PSRM

18 mai 2020

Majoritatea restricțiilor, impuse de pandemia din țara noastră, ar putea fi ridicate începînd cu 1 iunie

Majoritatea restricțiilor, impuse de pandemia din țara noastră, ar putea fi ridicate începînd cu 1 iunie 2020. Anunțul a fost făcut de către premierul Ion Chicu, după ședința tradițională cu șeful țării, Igor Dodon, și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Sunt unele restricții care sperăm să se finalizeze la 31 mai. Aici mă refer în primul rînd la activitatea piețelor din Chișinău și Bălți, la activitatea sectorului HoReCa. Sunt unele restricții, care au termenul extins pînă la 30 iunie. În acest context trebuie să remarc că noi vom analiza situația permanent, în cazul cînd vom avea posibilitatea aceste restricții le vom ridica mai devreme. Am văzut ce se întîmplă și în Europa, se creează premise de ridicarea restricțiilor inclusiv din faptul că situația economică se agravează. Noi tot examinăm această situație. Cu un nivel înalt de probabilitate, de la 1 iunie vor fi ridicate marea majoritate a restricțiilor și la noi în țară”, a declarat Chicu.

Precizăm că starea de urgență în Republica Moldova a expirat pe data de 15 mai, tot atunci a fost instituită starea de urgență de sănătate publică la nivel național, care este valabilă pînă pe 30 iunie.

Guvernul se va întruni azi pentru a aproba mai multe proiecte de susținere a cetățenilor

Guvernul va extinde și în afara stării de urgență măsurile de susținere a agenților economici, a bugetarilor și a populației. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu după ședința de la Președinție. Chicu a declarat că toate aceste decizii vor fi votate la ședința Guvernului, care va avea loc în după-amiaza zilei de luni.

Printre măsurile ce vor fi extinse de Guvern sunt acordarea indemnizației unice de 16 mii de lei pentru angajații din sistemul medical și alte instituții de stat care s-au infectat cu COVID-19 la locul de muncă. Guvernul va menține în vigoare și decizia cu privire la acordarea unui supliment de 100% la salariu pentru personalul medical din prima linie.

De asemenea, Cabinetul de Miniștri va extinde pentru sectorul turistic termenul de reeșalonare a decontării banilor achitați de clienți pentru foile de vacanță.

Un alt proiect de lege, ce va fi susținut de Guvern, se referă la subvenționarea dobînzilor la credite pentru agenții economici. Guvernul va extinde plafonul creditului de la trei luni de salariu pînă la șase luni.
Toate aceste proiecte urmează să fie dezbătute și votate ulterior de plenul Parlamentului

Pandemia COVID-19 a fost ținută sub control de autoritățile moldovenești

Premierul Ion Chicu a declarat că Republica Moldova nu a admis o scăpare de sub control a infecțiilor cu coronavirus. Potrivit lui Chicu, în perioada stării de urgență, Guvernul și autoritățile locale au gestionat situația, iar cetățenii au susținut în mare parte eforturile autorităților de a opri răspîndirea acestei infecții.

”Republica Moldova nu a admis o explozie a numărului de îmbolnăviri. Cifrele, statistica, inclusiv cea internațională, arată că situația este sub control, indiferent de ce spun unii politicieni”, a spus Chicu.
Premierul a remarcat că sistemul medical din Moldova nu a ajuns în situația de a fi blocat, iar toți pacienții au avut parte de asistența sanitară necesară.

Șeful Guvernului și-a exprimat regretul pentru decesele provocate de COVID-19 și a transmis din partea autorităților condoleanțe rudelor celor decedați.

Premierul a precizat că pandemia nu s-a terminat nici în Moldova, nici în lume, de aceea populația trebuie să fie în continuare foarte precaută.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă