PSRM

08 noiembrie 2017

Ion Ceban: Numai participarea cetățenilor la referendum va conduce la alegeri anticipate. Numai alegerile anticipate oferă locuitorilor Chișinăului posibilitatea de a face o alegere

Șeful fracțiunii Partidului Socialiștilor în Consiliul municipal Chișinău, Ion Ceban, a explicat la conferința de presă din 8 noiembrie situația creată în primăria municipiului prin numirea Silviei Radu în funcția de viceprimar și primar interimar al capitalei.

Consilierul a declarat că numai alegerile anticipate ale Primarului General de  Chișinău – ca rezultat al Referendumului privind demisia lui Dorin Chirtoacă – ar putea schimba situația în capitală. În caz contrar, capitala va rămâne ostatică conducerii nelegitime pentru încă doi ani.

Ion Ceban a comunicat jurnaliștilor că ieri, la Primăria municipiului Chișinău a fost înregistrată o contestație semnată de 19 consilieri din partea PSRM și din partea altor fracțiuni, care solicită anularea numirii ilegale a Silviei Radu în funcția de viceprimar și primar interimar al municipiului Chișinău.

Șeful fracțiunii a argumentat cererea prin faptul că, în primul rând, nu au fost respectate dispozițiile legislației prin faptul că viceprimarul poate fi numit doar de un primar general ales prin vot universal, iar în cazul de față, primarul interimar, Nistor Grozavu și-a depășit atribuțiile.

De asemenea, Ion Ceban a menționat că în zilele următoare această numire va fi contestată la Curtea Constituțională.

Potrivit lui, numirea Silviei Radu a fost posibilă prin folosirea „Legii Ghimpu”, care a oferit primarului competențe regești, pe care nu le are nici unul dintre conducătorii statului nostru: nici speakerul, nici prim-ministrul.

5abe9a89-39db-446e-98a1-84ea636e02d3În această situație, Consiliul municipal este lipsit de putere să schimbe ceva, pur și simplu nu are această competență. Cu toate acestea, prevederile legii sunt relevante numai pentru primarul general ales legitim, dar nu și pentru adjunctul său.

Consilierul a subliniat că această numire a fost organizată de Partidul Democrat, care este reprezentat în Consiliul Municipal de un singur consilier. (Menționăm că, în ajunul conferinței de presă, liderul PDM, Vlad Plahotniuc a recunoscut acest lucru).

Ion Ceban a declarat că astăzi singura soluție pentru a nu admite preluarea capitalei de către democrați, și pentru a schimba situația din oraș este de a organiza alegeri anticipate la Chișinău. Pentru a le desfășura, trebuie de colectat suficiente voturi la referendum, sau Chirtoacă ar trebui să demisioneze benevol.

Consilierul a menționat că revocarea lui Dorin Chirtoacă prin referendum nu este o sarcină ușoară. Pentru a face acest lucru, este necesar să se colecteze 163 571 de voturi – numărul celor care l-au votat în alegeri plus un vot.

Dar absurditatea constă în faptul că pentru ca referendumul să fie validat, este necesar participarea a 210 mii de cetățeni. Chiar dacă 195 000 de participanți vor veni la secțiile de votare, referendumul va fi declarat nevalabil.

Ion Ceban a îndemnat locuitorii capitalei să participe la referendum și să voteze împotriva lui Dorin Chirtoacă și a complicilor săi în dosarele penale, precum și împotriva preluării conducerii capitalei de către un partid în care alegătorii nu au avut încredere la alegeri și care este reprezentat în Consiliul municipal doar de un singur consilier.

El a subliniat că astăzi îndemnul la  boicot înseamnă să joci jocul lui Plahotniuc și Ghimpu.

„Dacă pe 19 noiembrie rămâneți acasă, dacă boicotați referendumul, veți transmite capitala în mâinile democraților. În acest caz nu contează cine va guverna capitala: Silvia Radu, numită de un viceprimar, care a fost acuzat și a semnat contractul parcajelor, care este șantajat pe deplin, sau Dorin Chirtoacă, care este plin de dosare penale, iar tot anturajul său reprezintă criminali, respectiv este șantajat și el „, s-a adresat Ion Ceban chișinăuienilor.

Numai participarea cetățenilor la  referendum va conduce la alegeri anticipate. Numai alegerile anticipate oferă locuitorilor Chișinăului posibilitatea de a face o alegere.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă