PSRM

23 noiembrie 2015

Arhitectul-şef interimar al municipiului Chişinău este numit în funcţie ilegal, iar în primărie funcţionează scheme ilegale de organizare a tenderilor

Despe aceasta a vorbit astăzi în cadrul unui briefing, Ion Ceban, preşedintele fracţiunii PSRM în Consiliul municipal Chişinău.

Potrivit lui Ceban, Ion Carpov a fost numit în funcţia de architect-şef interimar pe data de 14 iunie, 2013 prin dispoziţia Primarului General. Însă, conform legislaţiei, numirea şefilor de direcţii din Primăria Chişinău şi ai întrepriderilor municipale este de competenţa Consiliului Municipal Chişinău. Pe lîngă aceasta, Ion Carpov a fost numit în funcţie în pofida faptului că era proprietarul unei firme de proiectare în construcţii, care ulterior a trecut sub conducerea soţiei sale. Preşedintele fracţiunii PSRM a spus că astfel de scheme de numire în funcţii, ocolind CMC şi fără organizarea unor concursuri publice se practică în Primărie regulat, din care cauză, posturile cheie la Primărie sînt ocupate de persoane incompetente, neprofesioniste, loiale partidelor de la guvernare. În acest context, consilierii municipali ai PSRM intenţionează să se adreseze la CNA şi Procuratura Generală în vederea examinării numirii ilegale în funcţie a dlui Ion Carpov, precum şi examinarea legalităţii documentelor semnate de el.

20151123-040“Timp de doi ani acest arhitect a semnat sute de dispoziţii ilegale, consecinţele cărora trebuie să le suportăm noi – orăşenii. Dar este vorba de zeci de construcţii ilegale în parcuri, în zone de agrement, pe terenuri de joacă. Mai mult ca atît, arhitectul ilegal semna autorizaţii de construcţii pentru soţia sa, iar firma acesteia – “Axis Mundi” realiza cele mai anevoioase proiecte, legate de grave încălcări în construcţie.   Astăzi, “Axis Mundi”, cu autorizaţia lui Ion Carpov, construieşte un bloc cu 7 etaje în parcul de pe str. Kiev1/1 , ceea ce, de asemenea, este ilegal. Socialiştii vor continua să lupte cu aceste fărădelegi şi vor depune toate eforturile ca persoanele vinovate să fie trase la răspundere”, a menţionat Ion Ceban.

În altă ordine de idei, Ion Ceban a vorbit despre schemele corupţioniste de organizare a tenderilor în Primărie. Astfel, potrivit socialistului, prin dispoziţia Primarului General, la Chişinău, urmau să fie aduse în leasing 100 de autobuse. Însă, la organizarea tenderului au fost admise mai multe încălcări grave. Graţie implicării consilierilor socialişti şi depistării acestor fărădelegi, tenderul a fost anulat.

Ion Ceban a declarat, că fracţiunea PSRM este indignată de numărul mare de fărădelgi ce au loc la Primărie. În acest context se va insista pe:

–  întroducerea votului electronic la şedinţele CMC,

–  organizarea dezbaterilor publice la adoptarea Regulamentului CMC,

–   transmiterea on-line a şedinţelor municipale,

–   revenirea la examinarea problemelor stringente ale orăşenilor în cadrul şedinţelor serviciilor operative ale primăriei şi CMC – revizuirea tarifelor, aprobarea bugetului, compensaţiilor nominative, fluidizarea traficului urban etc.

–    Instituirea unui moratoriu pe construcţiile ilegale.

În finalul conferinţei de presă Ion Ceban la îndemnat pe Chirtoacă: “Nu îmbla cu bradu, culoarea gheretelor şi frumuseţea mansardelor. Ocupă-te de problemele orăşenilor”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă