19 mai 2020
PSRM a depus o sesizare la Curtea Constituțională: Este posibilă organizarea alegerilor prezidențiale simultan cu alegerile parlamentare anticipate?
10 mai 2020 – Astăzi, 19 mai, deputatul fracțiunii PSRM, Vasile Bolea, a solicitat Curții Constituționale să interpreteze articolele Constituției pentru a răspunde la întrebarea: este posibilă organizarea alegerilor prezidențiale simultan cu alegerile parlamentare anticipate – în aceeași zi?
Deputatul PSRM a amintit că există o decizie a Curții Constituționale din decembrie 2015, care presupune că, dacă nu este posibilă numirea unui Guvern în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui, atunci șeful statului poate dizolva Parlamentul și poate convoca alegeri parlamentare anticipate.
„Unii interpretează această decizie astfel încît se referă la situația în care președintele este ales de Parlament. După schimbarea procedurii pentru alegerea președintelui prin vot direct de către cetățeni, avem o situație diferită. Prin urmare, solicităm Curții Constituționale să dea o interpretare Constituției, conform căreia președintele poate dizolva Parlamentul în ultimele 6 luni de mandat”, a declarat Vasile Bolea.
Deputatul PSRM a precizat că fracțiunea Partidului Socialiștilor a făcut apel la Curtea Constituțională, bazîndu-se pe încercările unor forțe politice de a destabiliza situația și de a dezlănțui o criză politică din țară, ținînd cont și de faptul că Curtea Constituțională, prin prerogativele sale, este o instanță care trebuie să ofere soluții pentru rezolvarea situațiilor critice .
Deputatul a menționat în discursul său practica diferitor țări care au organizat alegeri parlamentare și prezidențiale în același timp – acestea sunt Franța, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, Croația și alte țări.
Vasile Bolea a argumentat și realitățile istorice ale Moldovei. În special, el a amintit că anul trecut, pe 24 februarie, au fost organizate simultan alegerile parlamentare și un referendum consultativ. Tot anul trecut, în aceeași zi, 20 octombrie, au fost organizate alegeri locale generale și alegeri ale deputaților în Parlamentul Republicii Moldova pentru circumscripțiile uninominale.
Unul dintre argumentele citate este că, conform Constituției Republicii Moldova, suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova. Poporul își poate determina viitorul fie prin reprezentanții aleși – adică prin Parlament, fie direct prin alegeri și referendumuri.