caz ce trebuie să facă opoziția? Să protesteze. Mai ales într-o situație în care președintele și partenerii nu vor accepta. Astfel de “element” poate arunca în aer societatea. Pînă acum totul s-a petrecut foarte calm, dar oamenii stau de veghe. Toți au semnat public declarația că nu vor părăsi formațiunile sale. Dar dacă mîine cineva își schimbă părerea? Este puțin probabil că va fi din propria voință. Dar, dacă vor urma calea “либо в ЗАГС, либо к прокурору”, președintele nu va accepta, iar oamenii vor înțelege. Acest scenariu poate fi numit “винегрет” sau “оливье”. Cred că lumea va ieși în stradă, dar eu nu aș dori. Ce așteaptă cetățenii? Stabilitate. Dar dacă nu se primește, mergem la anticipate. Iar salata “оливье” lăsați-o pentru Anul Nou”, a conchis el.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă