PSRM

06 mai 2021

Moldova și Belarus își vor intensifica eforturile pentru valorificarea deplină a potențialului de cooperare în diverse domenii

Republica Moldova și Republica Belarus își vor intensifica eforturile pentru valorificarea deplină  a potențialului de cooperare în diverse domenii. La această concluzie au ajuns Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, și Prim-ministrul Belarusului Roman Golovcenko, în urma întrevederii de astăzi. La întâlnire au participat Ion Perju, ministrul în exercițiu al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, și deputatul Radu Mudreac, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Potrivit Premierului belarus, țările noastre sunt legate printr-o relație de parteneriat de lungă durată, prin dialog deschis și dorința reciprocă de a construi o cooperare deplină în toate sferele.

Roman Golovcenko  a atras atenția asupra faptului că în condițiile moderne este important să fie identificate și realizate noi inițiative în beneficiul popoarelor celor două țări.

Prim-ministrul a remarcat creșterea comerțului bilateral și s-a arătat interesat de dinamizarea acestui proces. Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse de cooperare comercial-economică îi revine un rol important în acest sens.

Potrivit premierului Republicii Belarus, țara sa este interesată de proiecte investiționale comune în domeniile transportului și infrastructurii rutiere, agriculturii și industriei alimentare – atât la nivel interstatal, cât și direct între agenți economici.

Speakerul Zinaida Greceanîi a confirmat disponibilitatea părții moldovenești de a dezvolta cooperarea cu Republica Belarus în diverse domenii.

”Troleibuzele belaruse circulă pe străzile capitalei noastre, tractoarele belaruse lucrează pe câmpurile noastre. Cetățenii Republicii Moldova apreciază foarte înalt acest lucru, și ne dorim să continuăm dezvoltarea acestui parteneriat eficient”, a subliniat Președintele Parlamentului.

De asemenea, Zinaida Greceanîi s-a pronunțat pentru continuarea proiectelor comune în sfera umanitară, socială, în domeniul educației și sănătății.

Cifra de afaceri comercială între Moldova și Belarus a constituit aproape 200 de milioane de dolari, în 2020. De la începutul anului curent, se atestă creșterea dinamicii raporturilor comerciale.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă