PSRM

20 august 2014

NU TREBUIE SĂ CEDĂM, NU TREBUIE SĂ MAI TOLERĂM ACEST DEZMĂȚ!

SITUAŢIA PRIVIND REFERENDUMUL
– Dle Dodon, cum comentaţi decizia Curţii Supreme de Justiţie, care iarăşi a suspendat referendumul?
– Mai întîi de toate vreau să le amintesc orăşenilor că, în ciuda tergiversării intenţionate a procesului, sub presiunea opiniei publice, instanţa de judecată a înregistrat, totuşi, grupul nostru de iniţiativă! Tot aşa, în pofida presiunilor şi blocării disperate a deciziilor din partea autorităţilor, CEC a fost nevoită să elibereze listele de subscripţie pentru colectarea semnăturilor, necesare pentru organizarea referendumului privind demisia primarului general al capitalei!
Totodată, evenimentele care au urmat reconfirmă afirmaţiile noastre anterioare că sistemul judiciar, aflat sub controlul autorităţilor îl protejează pe Chirtoacă. Şi de această dată acest sistem a făcut tot posibilul ca să amîne momentul cînd edilul va fi alungat cu ruşine din Primărie.

STAREA ÎN CARE SE AFLĂ ORAŞUL
– Cum apreciaţi situaţia din Chişinău? Care este starea actuală a oraşului? Oare nu există schimbări spre bine?
– În anii de aflare sub conducerea unui primar incompetent, dintr-un oraş frumos şi înfloritor, dintr-un „oraş alb”, dintr-un oraş despre care erau compuse cîntece, care, timp de decenii, era un prilej de mîndrie şi admiraţie din partea locuitorilor capitalei, Chişinăul s-a transformat într-un şantier de construcţii mare şi haotic!
Oraşul a încetat să mai fie o „floare din piatră”, pe care-l cîntau cu admiraţie cei mai renumiţi interpreţi. Acum, acesta este un oraş al acareturilor şi mansardelor, al chioşcurilor, al panourilor publicitare, al transportului public – periculos atît pentru pietoni şi automobilişti, cît şi pentru pasageri.

CINE ESTE DE VINĂ ŞI CARE AR FI SOLUŢIA
– Oare autorităţile locale poartă vina pentru toate?
– Bineînţeles. Toate aceste ilegalităţi revoltătoare şi toată această dezordine sînt administrate de cea mai coruptă instituţie din ţară – Primăria condusă de Dorin Chirtoacă.
Anume echipa acestuia, alături de alte fracţiuni din Consiliul Municipal, fac „partajarea” pămîntului şi imobilelor din capitală. Bugetul oraşului este, anual, prejudiciat cu milioane, care se regăsesc în buzunarele colegilor de partid ai lui Chirtoacă, ale finilor şi colegilor de clasă ai acestuia, precum şi la activul companiilor afiliate, atît din Moldova, cît şi din România.
– Şi care ar fi soluţia?
– Oraşul are nevoie de dezvoltare, de locuinţe sociale şi de infrastructură modernă. În locul acestora, prin intermediul unor decizii ilegale Chirtoacă distruge terenurile de joacă pentru copii şi zonele verzi, înlocuindu-le prin noi şantiere de construcţii.

Chişinăuienii nu mai pot tolera acest haos! Capitala trebuie întoarsă orăşenilor. Trebuie să-l luăm din mîinile businessmenilor din anturajul lui Chirtoacă, Ghimpu şi a partidului acestora.

CE PROPUN SOCIALIŞTII?
– Este clar că îl consideraţi pe Chirtoacă vinovat pentru situaţia din capitală. Şi ce propun socialiştii pentru redresarea situaţiei?
-Noi, socialiştii, am prezentat în repetate rînduri şi continuăm să prezentăm mai multe propuneri în diferite sfere ale gospodăriei orăşeneşti. Printre acestea figurează şi regulamentul cu privire la construcţia mansardelor (care este mai strict şi mai adaptat la interesele locatarilor de blocuri), şi politica bugetară, propuneri de reglementare a activităţii întreprinderii „Termocom” şi în domeniul acordării compensaţiilor pentru încălzire. Am propus reglementarea activităţilor de reparaţie a drumurilor, care s-au transformat în una dintre cele mai corupte scheme, combaterea fenomenului construcţiilor ilegale, am elaborat proiectul deciziei Consiliului Municipal privind soluţionarea problemei animalelor fără adăpost etc.
Este necesar să menţionăm doar un singur moment – probabil, Chişinăul este singura capitală din Europa, care se dezvoltă fără un plan urbanistic în vigoare. De aici avem dezordinea şi haosul. În “apa murdară” funcţionarii de la Primărie prind “peştele”, făcînd acest licru pe seama chişinăuienilor. Socialiştii, împreună cu cei mai buni specialişti din domeniul urbanisticii, şi-au asumat o sarcină dificilă – cea de elaborare şi prezentare publicului larg a planului de dezvoltare a oraşului, care ar constitui fundamentul viitorului plan urbanistic.

HIPERACTIVISMUL SOCIALIŞTILOR ÎN ORAŞ
– Într-adevăr, în ultimii cîţiva ani socialiştii au fost foarte vizibili în Chişinău. Practic, nici o construcţie ilegală nu a lăsat locatarii afectaţi fără ajutor din partea reprezentanţilor PSRM. Este un fel de tactică?
-Au trecut trei ani din momentul în care, în anul 2011, Chirtoacă şi eurounioniştii le-au răpit chişinăuienilor victoria în cadrul alegerilor primarului. Au răpit-o prin falsificări şi şmecherii.
Totuşi, echipa socialiştilor şi eu sîntem deciși să mergem consecvent înainte. În echipa noastră avem şi deputaţi din Parlament, şi consilieri municipali. Alături de noi este şi echipa Fundaţiei ”Soluţia”. Cot la cot cu dumneavoastră, cu orăşenii, zi de zi am militat pentru drepturile chişinăuienilor în lupta cu Primăria coruptă, cu ilegalităţile comise de aceasta.
În această perioadă de timp, am luptat cu construcţiile ilegale şi cu defrișarea copacilor, cu distrugerea terenurilor de joacă pentru copii, am luptat cu evacuarea bătrînilor din propriile locuinţe şi am acordat ajutor orăşenilor nevoiaşi.
Am dus o luptă consecventă cu tentativele ilegale de construcţie a mansardelor, am optat pentru reducerea tarifelor la căldură şi simplificarea condiţiilor de obţinere a compensaţiilor, ne-am opus deciziilor ilegale privind privatizarea liberală a „Termocom”-ului.
Echipa noastră a luptat cu judecătorii corupţi şi cu deciziile neruşinate ale acestora privind construcţia blocurilor de locuit, destinate judecătorilor și de extindere a spațiilor clădirilor lor în detrimentul intereselor orăşenilor, care locuiesc în preajma acestora.
Am vorbit de nenumărate ori despre mijloacele din bugetul municipal, furate de Chirtoacă şi subalternii acestuia, mijloace care se cifrează la sute de milioane lei!
Obiectivul nostru principial a rămas neschimbat – pentru delapidări, pentru ilegalităţi şi neprofesionalism, pentru distrugerea sistematică a Chişinăului, Primarul General, Dorin Chirtoacă, trebuie să fie tras la răspundere penală şi destituit din post!
În toată această perioadă de timp, socialiştii au fost în avangardă, depunînd eforturi concrete şi obţinînd, deseori, succese. Echipa noastră a organizat acţiuni de protest în faţa sediului Primăriei, la locurile de desfăşurare a construcţiilor ilegale, a organizat consultări juridice gratuite pentru orăşeni şi apără în mod consecvent interesele acestora în instanţele de judecată.
Noi am apărat în Consiliul Municipal şi Parlament interesele locatarilor blocurilor afectate, am luptat cu deciziile ilegale, legate de situaţia de la Piaţa Centrală.
Tot noi am vorbit şi despre caracterul ilegal, despre absurditatea deciziei Primarul General privind acapararea Pieţii Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru ziua Victoriei, 9 Mai, gest pe care Primarul nostru General şi genial l-a calificat într-o manieră elegantă drept „arendă pentru o sută de ani înainte”!

O ÎNTREBARE „FRONTALĂ”
– Dle Dodon, şi dacă referendumul eşuează, or, a rămas prea puţin timp pentru organizarea acestuia, veţi candida la postul de primar de Chişinău în cadrul alegerilor locale din primăvara anului viitor?
– Este preamatur să discutăm acest subiect. Decizia respectivă urmează a fi adoptată colegial de către membrii partidului, lucru care se va produce în preajma lansării campaniei electorale pentru postul de primar general.
În prezent, obiectivul central pentru Chişinău este eliberarea acestuia de o administraţie incompetentă şi coruptă. Este obiectivul nostru comun şi, cu ceva efort, îl vom putea realiza.
Aş vrea să le mulţumesc chişinăuienilor pentru ajutorul acordat în organizarea referendumului. Noi vom continua lupta pentru organizarea acestuia.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă