PSRM

01 octombrie 2015

Mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Internaţionale a Oamenilor în Etate

Partidul Socialiştilor felicită toate persoanele de vîrsta a treia cu ocazia Zilei Oamenilor în Etate. În repetate rînduri am declarat că societatea este îndatorată enorm faţă de aceşti oameni, care au cucerit pentru noi Victoria şi, timp de o jumătate de secol, ne-au edificat țara.

Actuala conducere a Moldovei, în ultimii cîţiva ani de zile, a promovat o politică de genocid social faţă de bătrîni. Autorităţile nu doar încearcă să reducă numărul de „guri de prisos”, dar şi întreprind acţiuni de anihilare a memoriei despre faptele eroice a generaţiei de vîrsta a treia.

Actualmente, peste 500 de mii de pensionari primesc o pensie sub 1000 de lei. Acest lucru înseamnă că aceşti oameni nu au bani nici pentru achitarea facturilor comunale, nici pentru procurarea mărfurilor de primă necesitate, nici pentru medicamente. Autorităţile continuă să-i lase pe pensionari fără electricitate, gaz, apă şi căldură, să-i alunge din apartamente pentru datorii.

În decursul ultimului an, politica guvernării faţă de oamenii de vîrsta a treia a devenit şi mai cinică. Coaliţia pro-europeană de guvernămînt a ignorat toate iniţiativele fracţiunii parlamentare a PSRM referitor la majorarea pensiilor.

Guvernarea hoţească a furat din bugetul ţării zeci de miliarde de lei, bani din care ar fi putut majora pensiile şi prestaţiile sociale pînă la nivelul coşului minim de consum. Deprecierea bruscă a leului în raport cu principalele monede mondiale care s-a produs în rezultatul delapidărilor fără de precedent şi introducerea de către ANRE a tarifelor exagerate pentru serviciile comunale, au înrăutăţit şi mai mult nivelul de trai al pensionarilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova continuă să insiste asupra modificării politicii sociale faţă de persoanele în etate. Venitul minim garantat de stat trebuie să fie ajustat pînă la nivelul minimului de trai. Bătrînii trebuie să fie asiguraţi gratuit cu medicamente şi servicii stomatologice. Adaosurile la preţurile pentru medicamente şi produsele de primă necesitate trebuie să nu depăşească 7-10%.

În acest context, PSRM propune două proiecte de lege:

1) cu privire la majorarea unică a pensiilor cu 30% cu o recalculare conform situaţiei la 1 octombrie, 2015;

2) cu privire la indexarea anuală a pensiilor cu 20% cu începere din anul 2016. Este o necesitate obiectivă datorită faptului că pensiile, în ciuda majorării nesemnificative, din cauza creşterii preţurilor la produse, medicamente şi servicii, au suferit o devalorizare de peste 2 ori. PSRM continuă să insiste pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate, fiindcă, doar în cazul obţinerii unei majorităţi în Parlament, socialiştii vor fi în stare să-şi realizeze programul social.

PSRM va fi mereu un protector al intereselor generaţiei de vîrsta a treia.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă