PSRM

29 iunie 2020

Mafie construită pe exterminarea oamenilor

La data de 2 martie, la inițiativa PSRM, în Parlamentul țării s-a început procesul de acordare a votului de neîncredere Ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan. Motivul formal fiind decizia Guvernului de a majora prețul serviciilor medicale de cinci ori. Dar aceasta este doar o parte a aisbergului …

Aroganța clinică

Discursul doamnei Glavan a uimit cu aroganța și chiar agresivitatea acestuia. Literalmente din primele secunde ale discursului ei, ea a acuzat opoziția de incompetență, urmărirea intereselor politice, dorința de a submina activitățile nobile ale ministerului! Și, în loc să recunoască problemele sau să ceară ajutor departamentului, și-a început discursul cu o lăudăreală îndrăzneață, fără să-i fie rușine a povestit despre unele realizări mitice!

Femeie de afaceri … din născare

Ruxanda Glavan a făcut o carieră amețitoare: a devenit vice-ministru al muncii în 2013, iar în februarie-iulie 2015 a ajuns deja la gradul de ministru al Muncii!

La 30 iulie 2015, în pofida numeroaselor scandaluri de corupție în care a fost implicată și poate doar cu ajutorul lor, a fost numită în funcția de Ministru al Sănătății!

Aici cel puțin perplex este faptul că această doamnă a devenit Ministrul Sănătății, fără a fi lucrat o zi în domeniul medical! Avea însă în spate un bagaj imens de escrocherii.

„Împărăteasa medicamentelor”

Potrivit centrului de cercetare rise.md, nici soțul ministrului nostru nu este „какой-то там отставной козы барабанщик”. Acesta este Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Aureliu Cincilei.

Potrivit declarației de venit pentru anul 2013, soții dețin două clădiri rezidențiale, dintre care una costă 9 milioane de lei, precum și două apartamente, trei loturi de teren și 16 conturi bancare!

Însuși Cincilei a ascuns existența a 30 de conturi bancare, care a devenit obiectul unei anchete a Comisiei Naționale de Integritate.

Explicația acestui lux este la suprafață. Aureliu Cincileii a fost Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, membru al consiliului de administrație al Băncii Naționale în perioada 12 iulie 2013 – octombrie 2016, adică în perioada în care un miliard de dolari a fost furat din sistemul bancar al țării, afundîndu-se în diferite buzunare.

O simplă coincidență? Poate. Dar pe 21 octombrie 2016, soțul ministrului de succes a fost numit președinte al comitetului de conducere al BC “Moldindconbank” S.A. Reamintim că această bancă este asociată cu numele lui V. Platon, care a fost acuzat că a sustras un miliard și a spălat 20 de miliarde de dolari. Aparent, și aceasta este o coincidență?

Și iată o altă „coincidență”. În perioada 2006 – 2013, Ruxanda Glavan a deținut funcția de director al “Glavirux” SRL, a cărei specializare este importul și distribuția de echipamente medicale, produse farmaceutice și produse cosmetice.

În 2013, ea a declarat pentru Ziarul De Garda că Olga Latîș a fost numită administrator al companiei, iar compania însăși și-a schimbat numele în „Polisano Prim” SRL. Cu toate acestea, potrivit investigațiilor rise.md, Glavan este acționarul unic al firmei, păstrînd aceleași conturi bancare și cod fiscal.

Potrivit portalului e-sanatate.md, în 2011-2015, „Glavirux” SRL a fost recunoscută ca cîștigătoare a pînă la 127 (!) licitații deschise cu instituțiile de stat, plus numeroase acorduri suplimentare pentru majorarea sumelor inițiale! Valoarea contractelor încheiate cu statul s-a ridicat la aproximativ 15 milioane de lei.

Șase contracte plus unul suplimentar au fost încheiate cu asociația medicală teritorială din sectorul Centru, care a fost condusă de mama ministrului Adela Glavan de mai mulți ani. Astfel, „Glavirux” SRL a încheiat contracte cu această instituție medicală în sumă de 1 milion de lei!

Și dacă acesta nu este un conflict de interese și nici trucurile mafiei, contract de familie sau conspirație penală, atunci ce este acesta ?!

Tot în septembrie 2014, Glavirux a furnizat echipamente medicale SIS-ului în sumă de 40.000 de lei. Acest fapt confirmă incontestabil și clar prezența influenței politice și extragerea beneficiilor din funcția publică. De ce tace Procuratura? Cîntec vechi…

Cum ar putea Procuratura controlată de Partidul Democrat să-l pedepsească un „apropiat de-al lor” – un funcționar… din acest partid?

Afaceri profitabile

Dar Glavan este acuzată nu numai că a participat la licitații fictive! În 2013, avocata Anna Ursachi a acuzat-o pe Glavan că a fost implicată într-o schemă de contrabandă pentru controalele nivelului de glucoză din sînge. Glavan a vîndut glucometre la Moscova (Rusia) în 2013.

În schemă a fost implicat șoferul Gheorghe Strîmbei, reținut la vamă cu glucometrele. Portalul e-sanatate.md, care a investigat acest caz, a scris că șoferul implicat în contrabandă a fugit în străinătate.

Dar ce este cu dosarul penal? Nu este clar. Însuși viceministrul nu a răspuns atunci la apeluri. Este puțin probabil ca să fie  coincidență că din 26 aprilie 2011, vicepreședintele Judecătoriei sectorului Rîșcani, unde s-a examinat cazul, a fost Oleg Melniciuc, finului lui M. Poalelungi (la 14 iunie 2013 a devenit președinte). Dar a fost numit în funcție de către vicepreședintele Marian Lupu, pe atunci președinte interimar, și prieten personal al familiei R. Glavan.

Și aceasta nu este nici pe departe lista realizărilor ministrului nostru. Ziarul Adevărul a scris pe 27 octombrie 2015 că Ruxanda Glavan este inculpată într-un dosar de corupție în România. Dan Anton, unul dintre judecătorii Curții de Apel Iași, a declarat că ministrul Sănătății din Chișinău, Ruxanda Glavan, a ajutat pe unul dintre antreprenorii italieni, Renato del Gato, în obținerea dreptului de a implementa un proiect pentru construcția a opt spitale în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.

Ruxanda Glavan, cică pe 23 septembrie s-a întîlnit cu judecătorul Dan Anton, care în acest caz a devenit intermediar și antreprenor italian la Chișinău chiar în clădirea Guvernului. Italianul era gata să investească 150 de milioane de euro într-o afacere profitabilă.

Cu toate acestea, Ruxanda Glavan este liberă. Cică, ea nu a susținut proiectul.

Dar judecătorul Dan Anton este deja în arest. Nu se cunoaște cu ce s-a încheiat procedura.

Uși larg deschise pentru corupție

Reamintim că în toamna anului 2015, Glavan, ca și alți membri ai Cabinetului de miniștri Streleț, a fost demisă din cauza suspiciunii de corupție. Aproximativ un an mai tîrziu, pe 13 iulie 2016, Ruxanda Glavan a primit o mustrare din partea premierului Pavel Filip pentru întîrzierea soluționării problemelor pe piața farmaceutică (aici, pe de o parte, s-a creat un deficit artificial, pe de altă parte, a existat o creștere a prețurilor la mai mult de 140 de tipuri de medicamente).

Nu vreau să cred că acest lucru este legat de aceeași companie „Glavirux” SRL. Cu toate acestea, informațiile sunt răspîndite cu încăpățînare în cercurile medicale precum că această doamnă a monopolizat procesul de achiziții publice folosind Agenția Medicamentului și ministerul ei.

Printre companiile care se folosesc de protecția ministrului, se numără M-Interfarma, HMI, Eco Chimia, Dezmed.

Ultima decizie a ministerului de renume este o modificare a Catalogului tarifelor unice. Așadar, cei care nu au o poliță medicală vor trebui să achite un preț dublu și, și în unele cazuri, să plătească chiar și de cinci ori mai mult pentru servicii medicale!

Iar acest lucru va afecta toată lumea, deoarece instituțiile medicale se vor jălui că astfel de servicii nu sunt incluse în poliță. Cum ar fi, toate acestea sunt, dar trebuie să plătești pentru ele. Dacă pînă acum o zi în secția terapeutică valora 144 de lei, după modificări, aceasta va costa 209 lei, o zi de spitalizare în secția de cardiologie va costa 345 de lei, și nu 218, așa cum era pînă acum.

În secția de chirurgie o zi va costa 345 de lei, iar în secția cardio-chirurgicală va costa 446 de lei în loc de 299. În plus, ziua de terapie intensivă va costa 1000 de lei, nu 533. Îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor -1007 de lei în loc de … 82! Examinările de înaltă calitate vor costa de la cîteva mii de lei la cîteva zeci de mii de lei.

Pe 13 decembrie 2016, Centrul Național Anticorupție a examinat acest document. Autorul expertizei a menționat că „această majorare a prețului la anumite tipuri de servicii medicale, din punctul nostru de vedere, este nerezonabilă și nejustificată, iar această circumstanță poate pune în pericol implementarea sarcinilor urmărite de autorul proiectului și, ca urmare, să limiteze accesul populației la serviciile medicale”.

Autorul vorbește și despre riscul corupției. Și Glavan însuși a susținut în Parlament că comentariile CNA au fost luate în considerare și eliminate! Atunci arătați documentul CNA, unde se spune asta! Nu a arătat …

Sfîrșitul medicinei de stat este egal cu un genocid

Desigur, multe instituții medicale se bucură de creșterea prețurilor, deoarece aceasta înseamnă o creștere a profiturilor și a salariilor lor. Doar în realitate, cetățenii vor prefera clinicile private. Acesta și este scopul – distrugerea medicinii de stat!

Dar în relație cu cetățenii – acesta este un genocid. Un pensionar cu o pensie de 1000 de lei sau o familie săracă nu are nici o șansă pentru o operație complicată sau pentru o examinare aprofundată, ca să nu mai vorbim de unele medicamente scumpe, a priori nici măcar asigurate de poliță. Aceste persoane sunt sortite unei morți sigure.

Potrivit Ministerului Sănătății, în țară 66% din populație suferă de boli cronice. Aceasta populație este pur și simplu înlănțuită cu un lanț de oțel la spitale și clinici de stat. Ce se va întîmpla cu ei? Și dacă acesta nu este exterminarea oamenilor, atunci ce este?

Apropo, potrivit BBC din 2011, în Moldova 4 oameni se nasc zilnic și mor 5. Se pare că, datorită doamnei Glavan, numărul celor plecați în altă lume va fi în curînd mult mai mare …

Bogdan Țîrdea, politolog

Sursa: aif.md

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă