PSRM

07 martie 2023

Olga Cebotari: cooperarea cu CSI rămâne o componentă importantă a sistemului de interese naționale a Republicii Moldova

Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al PSRM, fost viceprim-ministru pentru Reintegrare, fost reprezentant al Republicii Moldova în Comitetul Executiv al CSI a rostit un discurs în cadrul mesei rotunde cu genericul „Comunitatea Statelor Independente (CSI) în sistemul intereselor naționale: potențialul și perspectivele dezvoltării cooperării pentru Republica Moldova”.

Olga Cebotari a subliniat că, în pofida cursului actualelor autorități de apropiere de UE, Republica Moldova trebuie să mențină și să sporească dinamica interacțiunii în cadrul CSI, care să răspundă intereselor naționale ale țării noastre.

Fostul vicepremier a atras atenția asupra avantajelor cooperării țării noastre în cadrul CSI, amintind că în cadrul Comunității continuă să funcționeze circa 285 de acorduri internaționale semnate de Republica Moldova.

Există Zona de liber schimb– un element important ce asigură accesul produselor moldovenești pe piața țărilor CSI – care reprezintă peste 25% din cifra de afaceri a Moldovei. Exportul produselor moldovenești în țările CSI în domeniul agriculturii și farmaceutic, la unele produse depășește 90%.

„Considerăm că Republica Moldova nu trebuie să renunțe la avantajele cooperării, existente în cadrul CSI. Cred că trebuie să ne așezăm la masa de negocieri cu reprezentanții UE și CSI și să elaborăm mecanisme privind procesele de integrare.

După cum vedem până în prezent niciun stat membru al CSI nu a aderat la UE și înțelegem situația politică existentă. Dar, am ascultat reprezentanții mediului de afaceri care au explicat în detaliu cât de important este pentru ei păstrarea tuturor piețelor externe pentru a-și realiza produsele, a crea și menține locuri de muncă, a oferi un trai decent acasă”, a spus fostul vicepremier.

În concluzie, Olga Cebotari a menționat că PSRM, cel mai mare partid de opoziție, pledează pentru menținerea cooperării atât cu UE, cât și cu CSI și susține deschiderea integraționistă pentru dezvoltarea economică a țării, opțiune, care este agreată de majoritatea cetățenilor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă