PSRM

16 martie 2016

Liberalii, primarul general şi acoliţii săi întreprind un atac raider asupra Primăriei mun. Chişinău

Astăzi, liderul fracţiunii socialiştilor în CMC, Ion Ceban şi consilierul municipal din partea PSRM, juristul Partidului Socialiştilor, Maxim Lebedinschi au susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia au anunţat despre un atac raider asupra primăriei municipiului Chişinău organizat de PL şi acoliţii săi, iar consilierii socialişti şi din alte fracţiuni din CMC sînt supuşi unor presiuni enorme.

Ion Ceban a declarat că Partidul Liberal a înregistrat pe ascuns în Parlamentul RM pe data de 4 martie curent un proiect de lege cu privire la statutul  mun. Chişinău care prevede în art. 17 că „Primăria municipiului este structura funcţională a primarului general care desfăşoară activitatea în baza unui regulament aprobat de primarul general”, normă ce contravine legislaţiei naţionale şi internaţionale.

Totodată, potrivit socialiştilor, proiectul n-a fost consultat nici cu societatea civilă, nici cu instituţiile internaţionale de resort şi este evident că se doreşte aprobarea rapidă a acestui proiect, dat fiind că acesta deja a fost aprobat în comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media cu votul deputaţilor liberali şi democraţi.

TPA_2503Socialiştii consideră că prin proiectul de lege propus de PL, în principiu, are loc „privatizarea” mun. Chişinău şi subordonarea întregii activităţi a municipiului faţă de Primarul General, fapt care reprezintă o încălcare flagrantă a principiului autonomiei locale aşa cum este prescris de Carta Europeană a autonomiei locale şi de Constituţia Republicii Moldova. „Închipuiţi-vă că un consilier municipal doreşte să facă o iniţiativă de tragere la răspundere a unui funcţionar din primărie, dar pentru ca această iniţiativă să fie înregistrată în CMC, ea trebuie să fie avizată de funcţionarul împotriva căruia este pornită. Sau, prin analogie, un deputat din Parlament pentru a iniţia un proiect legislativ şi a-l transmite spre examinare în plen, ar trebuie să primească de fiecare dată acordul Guvernului, sau a unui minister. Absurditate.”, a spus Ceban Ion, or în acest caz dispare independenţa alesului local.

TPA_2682Totodată, Ion Ceban a declarat că această iniţiativă a liberalilor vine drept răspuns la practicile noi care sînt implementate în activitatea noului CMC şi care împriedică fraudarea municipalităţii. „Din momentul în care a început să lucreze CMC în alt format şi să fie deconspitare mai multe scheme de corupţie din primărie, PL opune rezistenţă şi îşi protejează insistent apropiaţii. Acum CMC lucrează absolut deschis, cu maximă transparenţă, cu camere de luat vederi la toate şedinţele comisiilor de profil din primărie. Pentru prima dată în ordinea de zi a CMC se regăsesc subiecte legate de tarife, planul urbanistic, scheme de încadrare funcţională a Primăriei mun. Chişinău, reforme în diverse sectoare de activitate, auditul întreprinderilor municipale, ş.a. Tot pentru prima dată pe ordinea de zi s-a pus condiţia ca funcţionarii din Primărie să fie aleşi în bază de concurs public, deschis, conform criteriilor de performanţă. Or, pînă acum toţi şefii de subdiviziuni sunt interimari, deoarece nu au fost aleşi în bază de concurs public, marea majoritate din ei făcînd parte din anturajul PL”, au remarcat socialiştii.

Consilierii socialişti consideră că prin proiectul de lege menţionat, Primarul general, nemaiputînd manipula cu CMC care pînă în prezent a fost o marionetă a acestuia, doreşte să legifereze activitatea sa frauduloasă pe care a practicat-o 9 ani în calitate de primar general.

Socialiştii au mai spus că la solicitarea juristului PSRM, Maxim Lebedinschi de a explica cine este responsabil în Primărie pentru numirea şi demiterea şefilor de direcţii ai întreprinderilor municipale şi altor subdiviziuni ale primăriei, Cancelaria de Stat a expediat un răspuns prin care a explicat clar că acestă competenţă îi revine CMC, astfel demonstrînd că afirmaţiile lui Dorin Chirtoacă la acestă temă sunt doar aberaţii, iar Igor Gamreţchi şi Oleg Poiată au fost destituiţi din funcţie legal de către CMC, cu respectarea competenţei.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă