PSRM

20 august 2018

Ion Ceban: „Trebuie să punem capăt acestui dezmăț împotriva RM”

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Ion Ceban, liderul fracţiunii PSRM în CMC,  a vorbit despre activitatea socialiştilor în capitală, ce crede personal despre stabilirea datei alegerilor parlamentare la 24 februarie 2019, dacă are dorință de a deveni deputat, dacă va mai candida pentru funcția de primar general al capitalei etc.

T: Dle Ceban, în ce măsură fracțiunea consilierilor socialiști din CMC a reușit să îndeplinească scopurile propuse pentru prima jumătate de an?

I.C.: Cred că toate scopurile pe care ni le-am propus le-am realizat. Un mic regret, evident, ține de alegerile ce au avut loc. Noi am așteptat ca acestea să aibă loc și am așteptat că și rezultatul acestora să fie un pic diferit. Ceea ce avem la nivel de CMC, noi, fiind în opoziție deja de peste 3 ani, am făcut un raport de activitate pe care l-am prezentat și în campania electorală. Multe lucruri sunt făcute, evident poate am fi dorit să facem și mai multe, dar trebuie să înțelegem și diferența dintre ceea ce este Executivul și Legislativul. Oamenii des întreabă: Ce ați făcut acolo o perioadă anumită?. Noi putem prezenta rapoarte pe fiecare domeniu în parte, dar ceea ce nu am făcut la Primărie este politica – ne-am ocupat doar de administrare.

Funcția noastră de bază este să adoptăm legi locale. De la un consilier nu poți cere să-ți explice de ce nu s-au făcut drumurile. Da, noi planificăm cum trebuie cheltuiți banii, aprobăm, stabilim prioritățile, avem un sistem de control asupra gestionării acestor bani. Ținând cont de noua Lege cu privire la statutul municipiului Chișinău, aceste competențe și mai mult au fost reduse.

Noi am reușit mai multe lucruri. Vorbim aici de salarizare. Chișinău este singura localitate din RM unde noi am reușit, din sursele interne, să oferim adaosuri la salarii unor categorii de bugetari: cadrelor didactice, asistenților sociali, ajutorilor de bucătari în grădinițe, unor categorii de medici. Astea nu sunt majorări la salariu, ci adaosuri. Sunt aproape 20 de mii de categorii de tot felul de bugetari care beneficiază de adaosuri.

La ultima ședință a CMC am aprobat suma de 500 de lei, suplimentar, la cei 2 700 educatori din grădinițe, la cele 50% care au fost aprobate anterior. Pentru tinerii specialiști (circa 500 persoane) am aprobat un adaos la salariu pentru plata chiriei lunare în sumă de 1 000 de lei. Am calculat că asta ar fi jumătate din chiria unei garsoniere, camere, etc.

Ultimul proiect cu caracter social ține de procurarea la 1 000 de persoane cu deficiențe de văz a ochelarilor speciali, acum trebuie să fie tenderul.

Avem și modificarea regulamentelor pentru recepționarea documentelor pentru plata compensațiilor în perioada rece a anului – noi am dublat acest număr de beneficiari. Astăzi, fiecare membru din familiile cu venit de până la 3 mii de lei poate beneficia de aceste compensații în perioada rece a anului la plata facturilor. Se recalculează facturile, ținând cont de aceste compensații, cu aproape 40% din costul total al acestora. Sunt aproape 42 mii de familii care vor avea aceste compensații, inclusiv cele tinere.

T: Care proiecte aprobate de CMC le considerați de succes?

I.C.: Toate proiectele pe care le facem noi, chiar și cele mai mici – de la transferarea unui liceu în altă locație până la efortul de a păstra instituțiile educaționale – le considerăm de succes. De obicei, vine Executivul cu anumite inițiative, fracțiunile mai puțin, sunt unele care în general vin cu vreo două subiecte funciare și de arendă.

Noi insistăm și, repet: sunt mândru de fracțiunea noastră, întrucât nimeni nu poate demonstra că avem vreun proiect cu tentă coruptibilă. Au fost diverse vorbe, dar…

Din contra, noi am fost cei care au depistat diverse încălcări: și acel proiect cu parcările, care CMC trebuia să-l aprobe, nu Chirtoacă; situația cu darea în exploatare a blvd. Ștefan cel Mare și Sfânt, care trebuia făcută încă în 2015, cu costuri mai mici, calitate mai multă, pentru ca peste câțiva ani să vină unele entități să spună că, da, au fost încălcări. Noi am venit cu inițiativa multor proiecte de succes și aici mă pot referi la e-Guvernare, achiziții publice electronice, votarea electronică, transmisiunea online a ședințelor comisiilor. Proiectele sunt diferite și impactul, desigur, e diferit.

IMG_3002

T: Fracțiunea socialiștilor este foarte activă în CMC și la fiecare ședință vine cu noi propuneri și abordări. De ce, totuși, insistați ca unele proiecte din ordinea de zi, cum ar fi cele funciare, să fie excluse?

I.C.: Nu votăm proiecte funciare pentru că sunt foarte multe probleme legate de gestionarea fondului funciar al municipalității. Multe terenuri, aproape 700 ha, au dispărut doar în ultimii 10 ani de zile din proprietatea municipalității pentru nimic, pe degeaba. Acești bani până la urmă nu ajung la municipalitate, este vorba de peste 600 mln. de lei, bani care sunt echivalenți a 2 bugete, bani care ar putea ajunge pentru dezvoltare. Sunt sume mai mici, restul, probabil, au ajuns în buzunarele unor funcționari, care pun semnătura, ridică mâna și votează. Dacă există vreo chestiune legată de funciar sau arendă, atunci toate acestea trebuie să fie în bază de licitație publică. Chiar dacă am contestat la Cancelaria de Stat, în instanța de judecată acţiunile lui Ruslan Codreanu, pentru că s-a autonumit în funcție, i-am dat împuterniciri să semneze contractul cu compania care trebuie să facă aceste licitații. Dacă e de vândut terenul municipalității, atunci trebuie să se încaseze bani în urma acestei vânzări.

T: La care proiecte lucrează acum fracțiunea Dvs. și când credeți că vor fi gata pentru a fi prezentate? Aveți certitudinea că ele vor fi aprobate de consilieri?

I.C.: Noi lucrăm etapizat la toate proiectele care se conțin în programul meu electoral din anul curent. Multe deja sunt realizate. Sunt proiecte care nu stârnesc obiecții sau întrebări din partea altor fracțiuni și vom merge pe această filieră în continuare.

Spre exemplu,  am avut câteva ședințe referitoare la proiectele care deja sunt implementate, discutăm dacă sunt careva probleme și am rugat colegii să verifice cum sunt realizate toate lucrurile.

Astfel, am discutat, de ce până astăzi, în pofida faptului că am aprobat decizia, funcționarii publici nu au primit acele 3 salarii acordate suplimentar. Am auzit și critică pe marginea acestei decizii, dar trebuie să înțelegem că sunt foarte mulți oameni cumsecade în instituțiile Primăriei. Salariile sunt mizere, iar noi vrem ca ei să se miște mai repede, să lucreze mai calitativ. Dacă avem grijă de pedagogi, medici, de asistenți sociali, tineri specialiști, trebuie să avem în vedere și munca celor care iau aceste decizii și sunt implicați. Sunt șefi care pot fi acuzați de corupție, adjuncți, persoane care fac parte din aceste scheme, dar sunt și mulți oameni foarte cumsecade. Da, trebuie să facem o evaluare, o atestare, un audit al tuturor structurilor, dar oamenii trebuie să fie și motivați.

Chiar în aceste zile am discutat despre un proiect, ca familiile care au copii de vârstă preșcolară să nu achite grădinița, facem evaluările respective, inclusiv din punct de vedere financiar. Majoritatea modificărilor și operărilor la buget le-am făcut deja, dar vedem ce o să avem la bilanț la 9 luni de zile.

Acum câteva zile, am avut ședința fracțiunii, am făcut evaluările tuturor programelor municipale care ne aparțin. În primele 3-4 luni s-au instalat aproape 50 de terenuri de joacă pentru copii. Acum alte 100 de terenuri de joacă trebuie instalate în 2 luni de zile. Săptămâna trecută a trecut tenderul cu privire la instalarea a 65 de terenuri sportive, de asemenea lucrările la circa 300 de adrese unde trebuie să fie făcute lucrări de amenajare a teritoriului.

Lucrăm acum la un program pe care îl vom propune pentru bugetul de anul viitor, este vorba de reparația acoperișurilor și blocurilor de locuit. Sperăm că vom fi susținuți în CMC.

IMG_2993

T: La nivel de partid, cum își consolidează PSRM activitatea în Chișinău și la general, în țară?

I.C.: Noi suntem un partid foarte disciplinat. Suntem toată ziua în teren alături de oameni. Încercăm să răspundem solicitărilor lor. Fracțiunea noastră, a consilierilor, este în topul celor care interacționează cu cetățenii zi de zi, chiar dacă nu este datoria noastră nemijlocită sau nu întotdeauna putem să facem acest lucru pentru că foarte multe lucruri depinde de executiv. Avem 13 mii petiții doar în Chișinău pe care le-am prelucrat în ultima perioadă și continuăm să lucrăm.

Ieșim în suburbii, discutăm cu oamenii, avem o practică nouă să discutăm cu primarii și consiliile locale direct. Suntem pregătiți, facem planificare, acum lucrăm la chestiuni ce țin de organizarea internă a tot ce ține de campania electorală pe care urmează să o avem în iarnă.

T: Ce credeți Dvs. personal despre stabilirea datei alegerilor parlamentare pentru 24 februarie 2019 și despre posibilitatea ca cele locale să fie petrecute în aceiași zi?

I.C.: Cred că trebuie să punem capăt acestui dezmăț împotriva RM – e o dată bună. Oamenii vor veni la votare, ei s-au săturat tare. Eu cred că va fi o participare foarte bună, cred că greu vom intra în campania electorală, ținând cont de sărbătorile de iarnă, dar deja la 14 ianuarie va fi totul în toi.

S-ar putea să avem alegeri locale și parlamentare în aceiași zi, deși trebuie să modificăm Codul electoral. În mod normal ar fi bine ca, aceste alegeri să fie organizate odată, să nu le facem la fiecare jumătate de an. Avem în februarie parlamentarele, după care trebuie să avem alegerile în Găgăuzia, în iunie – locale, peste un an de zile – iar prezidențiale.

T: PSRM a întocmit o listă a candidaților ce vor fi incluși pe lista de partid și a celor care vor candida în circumscripții?

I.C.: Noi avem unele viziuni pe care le discutăm la nivel de partid. În cel mai scurt timp lucrurile vor fi clarificate.

T: Dvs. personal nu sunteți tentat să candidați?

I.C.: Am avut o înțelegere cu reprezentanții Biroului politic că, cel mai probabil, voi merge pe listă de partid, pentru că ceea ce fac eu ține și de tactica și strategia de campanie a PSRM. O să particip, o să merg pe listă de partid cu echipa, care m-a ajutat mult în campania mea electorală. Voi face tot posibilul ca să ajut și eu echipa de partid.

T: Spuneți-ne pe ce se vor axa socialiștii în CMC până la alegerile locale?

I.C.: A rămas mai puțin de un an și, evident, vom face tot ce ne-am propus în program. Sperăm că o bună parte din aceste lucruri să le realizăm. Suntem oameni consecutivi, oameni constructivi, acolo unde-i de luptat – luptăm, unde-i de soluționat – soluționăm.IMG_29761

T: Veți candida și atunci pentru funcția de Primar?

I.C.: Asta o decidem împreună cu partidul, am zis că voi face tot posibilul ca să fac față lucrurilor care sunt astăzi puse pe tabel. Cel mai probabil, voi candida.

T: Vă mulțumim!

Cristina Parfeni

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă