PSRM

22 februarie 2024

Curtea Constituțională a suspendat Legea privind restituirea TVA din bugetul Găgăuziei până la 5 martie

Astăzi, în urma celei de-a cincea ședințe a Curții Constituționale, care a examinat sesizarea BCS cu privire la neconstituționalitatea Legii privind rambursarea TVA agenților economici din Găgăuzia din bugetul autonomiei în loc de bugetul de stat, adoptată în grabă de majoritatea PAS în octombrie 2023, deputații socialiști au făcut declarații pentru presă.

Deputatul BCS, Fiodor Gagauz a menționat că legea a fost adoptată cu numeroase încălcări ale legislației actuale, „și noi ne așteptam că argumentele aduse erau suficiente pentru a declara legea neconstituțională”. Dar, Curtea Constituțională a hotărât că decizia finală va fi pronunțată pe 5 martie.

În același timp, instanța a decis să suspende legea fiscală, adoptată de PAS, până la luarea deciziei în fond. Potrivit deputaților socialiști, acest lucru indică asupra faptului că Curtea Constituțională a luat în calcul argumentele aduse de reprezentanții BCS.

„Acest lucru demonstrează că Curtea Constituțională, în ciuda obiecțiilor unor judecători și a încercărilor de a devia de la esența cazului examinat prin analize financiare și economice, înțelege că argumentele noastre sunt corecte. Pe de altă parte, argumentele prezentate de guvern și Parlament sunt inadmisibile”, a spus deputatul.

Vladimir Odnostalco a menționat că socialiștii vor continua să lupte pentru abrogarea acestei legi. În același timp, „nu renunțăm la dialogul cu Găgăuzia și puterea centrală în vederea îmbunătățirii legislației.”

„Ne așteptăm ca la următoarea ședință a CC dreptatea să fie restabilită, iar agenții economici din Găgăuzia să poată primi rambursările de TVA de la bugetul de stat, la fel ca și toate celelalte întreprinderi ale republicii”, a declarat deputatul BCS, Ivanna Koksal.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă