29 septembrie 2020
Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a participat la Dialogul de nivel înalt dedicat autonomiei funcționale ca strategie de guvernare incluzivă
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a participat la Dialogul de nivel înalt “Autonomia funcțională ca strategie de guvernare incluzivă: practica internațională și experiența moldovenească”. Reuniunea a fost organizată, în regim online, sub auspiciile Înaltului Comisar al OSCE pentru minorități naționale și ale Adunării Parlamentare a OSCE.
În discursul de salut, Speakerul Zinaida Greceanîi a remarcat dinamizarea activității Grupului parlamentar de lucru pentru asigurarea funcţionalităţii Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia, facilitate de partenerii externi, și a mulțumit membrilor Grupului pentru munca productivă.
Zinaida Greceanîi s-a referit la evoluția pozitivă în procesul de perfecționare a cadrului legislativ și a exprimat speranța că acest proces va avea o finalitate logică care va fi acceptată unanim.
Speakerul a opinat că Republica Moldova a căpătat deja o experiență reușită în asigurarea unei autonomii funcționale în Găgăuzia, care poate fi tratată ca un exemplu bun. ”Din 1994, când a fost adoptată Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, Chișinăul și Comratul au parcurs o cale lungă și complexă. Și, în pofida oricăror evoluții politice, au dat dovadă de maturitate politică și respect pentru cetățenii Republicii Moldova”, a concretizat Președintele Legislativului.
Totalizând discuțiile în cadrul Dialogului de nivel înalt, Zinaida Greceanîi a declarat că acestea au avut loc în deplina concordanță cu principiile unui dialog constructiv în care toate părțile și-au putut exprima opiniile.
Speakerul a mulțumit pentru experiențele de autonomii împărtășite de parteneri, specificând că fiecare stat își are propria cale în asigurarea funcționalității adevărate a unei autonomii și că cele mai buni practici pot fi luate în considerații fiind adaptate la specificul țării.
De asemenea, Speakerul a mulțumit Înaltului Comisar al OSCE pentru minorități naționale, Adunării Parlamentare a OSCE, CMI pentru interesul manifestat față de Republica Moldova și pentru suportul acordat în facilitarea dialogului care să asigure toți cetățenii țării de încredere deplină că se pot bucura de pace și de aceeași atitudine socială și dezvoltare economică.
”Contez foarte mult pe Grupul parlamentar de lucru pentru Găgăuzia. Chiar dacă membrii acestuia sunt reprezentanți ai diferitelor formațiuni politice, toți sunt determinați să caute soluții viabile, și evenimentul de astăzi a demonstrat această disponibilitate”, a subliniat Zinaida Greceanîi.
Speakerul a reiterat interesul autorităților centrale ale Republicii Moldova pentru dezvoltarea tuturor regiunilor din țara noastră și a accentuat importanța unei cooperări strânse în combaterea efectelor negative ale crizei pandemice.
Zinaida Greceanîi a remarcat buna înțelegere cu conducerea Adunării Populare a Găgăuziei și cu Bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah.
Vladimir Kîssa, Președintele Adunării Populare a UTA Găgăuzia, de asemenea, a mulțumit organizatorilor Dialogului la nivel înalt și altor parteneri, care au facilitat activitatea Grupului parlamentar de lucru pentru Găgăuzia. Vladimir Kîssa a specificat că în cei 25 de ani de autonomie a Găgăuziei, Grupul a fost prima platformă funcțională de dialog între Chișinău și Comrat, fiind un pas important în construirea unui mecanism eficient de comunicare, bazat pe încredere.
Prezentă la eveniment, Bașkanul Irina Vlah a salutat faptul că partenerii externi urmăresc cu atenție activitatea Grupului parlamentar de lucru pentru Găgăuzia și a confirmat existența dialogului și activismului Parlamentului Republicii Moldova, Adunării Populare a Găgăuziei, corpului diplomatic.
În opinia Bașkanului, este îmbucurător faptul că Găgăuzia este pe agenda republicană și internațională, fapt care poate facilita adoptarea actelor legislative pentru perfecționarea funcționalității autonomiei găgăuze.
”Ne dorim ca Găgăuzia să devină istorie de succes care să fie utilă și altor autonomii, noi muncim asupra acestui obiectiv”, a conchis Irina Vlah.
La Dialogul de nivel înalt au participat Christophe Kamp, Directorul Oficiului Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, George Tsereteli, Președintele Adunării Parlamentare a OSCE, Gianni Buquicchio, Președintele Comisiei de la Veneția, Claus Neukirch, Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Steve Young, Coordonator de program, Republica Moldova, Inițiativa de gestionare a crizei.
De asemenea, au participat deputați ai Parlamentului Republicii Moldova și ai Adunării Populare a Găgăuziei, experți internaționali.