PSRM

16 iunie 2021

”Medicină accesibilă pentru toți” – programul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor în domeniul sănătății, elaborat și gata de pus în aplicare

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a prezentat, astăzi, măsurile de dezvoltare a sistemului de sănătate, stipulate în Programul său electoral. Acestea reflectă o viziune clară asupra modernizării sistemului medical din țară, în primul rând, prin creșterea investițiilor: în următorii patru ani, volumul acestora va fi dublat.

Despre aceasta au vorbit astăzi, în cadrul unui briefing de presă, deputatul Vladimir Odnostalco, vicepreședintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, și alți doi candidați la funcția de deputat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Rita Manolе și Ecaterina Medvedeva.

Vladimir Odnostalco a menționat că obiectivele electorale al Blocului, ce vizează sănătatea populației, sunt elaborate și gata a fi puse în aplicare imediat după formarea noului Guvern în urma alegerilor parlamentare din 11 iulie.

Vladimir Odnostalco a prezentat politicile și măsurile prioritare pentru dezvoltarea sănătății populației în următorii patru ani.

Acestea includ asigurarea completă a instituțiilor medicale cu personal calificat; depășirea decalajului în accesul la servicii medicale de calitate între diferite grupuri ale populației, inclusiv între locuitorii orașelor și satelor; aplicarea unor sisteme digitale și informaționale moderne în sfera asistenței medicale; propagarea modului sănătos de viață; diagnosticarea în masă a stării de sănătate a populației la toate etapele vieții; perfecționarea sistemului de reabilitare a pacienților cu boli cronice.

În domeniul securității farmaceutice, pentru extinderea nomenclatorului de medicamente accesibile populației vor fi susținuți producătorii locali și atrași producători internaționali, va fi implementat sistemul de trasabilitate a medicamentelor, îmbunătățit sistemul medicamentelor compensate, realizat un plan de colectare a medicamentelor expirate, etc.

Candidatul din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Rita Manolе a reiterat obiectivul de majorare a salariilor în sistemul public de sănătate cu 40%. Motivarea financiară va contribui la menținerea specialiștilor în sistemul medical și va preveni exodul acestora.

Fiecare sat sau comună va avea un centru medical și o farmacie. Toate instituțiile medicale din toate localitățile țării vor fi racordate la sistemele de alimentare cu apă, canalizare și căldură. Va fi lansat programul de stat ”Modernizarea tehnică în domeniul sănătății”.

Copiii sub vârsta de 18 ani, femeile gravide, mamele pe parcursul a unui an după nașterea copilului și pensionarii vor fi asigurați cu servicii stomatologice gratuite.

În mediul rural, la întreprinderi și în instituții de învățământ urmează a fi reluate examenele profilactice anuale ale populației. Programul ”Un doctor pentru tine” va fi extins semnificativ.

Ținând cont de experiența de combatere a pandemiei COVID-19, vor fi întreprinse măsuri de consolidare a sistemului de prevenire și de gestionare a unor eventuale cazuri de urgență în sănătate.

La rândul său, Ecaterina Medvedeva a vorbit despre măsurile de motivare a tinerilor specialiști în domeniul sănătății.

La acest capitol, Programul Blocului Socialiștilor și Comuniștilor prevede consolidarea sistemului de facilități pentru tinerii specialiști cu studii medicale și farmaceutice care sunt angajați în zonele rurale.

Studenții din mediul rural vor fi admiși gratuit în instituțiile de învățământ medicale și vor fi asigurați cu locuri gratuite în cămine.

”Sănătatea națiunii este o valoare socială necondiționată, care poate fi păstrată și îmbunătățită prin investiții în resurse umane și în modernizarea sistemului”, a spus Ecaterina Medvedeva.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă