Astăzi, în Parlament, în cadrul dezbaterii moțiunii de cenzură împotriva ministerului Educației, inițiate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, deputatul BCS, Ivanna Koksal, a criticat dur politica acestui minister, condus de ministrul Dan Perciun.
Potrivit deputatului, în perioada de conducere a ministrului Perciun au fost implementate reforme de „optimizare” a sistemului educațional, iar efectele lor au fost devastatoare: au fost închise 10 instituții de învățământ, iar alte 13 au fost reorganizate. De asemenea, mai multe școli profesionale și colegii au trecut prin procedura de reorganizare.
Ivanna Koksal a subliniat că organele de control au identificat cazuri de utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice în educație și au semnalat încercări de a exercita influență politică asupra procesului de numire a directorilor școlilor și ale administrațiilor educaționale. Deputatul s-a referit în mod special la criticile aduse noului manual de istorie pentru clasa a XII-a, pe care l-a descris drept un „ghid al dezinformării”.
O preocupare majoră a Ivanei Koksal a fost politica ministerului cu privire la predarea limbii găgăuze în grădinițele din Autonomia Găgăuză. Astfel, printr-un nou ordin al Ministerului Educației, funcția de „profesor de limba găgăuză” a fost eliminată din structura de personal, ceea ce pune în pericol continuarea acestui program educațional.
„Cum putem înțelege o astfel de contradicție? Președinta Maia Sandu vorbește despre importanța păstrării identității, culturii și limbii găgăuze, în timp ce ministrul educației distruge practic posibilitatea de a le studia”, a subliniat Ivanna Koksal.
În încheiere, deputatul a subliniat că Dan Perciun „a demonstrat de mai multe ori un comportament agresiv față de deputații din opoziție și nu a avut niciodată curajul de a-și cere scuze. Acest fapt subminează reputația sa de lider public și ridică semne de întrebare privind capacitatea sa de a conduce ministerul Educației”.