PSRM

05 martie 2021

Legea lustrației pe care au inițiat-o socialiștii nu are susținere în Parlament, spune Igor Dodon

De strigat sunt buni, dar când trebuie să facă treabă, se dau cu fundul la perete. Așa a comentat președintele PSRM, Igor Dodon, refuzul partidelor de dreapta de a vota Legea lustrației, inițiată de deputații socialiști.

”Legea lustrației pe care au inițiat-o socialiștii nu are susținere în Parlament. Cei care strigau despre deoligarhizare, ei când e vorba de strigat sunt cei mai buni, dar când e vorba de făcut treabă, se dau cu fundul la perete. Ei spuneau că trebuie dați afară oamenii numiți în timpul lui Plahotniuc, noi le-am propus lege. Toate partidele din Parlament, cu excepția socialiștilor sunt categoric împotrivă. Iată aceasta este fața lor reală”, a spus Dodon la emisiunea de vineri.

Președintele PSRM a precizat că fracțiunea socialiștilor va insista în continuare pentru ca această lege să fie votată în Parlament.

Amintim, săptămâna aceasta, deputații din fracțiunile de dreapta au refuzat să participe la dezbaterile în Comisia juridică, numiri și imunități asupra proiectului de lege privind lustrația și curățarea autorităților statului de influența oligarhică. Potrivit inițiativei PSRM, competențele mai multor persoane care dețin funcții publice, numite în perioada 20 ianuarie 2016 – 07 iunie 2019, sunt încetate înainte de expirarea mandatului. Socialiștii susțin că numirile în aceste funcții s-au făcut pe criterii politice și de subordonare personală lui Vladimir Plahotniuc.

Sub incidența Legii lustrației propusă în Parlament de PSRM cad următorii funcționari: președintele și membrii Consiliului Audiovizualului; directorul și directorul adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal; președintele, vicepreședinții și membrii Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare; președintele și vicepreședinții Autorității Naționale de Integritate; guvernatorul, prim-viceguvernatorul, vice-guvernatorii și membrii Consiliului de Supraveghere a Băncii Naționale a Moldovei; directorul general și directorii Agenției Naționale de Reglementare în Energetică; directorul și directorii adjuncți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației; director general și director general adjunct al Agenției Naționale pentru soluționarea Contestațiilor; președintele, vicepreședinții și Membrii Plenului Consiliului Concurenței; directorul și directorii adjuncți ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă