PSRM

13 februarie 2019

Experții în domeniul energetic: Tariful pentru căldură trebuie micșorat de trei ori

Experții în domeniul energetic din Republica Moldova, bat alarma: tarifele majorate artificial distrug industria, reduc competitivitatea produselor moldovenești, obligă consumatorii să plătească în plus pentru serviciile comunale și alte bunuri și servicii.

Oameni de știință, energeticieni, depuatatul și consilierii municipali ai fracțiunii PSRM, au prezentat în cadrul conferinței de presă de astăzi, 13 februarie, calculele care demonstrează că tarifele pentru serviciile comunale în Republica Moldova, sunt majorate artificial.

Directorul de onoare al Institutului Energeticei din RM, doctor de știință și academicianul Postolachi Vitalie, a prezentat calculele conform cărora tarifele maxime admise pentru economia Moldovei pentru gazele naturale ar trebui să fie mai mici cu 5,6%, pentru electricitate – 17,7%, iar pentru căldură – cu 32%.

Dumnealui a remarcat că, creșterea tarifelor ar trebui să fie legată de creșterea PIB-ului real – un indicator cheie al economiei țării. Vitalie Postolachi a menționat că, produsul intern brut real, din 2009 pînă în 2017 a crescut de 1,4 ori. În același timp, unele tarife s-au dublat.

Omul de știință și-a exprimat îngrijorarea față de creșterea artificială a tarifelor necontrolate, ceea ce reprezintă un pericol pentru industria energetică din Moldova.

Deputatul fracțiunii PSRM, Adrian Lebedinschi, a menționat că socialiștii au adresat de nenumărate ori întrebarea privind tarifele pentru energia termică, în Parlament, care ar fi trebuit să fie în concordanță cu costurile reale pentru producerea acestuia în anul precedent, după ce prețul gazului a fost redus cu 25% în primăvara anului trecut.

Cu toate acestea, acest lucru nu s-a întîmplat. În același timp, compania „Termoelectrica” în 2018 a declarat un profit de 100 de milioane de lei.

Fracțiunea PSRM a inițiat o audiere publică pe această temă anul trecut, dar majoritatea parlamentară s-a opus acestei inițiative. Ca urmare, socialiștii au fost nevoiți să efectueze o investigație specială și, în cooperare cu oamenii de știință, să afle care ar trebui să fie tariful real pe care consumatorul final din Republica Moldova ar trebui să plătească.

Experții în domeniul energetic notează că 80% din tariful pentru energia termică, constă în cheltuielile gazelor naturale. După reducerea tarifului pentru gaz, ar trebui redus automat tariful pentru căldură (1122 lei per gigacalorie), cu cel puțin 300 de lei. Acum, consumatorii pierd cel puțin 300 de lei pentru fiecare gigacalorie pe care o achită.

Adrian Lebedinschi, a precizat că, cetățenii din blocurile locative noi, refuză să se conecteze la rețelele centralizate de încălzire existente, pentru că au drept exemplu blocurile vecine, unde Termoelectrica prestează servicii necalitative.

În același timp, Termoelectrica nu este motivată să răspundă cererilor cetățenilor, deoarece tariful excesiv vă permite să acopere toate costurile fără a furniza servicii de calitate, chiar dacă consumatorii se deconectează de la rețea.

Adrian Lebedinschi a menționat că, Termoelectrica trebuie să presteze servicii de calitate. Dar în situația cînd un agent economic, profitînd de majorarea artificială a tarifelor își permite să aibă venituri exorbitante, comparativ cu veniturile cetățenilor, atunci statul urmează să se implice în această situație.

De asemenea, creșterea artificială a tarifelor condiționează și creșterea prețurilor la bunurile și serviciile furnizate de producătorii locali, care, în cele din urmă, suferă din cauza micșorării cererii bunurilor de uz casnic, a afirmat deputatul.

“Managementul insuficient și incompetent la nivel de termoelectrica, a condus statul pe calea degradării, iar cetățenii pe calea sărăciei. Noi intenționăm să impunem niște reguli pe piața energeticii, care vor contribui la dezvoltarea economiei și la creșterea bunăstării cetățenilor”, a subliniat Adrian Lebedinschi.

Consilierul municipal al fracțiunii PSRM, Vitalie Mucan a reamintit despre acordul dintre președinții Republicii Moldova și a Federației Ruse privind reducerea suplimentară a prețului pentru gaze cu încă 25%, ceea ce face posibilă micșorarea tarifului cu 40%.

În același timp, potrivit informațiilor neconfirmate, ANRE pregătește majorarea prețurilor la gaze pentru consumatorul final. Din acest motiv, consumatorii pot primi facturile pentru gaz după data de 24 februarie și probabil cu un alt tarif.

“Trebuie să alegem: creșterea nesfîrșită și necontrolată a tarifelor și prăbușirea economiei – sau dezvoltarea economiei și renașterea Republicii Moldova”, a subliniat socialistul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă