PSRM

23 septembrie 2020

Cînd nu ai creier și mai ești lipsit și de scrupule

Despre modul în care opoziția răspîndește minciunile

Cursa prezidențială a dus la faptul că mii de fake-uri, tone de minciuni și manipularea directă din partea candidaților înnebuniți după putere s-a abătut asupra cetățenilor.

Despre minciuni

Ne-am săturat să luptăm împotriva falsurilor și minciunilor în timpul carantinei. Toată lumea își amintește cum opoziția și mass-media lor de buzunar îi speriau pe oameni cu 30 000 de morminte săpate pentru ei, cetățeni închiși de autorități în propriile case, teste infectate, medici care infectează pacienții, mințeau despre exportul de echipamente medicale (și care s-au dovedit a fi haine de serviciu obișnuite) și așa mai departe.

Apoi s-a dovedit că unele dintre falsuri au fost scornite de un angajat de la TV 8, care servește doamnei Sandu.

Dar în ultimele săptămîni, se fabrică minciuni pe bandă rulantă. Dacă oamenii nu înghit minciunile, ei iau jumătăți de adevăruri sau manipulări cinice, încercînd să trezească furia și frica în rîndul cetățenilor.

Să analizăm cîteva dintre cele mai frecvente teze ale acestor domni, care, ca să spunem cu blîndețe, uimesc cu primitivismul lor.

Povestea „kuliokului”

Timp de o jumătate de an, slujitorii lui Plaha speculează subiectul „kuliokului”. Cineva spune că acolo era un milion, cineva țipă că erau zece, iar Usatîi își imaginează deja un miliard! Reamintim cetățenilor că subiectul a fost inițiat de deputatul PPDA I. Reniță, pe care mulți experți îl consideră apropiat de Plahotniuc. Este de înțeles: de unde ați luat videoclipul?

Acțiunea are loc în mai-iunie 2019. Igor Dodon negociază pe două fronturi, încercînd să slăbească vigilența lui Plahotniuc. Însuși Plahotniuc încearcă să obțină alegeri anticipate în care ar fi putut distruge PSRM-ul și apoi arestarea președintelui. În acest scop, el organizează să fie făcute filmări ilegale și ascunse, încercînd să „bage” sacoșe, să discute despre federalizare, să vorbească despre închiderea dosarelor sale penale în Rusia și așa mai departe. Președintele merge literalmente la risc, fiind de acord cu Plahotniuc în fața camerei, de fapt – jucînd propriul joc. Plahotniuc nu reușește să „bage” kuliokul.

Voi pune cîteva întrebări.

  1. Domnilor, ați văzut ce era în sacoșă? Nu.
  2. Dodon a luat sacoșa? Nu, deși Plahotniuc a vrut cu adevărat să realizeze acest lucru.
  3. Ați văzut pe cineva din PSRM luînd acest kuliok? Tot, nu.
  4. Ați participat la negocieri? Nu.
  5. Ați văzut bucăți din videoclipul pe care Plahotniuc l-a difuzat, iar lacheii lui îl tot răsucesc pe toate părțile. De ce a efectuat Plahotniuc operaținea „kuliok”? Pentru a filma, pentru a merge vara la alegeri anticipate, apoi pentru a oferi acest video mass-mediei, pentru a scoate PSRM-ul din alegeri și a aresta președintele. Dar nu i-a reușit. PSRM a format o alianță cu blocul ACUM. Plahotniuc a trebuit să fugă din țară.
  6. De ce nu a lansat Plahotniuc întregul videoclip al discuțiilor, ci doar fragmente? E simplu. La urma urmei, atunci legenda că Dodon este rău și Plahotniuc este bun va dispărea. Și atunci Plahotniuc va avea probleme serioase în Statele Unite.
  7. De ce nu spune Plahotniuc însuși ce i-a dat în sacoșă lui Dodon? Oare pentru că atunci vor cere dovezi din arhivă, iar Renato, Maia și alții vor apărea acolo? Iată și Șor a anunțat că i-a dat plicuri doamnei Sandu. Aparent, Plahotniuc tace, pentru că asta „nu s-a întîmplat” sau pentru a nu trăda adevărații beneficiari ai tuturor acestor delicii.
  8. Atunci de ce această temă este abordată de către Sandu, Usatîi, Chirtoacă? E simplu. Dodon are cel mai mare rating. El nu a participat la Laundromat, la fel ca Usatîi și Plahotniuc, nu are dosare penale în Federația Rusă, nu a votat pentru predarea aeroportului, ca și Sandu, și nu a fost văzut la înlăturarea proprietăților de stat, precum Ghimpu și Chirtoacă. Prin urmare, răsucesc subiectul „kuliokului” pentru a distrage atenția de la ei înșiși.

Asta e tot. Iar slujitorilor lui Plaha nu poți să le schimbi opinia. Ei primesc bani pentru asta. Apropo, de ce Facebook blochează pozele lui Sandu cu plicuri?

Despre indexarea pensiilor de 1%

Cea care a inițiat tema indexării pensiilor de către Dodon de 1% este Maia Grigorievna, care se consideră un candidat decent și onest. Am menționat mai devreme că Sandu are o patologie legată de minciuni. Aici, fără intervenție chirurgicală, nu poate fi ajutată.

Așadar, doctorul în economie, deputatul V. Golovatiuc a răspuns speculațiilor opoziției.

„De la începutul anului, s-a acordat un ajutor unic de 700 de lei. Acum – 900. În total – 1600 lei. Dacă împărțim această sumă la 12 luni, se primește 133 lei pe lună pentru fiecare pensionar. Pensia medie este de 1543 lei. Se primește, în medie, o mie și jumătate și 133 de lei – 8,9%, adică cu aproape 9% s-a efectuat indexare datorită acestor două plăți. În plus, indexarea cu 4,8% de la 1 aprilie și 1,1% – de la 1 octombrie. În total, pensiile au fost indexate cu 15,3% în 2020”.

Mai simplu spus, pensionarii au primit o a 13-a pensie suplimentară în valoare de 1600 lei datorită acelor 700 plus 900 lei. Mai mult decît atît, au primit o indexare anuală a pensiilor de aproape 6%. Doar în octombrie s-a adăugat 1,07% la 4,8% indexat, care în cele din urmă este de 5,87%. I. Dodon și I. Chicu au găsit încă 1 miliard de lei pentru majorarea pensiilor în timpul pandemiei, secetei severe, a unei crize economice globale și a unei scăderi a PIB-ului țării cu 11%. S-a mai întîmplat așa în ultimii 10 ani? Nu. În 2019, pensiile au fost indexate cu 5,3% – atît! Să vă amintesc cine a fost prim-ministru?

Voi aminti și despre majorarea compensațiilor pe timp de iarnă de la 350 la 500 de lei, despre dreptul soțului supraviețuitor de a primi o pensie, despre o micșorare de 7% a prețului la gaz și electricitate de la 1 noiembrie. Chiar dacă ținem cont de indexarea cu 15% a pensiilor, – nu este suficient. Dar Guvernului pur și simplu nu i s-a dat posibilitatea să lucreze: fie au blocat un împrumut rusesc de 200 de milioane de euro, apoi au boicotat ședințele parlamentare, fie au cerut o majorare a subvențiilor pentru marii lideri rurali și proprietari de terenuri, blocînd drumurile cheie către capitală cu tractoare. A fost necesar să se direcționeze 1,3 miliarde de lei pentru nevoile acestor cetățeni.

De asemenea, ei au răsculat combatanții, cărora, la fel, a trebuit să le majoreze indemnizațiile de la 100 la 300 de lei. Dar cînd Sandu sau Candu erau la putere, nu erau niciodată bani. Imaginați-vă doar răspunsul lor pe timp de pandemie, secetă și  criză globală… Ei ar da cu piciorul liderilor, combatanților și pensionarilor.

Despre „falsificarea alegerilor”

Într-un articol publicat în “АиФ в Молдове” pe 9 septembrie, am scris că Sandu trâmbiță zi și noapte despre frauda electorală, recunoscînd de fapt că le-a pierdut deja.

Faptul este că alegerile sunt organizate de CEC, sunt recunoscute de același CEC și de Curtea Constituțională. Președintele CEC este numit de M. Sandu, Curtea Constituțională fiind complet sub controlul deplin al lui Sandu și Năstase. Deci se învinovățește pe ea însăși?

Și pe 16 septembrie, Sandu a cerut demisia președintelui CEC, D. Cimil, pe care tot ea l-a propus pentru această funcție. În aceeași zi, ea și deputatul S. Litvinenco au iscat o isterie –  cică CEC ar fi limitat donațiile maxime de la partid.

De fapt, CEC nu are nimic de-a face cu asta. PAS însuși a introdus aceste restricții! Acest lucru s-a întîmplat după ce coaliția formată din PAS, Platforma DA și PSRM a modificat Codul electoral în august 2019, reducînd limita donațiilor către un candidat la alegeri de la o persoană juridică, inclusiv partide, de la 100 la 12 salarii medii pe economie. Dar pentru persoanele fizice, limita a fost redusă la șase salarii medii. Apoi s-a dovedit că aceste amendamente au fost propuse de însuși Litvinenco…

Pe scurt, au căzut singuri în capcană, iar acum urlă. Se pare că PAS-ul lui M. Sandu a strîns milioane de lei pentru nimic, doar nu poate transfera mai mult de cîteva zeci de mii în fondul ei electoral. Și mai credeți că acești domni sunt adecvați?

Apropo, Sandu mai bine și-ar concedia avocații, nu președintele CEC. „Conservele” lui Plahotniuc au trădat-o din nou. Noi am avertizat-o pe Sandu, dar ea își continuă planul. Ei bine … Soros să o ajute!

De fapt, Sandu nu pur și simplu merge în fața ambasadorilor UE și SUA și se jaluie cu privire la falsificări – plîngerile sale au consecinșe. Aici sunt cîteva exemple.

Pe 7 septembrie, M. Sandu a declarat într-un briefing că I. Dodon va cheltui 2 milioane de euro pentru a cumpăra voturi de la locuitorii din stînga Nistrului.

Pe 9 septembrie, ambasadorul SUA în Moldova D. Hogan s-a întîlnit cu liderul transnistrean V. Krasnoselsky.

Pe 11 septembrie, Usatîi a spus că lui Dodon i s-a refuzat sprijinul la Tiraspol. Nu vor exista transportări în masă și voturi pentru Dodon.

La 15 septembrie, V. Krasnoselsky a publicat un proiect care închide regiunea pînă la 1 decembrie.

Credeți că este un accident? De fapt, Sandu încearcă să excludă transnistrenii din procesul de votare. Și propria mass-media, în special TV 8, a lansat o campanie de dezinformare: cică în Rusia se pregătesc pentru falsificări.

Ei bine, și apoi apare O. Nantoi, deputat PAS, care a cerut amenințător să deschidă în Rusia … doar o singură secție de votare. Chiar și pe vremea lui Plahotniuc erau 5 – 8.

Înțelegi toată scîrboșenia? Aceasta înseamnă că cetățenii Moldovei care locuiesc în Europa au dreptul de a vota, dar cei din Federația Rusă nu. Se pare că avem cetățeni de cea mai înaltă rasă și de cea mai joasă, cu cranii drepte și nu prea. Și asta se întâmplă în secolul XXI, într-o țară care a învins nazismul!

Bogdan Țîrdea, politolog

Sursa: aif.md

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă