PSRM

30 martie 2022

Consilierii municipali PSRM au prezentat mai multe soluții pentru salvarea întreprinderilor de transport public din Chișinău

Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din consiliul municipal Chișinău, Alexandru Odințov, consilierii municipali PSRM, Vitalie Mucan și Victor Poleacov, au prezentat în cadrul unei conferințe de presă de astăzi propunerile fracțiunii de salvare a întreprinderilor de transport public din capitală – Parcul Urban de Autobuze și Regia Transport Electric.

Alexandru Odințov a menționat că întreprinderile se află într-o situație foarte dificilă cauzată de creșterea prețurilor la produsele petroliere și a tarifelor la energia electrică și că există un risc real de neplată a salariilor pentru angajații parcurilor de Autobuze și de Troleibuze din Chișinău.

„Vedem creșterea fără precedent a tarifelor la resursele energetice, carburanți. De ce din cauza incompetenței guvernării trebuie să sufere întreprinderile municipale? Greșelile comise de această guvernare pun în pericol aceste întreprinderi, există riscul ca pasagerii să nu mai aibă cu ce călători. Acest lucru se întâmplă în mai multe localități din țară, nu doar în Capitală. Este o problemă majoră”, a declarat Odințov.

Șeful fracțiunii a anunțat că recent primăria Chișinău a organizat consultări cu consilierii municipali și a prezentat o nouă metodologie de calculare a tarifelor. Reieșind din aceasta, fracțiunea a lansat propunerile sale de îmbunătățire a situației din întreprinderile municipale respective, fără a fi majorate tarifele.

Mai întâi de toate este vorba despre acordarea unor subvenții din bugetul de stat. Președintele fracțiunii a prezentat o listă din 13 categorii de persoane (aproximativ 20 mii de persoane) – funcționari publici care primesc salarii din bugetul de stat și au dreptul să circule gratuit  cu transportul public municipal.

„Reiese că bugetul municipal subvenționează aceste călătorii. Noi cerem guvernului să stabilească o metodologie a compensațiilor pentru Parcurile de Troleibuze și Autobuze pentru facilitățile prevăzute de lege și de deciziile guvernului”, a remarcat Alexandr Odințov.

Fracțiunea PSRM s-a adresat și către deputații parlamentului să elaboreze un proiect de lege, care să prevadă sprijin acestor întreprinderi de importanță socială.

De asemenea, Vitalie Mucan a făcut publice propunerile fracțiunii privind creșterea eficienței activității întreprinderilor de transport public:

  1. Implementarea comercializării electronice a tichetelor.
  2. Unificarea și operativitatea serviciilor și cheltuielilor administrative.
  3. Modificarea și aprobarea rețelei de rute ale transportului public.
  4. Majorarea numărului de benzi prevăzute pentru transportul public.

Socialistul a menționat că aplicarea acestor modificări va diminua costurile de exploatare și va aduce un venit suplimentar întreprinderilor respective.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă