PSRM

11 august 2021

Corneliu Furculiță: De reforma judiciară trebuie să se ocupe profesioniștii

Corneliu Furculiță consideră că reforma sistemului judiciar trebuie să fie realizată de profesioniști instruiți, și nu de politicieni sau guvern. Despre acest lucru a vorbit vicepreședintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor în cadrul emisiunii „Interviul săptămânii” de la postul TV „Primul în Moldova”.

„Este dificil să fie determinate procesele care au loc acum în sistemul judiciar, pentru că vedem că cel mai adesea există o remorcare a intereselor politice în acest sistem și sunt deseori surprins când președintele țării se pronunță în determinarea unui anumit judecător după nume și prenume, o anumită instanță, adică presupun că persoana știe sau aceasta s-a aprofundat în chestiune. Dar când are ea timp să se ocupe de chestiunile statului atunci? Cel mai probabil aici vorbim despre unele interese concrete și am văzut ce s-a întâmplat cu Curtea de Apel, adică s-au făcut schimbări până când au rămas oameni care sunt loiali guvernării actuale.

Prin urmare, politica de personal, reforma judiciară, nu reprezintă o schimbare a unor persoane pentru alte persoane, ci membri ai unui partid politic pentru membrii altui partid. Astfel, în urma rezultatelor alegerilor, vedem câți oameni își schimbă foarte repede orientările politice și își declară disponibilitatea de a servi noii guvernări.

Mi se pare că totuși, în ceea ce privește sistemul judiciar, ramura judiciară, aici trebuie angajați profesioniști. Politicienii se ocupă de politică, guvernul de guvernare, iar reforma judiciară trebuie gestionată de oameni instruiți. Când miniștrii acuză pe cineva de corupție, domnilor, nu sunteți judecători și procurori. Sunteți miniștri, trebuie să gestionați ministerele. Iar sistemul judiciar se va ocupa de instanțe”, a subliniat Corneliu Furculiță.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă